Egészség

Több száz nő vesz milliókért külföldön petesejtet

Itthon a donáció szinte lehetetlen.

Brno nyugati részén hosszú kilométereken keresztül fut a Hlinky sugárút, itt található számos meddőségi klinika a  380 ezres városban. Évek óta járnak ide magyar házaspárok, akiknek petesejtdonorra van szükségük, de a rendkívül szigorú hazai szabályozás miatt csak külföldön, több millió forintért végeztethetik el a beavatkozást – írja a Hvg.hu.

A portál emlékeztet, hogy a magyar törvények alapján két módon juthat egy nő legálisan petesejthez:

  • anonim donációval,
  • illetve adományozhat petesejtet a feleség vagy férj 35 év alatti, olyan közeli nőrokona, aki már szült korábban (férjnél természetesen a lánytestvér kizárva).

A donációért pénzt adni tilos, ha mégis adnak, az a magyar törvények szerint szervkereskedelemnek minősül.

A helyzet ezért sokszor reménytelen, ugyanis, ahogy egy szakorvos a Hvg.hu-nak fogalmazott, az anonim donáció szinte fikció: „Képzeljük el, hogy egy fiatal nő becsönget a kórházunk ajtaján, saját zsebből kifizeti a több tízezres hormonkezelést, aláveti magát injekciózásnak, altatásos műtétnek, hogy egy számára teljesen ismeretlen nőnek gyereke szülessen az ő petesejtjéből. Nem kell magyaráznom, hogy ez miért tartozik a fikció kategóriájába.”

A helyzet tehát lehetetlen itthon, ez pedig kétségbeesett megoldásokba hajszolja itthon a nőket, akik közül néhányan attól sem riadnak vissza, hogy az internetes feketepiacon keressenek maguknak donort.

(Kiemelt kép:illusztráció, iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top