Egészség

A nyár egyik legforróbb napja lesz a mai

A hőség miatt országszerte figyelmeztetéseket adtak ki. Keddtől jön a lehűlés.

A hőség miatt az ország több megyéjére első-, másod- és a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésük szerint Baranya, Somogy és Tolna megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetést.

Hétfőn a hajnali órákban 16 és 22 fok lesz. Napközben 33-38 fokig melegszik a levegő.

hőség kánikula hőmérő

Ennyire durva lesz (forrás: iStock)

A következő napokban mérséklődik a hőség

A jövő héten mérséklődik a kánikula, a hét második felében jellemzően 30 fok alatt alakulnak a maximumok. Emellett záporokra, zivatarokra is készülni kell. Kedden napközben északnyugat felől időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, és főként északon, északnyugaton alakul ki szórványosan zápor, zivatar, majd estétől megvastagszik a felhőzet, és sokfelé várható csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet 18-24, a legmagasabb hőmérséklet 25-35 fok között alakul, nyugaton lesz napközben a hűvösebb, a Tiszántúlon a legmelegebb.

Szerdára virradó éjszaka sokfelé várható kiadós eső, zápor, zivatar, délelőtt inkább már csak keleten eshet, majd az összefüggő csapadék délutánra elvonul. Mögötte néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A minimum-hőmérséklet 15-20, a maximum-hőmérséklet 21-27 fok között valószínű. Csütörtökön eleinte többnyire derült, napos időre lehet számítani, majd nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet. Csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban 11-17 fok lesz, napközben 24-29 fokig melegszik a levegő.

Strandolók a kánikulában a budakalászi Lupa-tónál (MTI Fotó: Mohai Balázs)

A több-kevesebb napsütés mellett pénteken főként a Dunántúlon és északon alakulhat ki szórványosan zápor, néhol zivatar, szombaton helyenként lehet zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet mindkét nap 12-18 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet pénteken 25-28, szombaton 23-28 fok között valószínű. Vasárnap napos idő várható, csapadék nem lesz. A minimum-hőmérséklet 10-16, a maximum-hőmérséklet 25-30 fok között alakul – olvasható az OMSZ előrejelzésében.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top