Aktuális

Az egészséges szervezetet is kimeríti az extrém meleg

A következő napokban különösen az idősebbekre és a krónikus betegekre kell nagyon figyelni.

Kánikulában figyeljünk az idősekre, krónikus betegekre, az elhúzódó hőség megterheli szervezetüket” – mondta Pintér Ferenc orvos-meteorológus, a Meteo Klinika igazgatója, majd felsorolta a hőkifáradás legjellemzőbb tüneteit is. Ezek: 

  • fejfájás,
  • hányinger,
  • zavartság,
  • forró bőr. 

A szakember hangsúlyozta, ezekre a tünetekre már csak azért is érdemes nagyon odafigyelni, mert az extrém melegben a hőkifáradás hamar az életet veszélyeztető hőgutává súlyosbodhat. A szakember szerint ilyenkor fontos a szervezet hűtése, a folyadék és a só bevitele. 

Nem szabad ugyanakkor alkoholt, cukros folyadékot és kávét fogyasztani, sőt még a klímaberendezésekkel is érdemes nagyon vigyázni – figyelmeztetett a meteorológus. Hozzátette: a túlzott klímahasználat az autóban is veszélyes lehet, mert jelentősen ronthatja a vezetési képességeket, pláne, ha túl nagy a benti és a kinti hőmérséklet közti különbség. 

A szakember szerint a vízparton nyaralóknak a napszúrás veszélyére kell figyelniük, ezt nem enyhíti, ha vízbe mennek. „Délelőtt 11 óra és délután 15 óra között nem érdemes a napon tartózkodni, a fejet pedig védeni kell az erős napsütéstől” – mondta Pintér Ferenc.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top