Egészség

Európában is egyre terjed az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktérium

Aggasztó sebességgel terjed a kontinensen a tüdő-, és agyhártyagyulladást okozó mikroorganizmus.

Európa kórházaiban rohamosan terjed a Klebsiella pneumoniae baktérium, amely a BBC értesülései szerint akár a legerősebb antibiotikumoknak is képes ellenállni – írja a 24.hu.

A kórokozó a bélrendszerben telepszik meg, és bár egészséges embereket nem tud megfertőzni, a legyengült immunrendszerűeknél tüdő-, de akár agyhártyagyulladást is képes okozni.

A Klebsiella pneumoniae ráadásul rezisztens a carbapenem nevű antibiotikummal szemben is. Ezt a rendkívül erős szert csak a súlyos fertőzések esetén alkalmazzák az orvosok.

A Klebsiella pneumoniae szuperbaktérium tenyészete (Fotó: Wikipedia)

A fertőzésről eredetileg beszámoló Sanger Institute kutatója, dr. Sophia David szerint a fertőzésnek egyre több halálos áldozata is van: már 2015-ben is kétezer életet követelt, a szakember szerint ez a szám nőni fog, ha nem lépünk időben. A Klebsiella pneumoniae 2007-ben ehhez képest még „csak” 341 ember halálát okozta.

A Sanger Institute összesen 244 európai kórházban vizsgálta a baktérium terjedését. A szakértők szerint riasztó, hogy a Klebsiella elvileg akár az antibiotikumokkal szembeni ellenálló-képességét is továbbadhatja más kórokozóknak, ez ráadásul akár nagyon gyorsan be is következhet.

Bár a BBC szerint a szuperbaktérium ellen a legjobb védekezés az, ha nem kapjuk el a fertőzést, a 24.hu idézi Hajo Grudmannt, a freiburgi egyetem professzorát, aki szerint megfelelő kórházi higiéniával sikeresen meg lehetne állítani a Klebsiella pneumoniae terjedését.

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top