Egészség

Új, sokat ígérő módszerrel kezelhetik a rákos betegeket

A „radioembolizációs daganatterápiának” köszönhetően egy hónap alatt a felére zsugorodott az első itthon kezelt páciens májtumora.

Reményt adhat a rákos betegeknek egy új eljárás, amelyet sikerrel próbáltak ki egy májdaganatban szenvedő betegen a Semmelweis Egyetemen – írja a Blikk. József tumorát radioembolizációs daganatterápiával kezelték, ennek köszönhetően alig egy hónap alatt a felére zsugorodott a tumor a máján.

Fotó: SOTE

„A hazánkban most először végrehajtott beavatkozás egy 72 éves, jó állapotú, a nyelvgyök területéről kiinduló daganat okozta májáttétben szenvedő páciensnél történt – mondta a lapnak dr. Bánsághi Zoltán, a Radiológiai Klinika igazgatóhelyettese, a nukleáris medicina és képalkotó szakemberből, intervenciós radiológusból, valamint klinikai onkológusból álló munkacsoport vezetője. – Ezt az eljárást másfél évtizede használják a világon, hazánkban jelenleg kizárólag az egyetemen elérhető. Az új módszert elsődlegesen a májrák, valamint más szervek okozta májáttétek esetén alkalmazzák, ahol sebészi ellátás nem kerülhetett szóba, illetve más, daganatellenes terápiák nem hoztak eredményt.”

A radioembolizáció lényege, hogy egy katéteren keresztül mikroszkopikus méretű sugárforrások ezreit juttatják a daganat vérellátásába: ez a rendkívül nagy dózisú belső sugárterápiás kezelés a korábban használt eljárásokkal ellentétben csak a tumorban fejti ki a hatását.

A módszer nagy előnye az is, hogy a pácienst sem a kezelés alatt, sem az azt követő rövid megfigyelési periódusban nem kell elkülöníteni a családjától. Józsefet már a műtét másnapján hazaengedték a kórházból. „A kezelést követően két hétig még gyenge és fáradékony volt, de a január elején végzett PET CT-vizsgálat alapján a korábban tíz centiméteresnél nagyobb, hagyományos kezelésre nem reagáló daganat térfogatának több mint ötven százaléka már biztosan elpusztult” – hangsúlyozta dr. Bánsághi Zoltán.

A férfit január végén újra megvizsgálják a klinikán, az orvosok azt remélik, hogy a kontroll eredménye még többet elárul majd az új módszer hatékonyságáról.

Magyarországon az elmúlt négy évtizedben sajnos emelkedett mind az elsődleges, mind a más szervből kiinduló májdaganatok száma. Évente nyolc-kilencezer ilyen megbetegedést regisztrálnak, amelyek közül kb. hatezer esetben a daganatos máj operálhatatlan, az esetek felében pedig a sikeres műtétet követően is számítani lehet a daganat kiújulására.

A decemberben elvégzett beavatkozást kétéves előkészítő munka előzte meg. A radioembolizáció rengeteg daganatos betegnek segíthet: a Radiológiai Klinika az év végéig legalább havonta egy pácienst szeretne kezelni az új módszerrel. A hosszú távú cél az, hogy a terápia minden hazai orvosegyetemen elérhető legyen. Már zajlik a következő műtét tervezése, amelyre várhatóan január végén kerül majd sor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top