nlc.hu
Életmód

Telkes Mária a Google keresőjének főoldalán

Ezért van ma Telkes Mária a Google keresőjének főoldalán

Telkes Mária magyar származású amerikai feltaláló, a napenergia kutatásának egyik úttörője előtt tiszteleg a Google.
A montázson Telkes Mária fotója, és az őt ábrázoló Google főoldali grafika

Telkes Mária magyar származású amerikai feltaláló látható ma a Google keresőjének főoldalán, így tisztelegnek a napenergia kutatásának egyik úttörője előtt. Ő már évtizedekkel ezelőtt abban hitt, hogy a nap ereje megváltoztathatja az emberi életet, és milyen igaza volt!

Telkes Mária 1900-ban született Budapesten. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult fizikai kémiát, diplomáját 1920-ban szerezte meg, majd 1924-ben doktorált. A következő évben az Egyesült Államokba költözött, és biofizikusként vállalt állást. 1937-ben amerikai állampolgár lett.

Pályafutását a neves Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársaként folytatta, ahol a napenergia-bizottság tagja volt. A második világháború alatt az amerikai kormány felkérte, hogy segítsen kifejleszteni egy olyan napenergiával működő desztilláló berendezést, amely tengervizet alakít át édesvízzé. Ezt az életmentő találmányt a csendes-óceáni hadszíntéren állomásozó katonák használták.

A háború után kutatóprofesszorként tért vissza az MIT-hez. Öt kollégájával közösen azt a megbízást kapták, hogy napenergiával fűthető otthonokat tervezzenek. Sajnos olyan tervet fejlesztett ki, amely nem nem vált be, de ő nem adta fel. Eleanor Raymond építésszel közösen, 1949-ben magánfinanszírozásban megalkotta a Dover Sun House nevű napenergiával fűtött házat. A projekt sikeres volt, a két nő pedig a médiában szerepelve népszerűsítette a napenergia kifejezést.

Telkes Mária munkásságának oroszlánrésze van abban, hogy ma képesek vagyunk egyre hatékonyabban használni a nap energiáját. Találmányainak köszönhetően 1952-ben elsőként kapta meg az amerikai mérnöknők társaságának életműdíját (The Society of Women Engineers Achievement Award). Több mint 20 szabadalom fűződik a nevéhez – a többi között megalkotta a ma is használt napkollektoros sütőt –, valamint számos energetikai vállalatnak dolgozott tanácsadóként. Nem csoda, hogy úgy emlékeznek rá, mint a Napkirálynőre.

A különleges logó nemcsak a Google keresőjének magyarországi főoldalán látható december 12-én, hanem több európai ország, valamint az Egyesült Államok és India netezői számára is megjelenik.

(Kiemelt kép: nlc-montázs, fotók: Google; Wikipedia/New York World-Telegram and the Sun Newspaper Photograph Collection)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top