Egészség

Miért van egy szív a Google főoldalán?

Mert pont 96 éve született René Favaloro. Az argentin származású szívsebész végezte az első bypass-műtétet.

Favaloro 1923. július 12-én Buenos Aires elővárosaként mellett, orvosként 1949-ben diplomázott. A hatvanas években az Egyesült Államokban dolgozott és kutatott. A HVG cikke szerint az angiográfiában történt elmélyedés arra a meggyőződésre juttatta, hogy a sok betegen segíthetne, ha a koszorúerek elzáródott szakaszát egy, a test más területéről kivett érdarabbal hidalnák át, mert ez jól megvalósítható lenne. Az úgynevezett aorto-coronariás áthidalás, amit ma a köznyelv bypass-műtétkéntként ismer, René Favaloro 1967. május 9-én hajtotta végre először. Egy 51 éves nő jobb koszorúerének elzáródott szakaszát „kerülte meg” egy, a páciens lábából származó érdarab segítségével. A Google-logó a felirat első „o” betűjét egy bypass-eljárással gyógyított szív szimbolizálja.

Google Doodle a keresőoldalon látható logó speciális változata, az a célja, hogy megemlékezzenek valamilyen nevezetes vagy csak érdekes eseményről. Hogy mikor változik a keresőoldal logója, az mindig meglepetés, sosem jelentik be előre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top