A cukros üdítők növelhetik a rák kialakulásának kockázatát

nlc | 2019. Július 20.
Egy nemrég megjelent francia tanulmány szerint komoly egészségügyi kockázata lehet a rendszeres üdítőfogyasztásnak. A cukros üdítők, gyümölcslevek ugyanis növelhetik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A British Medical Journal tudományos szaklapban jelent meg nemrég egy francia tanulmány, mely a cukros üdítők okozta veszélyre hívja fel az emberek figyelmét. Összefüggést találtak ugyanis a rendszeres, esetleg túlzott cukros italok fogyasztása és a rák kialakulásának eshetősége között.

A gyümölcslé is cukros

Nagyjából 100 ezer középkorú ember italfogyasztási szokásait követték nyomon 5 éven keresztül, több mint 300 féle cukros innivalót regisztrálva (gyümölcslevek, üdítők, ízesített joghurtok, energiaitalok, tejitalok). Ez idő alatt 2200 új daganatos megbetegedést jelentettek a résztvevők közül.

A kutatók az eredményeket összegezve megállapították, hogy napi 100 ml cukrozott ital rendszeres fogyasztása 18%-kal emeli a rák kockázatát. Különösképpen a mellrák kialakulásának esélyét növeli a cukros innivalók fogyasztása. Ugyanakkor a tanulmány csupán megfigyelés volt: azok közül, akik több cukros innivalót vettek magukhoz, többen lettek rákosak, mint azok közül, akik alacsonyabb cukortartalmú innivalókat preferáltak. 

A cukor csak az egyik ok

A rákos megbetegedések kialakulásának okai között számos egyéb feltétel megléte is kell, nem lehet egyetlen okot megnevezni.  Lehetséges, hogy akik nem fordítanak különösebb figyelmet a cukorfogyasztásra, más egészséges életmóddal kapcsolatos dolgokra sem figyelnek oda kellőképpen (rendszeres sport, vitaminpótlás, mentális egészség), ami gyengíti szervezetüket. Mindazonáltal, ha kevesebb cukrot fogyasztunk, azzal csak nyerhetünk. 

Exit mobile version