Egészség

Áttörés a rákgyógyításban: lebuktathatjuk és elpusztíthatjuk a rejtőzködő tumorsejteket

Egy új immunterápiás módszernek köszönhetően az eddigieknél jóval sikeresebben vehetjük fel a harcot a rák ellen. Dr. Nagy Péterrel, az Országos Onkológiai Intézet tudományos igazgatójával beszélgettünk.

Egy közelmúltban megjelent hír szerint az amerikai Yale Egyetem tudósai új, minden eddiginél hatékonyabbnak ígérkező immunterápiás módszert fejlesztettek ki a daganatos betegségek kezelésére. A vírusos génterápia és a CRISPR génszerkesztési technológia előnyeit egyesítő megoldás segít abban, hogy az immunrendszer felkutassa és elpusztítsa a daganatsejteket.

Az új terápiás módszer a vírusos génterápia és a génszerkesztés előnyeit egyesíti (Fotó: Wei liang / Imaginechina)

Az 1990-es évek végéig főleg a kemoterápiás szerek fejlesztésével foglalkoztak a kutatók: mivel a daganatos sejtek DNS-e sokkal gyorsabban többszöröződik, mint az egészségeseké, ezeket a gyógyszereket is ezeknek a gyorsan osztódó sejteknek az elpusztítására tervezték – magyarázza Dr. Nagy Péter, az Országos Onkológiai Intézet tudományos igazgatója. – Sajnos a kemoterápia komoly szövetkárosodással és veszélyes mellékhatásokkal jár, nem véletlen, hogy forradalmi áttörésnek számított a rákgyógyításban, amikor megjelentek a célzott, illetve az immunrendszerre ható kezelések.”

Nobel-díj járt az immunterápia kifejlesztéséért

Ahogy az alapkutatásoknak köszönhetően egyre mélyebb betekintést nyerhettünk a daganatsejtek biológiájába, úgy nyílt meg az út a kifinomultabb, célzott terápiák kifejlesztése előtt. „Ma már közvetlenül azokat a hibásan működő fehérjéket tudjuk támadni, amelyek kulcsszerepet játszanak a daganatsejtek burjánzásában” – magyarázza a kutató. Dr. Nagy Péter hangsúlyozza: sajnos a célzott terápiáknak is megvannak a maguk hátulütői. „Gyakran egymással kombinálva kell alkalmazni őket, mert a daganatsejtek olyan »okosak«, hogy új mutációk révén semlegesíteni tudják a hatásukat: könnyen alkalmazkodnak a környezetükhöz, és sokszor a korábbinál is agresszívabb módon térnek vissza.”

Taszaku Hondzso és James P. Allison, a 2018-as orvosi Nobel-díj nyertesei (Fotó: Christine Olsson / TT News Agency / AFP)

A célzott kezelések mellett az immunterápia is komoly eredményeket hozott. „Ez is hatalmas előrelépés volt, nem véletlen, hogy tavaly a modern immunterápia kidolgozói, az amerikai James P. Allison és a japán Taszaku Hondzso kapták az orvosi Nobel-díjat” – hangsúlyozza az Országos Onkológiai Intézet tudományos igazgatója.

Kockázatok és mellékhatások

Az immunkezeléseknek több fajtája is van. Az egyik az ún. checkpoint inhibitorokon alapul, és a sejtes immunválasz legfontosabb szereplői, a T-sejtek működésére hat. „Ezek a limfociták közvetlenül felelősek az ártalmas betolakodók – vírusok, baktériumok, tumorsejtek – elpusztításáért; igen ám, csakhogy a szervezet alapból igyekszik kordában tartani őket, mert ha egyfolytában aktívak lennének, könnyen túlpöröghetne az immunrendszer, ami súlyos autoimmun problémákat, betegségeket okozhat. Ezért a szervezetünk olyan fehérjéket termel, amelyek afféle »fékekként« gátolják a T-sejtek működését – de sajnos egyes daganatsejtek is képesek ezeknek a fehérjéknek a kiválasztására, amivel szabotálni tudják az immunválaszt. Allison és Hondzso azért kapott Nobelt, mert kidolgoztak egy módszert, amelynek segítségével le lehet venni ezeket a fékeket az immunrendszerről, amely így sokkal hatékonyabban veheti fel a harcot a tumorral szemben. De éppen ez okozza a terápia legnagyobb veszélyét is, hiszen ha levesszük a fékeket az immunrendszerről, az könnyen a saját szervezetünk ellen fordulhat, és ez akár végzetes mellékhatásokkal is járhat.

A másik, ma már a klinikai gyakorlatban is használt immunterápia a CAR-T sejtes kezelés. „A CAR-T terápia lényege, hogy a T-sejtjeket kivesszük a beteg szervezetből, és génmódosítással átprogramozzuk őket, hogy a korábbiaknál aktívabban és hatékonyabban tudják felkutatni és elpusztítani a tumorsejteket – magyarázza Dr. Nagy Péter. – Ez egy nagyon drága, de hatásos kezelés, amely számos daganatfajtával szemben hatékony lehet. Sajnos azonban ennek is megvannak a maga negatív mellékhatásai, a tapasztalatok azt mutatják, hogy szélsőséges esetben akár agyi ödémákat is okozhat.”

Új módszer segít felkutatni a rákos sejteket

A tumorterápiák legújabb változata az ún. vírusos génterápia: ez az, amelynek terén olyan fontos áttörést értek el a Yale Egyetem kutatói. „Az amerikai kutatók a vírusos génterápia és a CRISPR génszerkesztő technológia ötvözésével kísérleteztek – mondja Dr. Nagy Péter. – Ahogy korábban is említettem, a rákos sejtek tele vannak olyan diszfunkcionális génekkel, amelyek hibás fehérjéket állítanak elő: ez okozza tulajdonképpen a tumor kialakulását és burjánzását. Ezek a hibás fehérjék optimális esetben egyfajta jelként szolgálnak az immunrendszer számára, lehetővé téve, hogy az felkutassa és elpusztítsa a rákos sejteket. Sajnos a daganatsejtek sok esetben arra is képesek, hogy egyfajta molekuláris álcával »maszkírozzák« ezeket a fehérjéket, így az immunsejtek nem tudják felismerni őket. Ezen a problémán próbál segíteni a MAEGI (Multiplexed Activation of Endoganous Genes as Immunotherapy – az endogén gének többszörös aktiválása mint immunterápia – a szerző), amelynek során olyan génszerkesztővel módosított hatóanyagot oltanak be a betegbe, amely felerősíti ezeknek a fehérjéknek a termelődését, és ezáltal segít felkutatni őket.”

A rákos sejtek molekuláris álcával maszkírozzák el magukat (Fotó: Gerard Julien / AFP)

Az új módszerrel sikerrel kísérleteztek egereken, többek között a melanoma, a mellrák egy rosszindulatú típusa, a tripla negatív emlőrák és a hasnyálmirigyrák daganatait is meg tudták semmisíteni vele. Ennek ellenére még évekbe telhet, mire a klinikai használatban is alkalmazzák majd. „Az immunterápiák hatékonyságuk miatt ugyan általában sokkal gyorsabban piacra kerülnek, mint a hagyományos kezelések, azért még jó néhány kísérletet el kell végezniük a kutatóknak, mire embereken is kipróbálhatják az új megoldást” – összegezte Dr. Nagy Péter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top