Szűrd ki cikkek

„A 60-70 éveseknél sokszor jobb minőségű spermát találunk, mint a stresszes fiataloknál”

Egy év rendszeres nemi élet: ennyi után lehet kezdeni gyanakodni, ha nem jön a baba. Az esetek negyven százalékánál a férfinál mutatnak ki valamilyen problémát a háttérben.

Veleszületett rendellenességek és szerzett okok is állhatnak a férfimeddőség hátterében – magyarázza dr. Albert István urológus, andrológus főorvos. – A genetikai vagy fejlődési rendellenességek között gyakori a kromoszómaprobléma vagy az, hogy gyerekkorban nem szállnak le időben a herék, így nem fejlődnek ki rendesen, vagy károsodik a herecsatornákat alkotó csírahám, de a herevisszér-tágulat szintén vezethet meddőséghez. A terméketlenséget előidézheti még betegség, a rohanó életmód, dohányzás, drogok, a túlzott alkoholfogyasztás vagy egyes gyógyszerek is. Manapság a konditerembe járóknál vagy a versenysportot űző férfiaknál a kiugró sportteljesítmény eléréséért szedett készítmények miatt gyakori a tesztoszterontúladagolás, ami visszafejleszti a hereműködést. Először csak a sportoló férfi nemzőképessége szűnik meg, később a merevedése is.

A férfimeddőség kimutatható

A meddőségi vizsgálat három részből áll – magyarázza dr. Albert István. – Kikérdezzük a pácienst a betegségeiről, arról, hogy volt-e hereleszállási zavara gyerekkorában, termékenységet befolyásoló műtétje, szed-e valamilyen gyógyszert. Ezt követi a fizikális vizsgálat, melynek során megvizsgáljuk a herét, a hímvesszőt, illetve hereultrahangot is készítünk. Utána jön a spermavizsgálat, ami megmutatja, mennyi és milyen minőségű spermium van az ondóban, illetve ellenőrizzük az ondó folyósodási idejét is. A nemzőképességhez harminc percen belül kell, hogy a folyósodás megtörténjen, mivel csak akkor tudnak kiáramlani belőle a spermiumok, és elindulni a petesejt felé. Ezenkívül nézzük a spermiumok koncentrációját és mozgékonyságát is (ettől függ, hogy el tudnak-e jutni a petesejthez), illetve megvizsgáljuk, van-e benne baktérium, mert húgyúti vagy nemi úton terjedő fertőzési gyulladás is okozhat meddőséget. Ha a vizsgálatokból kiderül, hogy nagyobb oxidatív stressz éri a spermiumokat, antioxidánsokkal tudunk segíteni, gyulladások, fertőzések esetén pedig antibiotikumos kezelés jön szóba. Ha anatómiai, szervi eltérést találunk, akkor műtéti úton tudjuk korrigálni a problémát. Leggyakoribb a herevisszér-tágulat műtéti megoldása, de például a mellékherecisztát is tudjuk műteni. Egyre gyakoribb, hogy egyáltalán nem találunk spermiumot az ondóban, ilyenkor a heréből vagy a mellékheréből nyerünk hímivarsejteket.

A fejlett világ betegsége

Valószínűsíthető, hogy a környezeti ártalmaknak jelentős szerepük van a férfimeddőség kialakulásában, hiszen elsősorban az USA-ban, Európában és Ausztráliában romlik a férfiak spermaképe.

Rajtuk múlik (Fotó: Profimedia)

Egy kutatás bebizonyította, hogy a nadrágzsebbe helyezett mobiltelefon rontja a nemzőképességet – mondja a szakértő. – A sok hormonkezelt, génkezelt étel, a szintetikus anyagok, az elektromos szmog, amiben élünk, mind rossz hatással vannak a nemzőképességre, mert a szervezetben minden mindennel összefügg. A stressz szintén rengeteg kárt okozhat, de a szoros alsónadrág és a meleg sem tesz jót. Nem véletlen, hogy a férfiak »kint«, »zacskóban« hordják a szaporítószervüket, mert a magas hőmérséklet elpusztítja a spermiumokat, ezért a szauna, a forró fürdő és az ölben tartott laptop is okozhat problémát. Nem azt jelenti, hogy mindenkinél, de a környezeti hatások összeadódhatnak.” A szervezetben működő javítómechanizmusok, az immunrendszer sem aktiválódik mindenkinél megfelelő mértékben, ezért jobb, ha a megelőzésre fektetjük  a hangsúlyt.

 Mit tegyünk, ha babát szeretnénk?

A gyermekvárásra, akárcsak a nőknek, a férfiaknak is fel kell készülniük. „Először is le kell szokni a dohányzásról – mondja dr. Albert István. – Nem elég csökkenteni a napi adagot, hanem teljesen le kell tenni a cigarettát ahhoz, hogy megfoganjon a kívánt gyermek. Törekedni kell a stresszmentességre, ami nem könnyű, mégis nagyban növeli az esélyeket. Továbbá kerüljük a tartósítószeres ételeket, együnk friss zöldséget, gyümölcsöt, vörös hús helyett csirkét, pulykát, halat. Régen nemigen vizsgálták a férfimeddőséget, mert a férfiak szemérmesek, nem szívesen mentek orvoshoz ilyen problémával, ezért nem tudjuk, az elmúlt években mennyivel nőtt az ilyen esetek száma, de manapság közelít a 15-20 százalékhoz, ami nagyon rossz arány. Még ma is gyakori, hogy a nők hozzák el a párjukat az orvoshoz, de többen jönnek egyedül is, mint tíz éve. Fontos kiemelni, hogy kitolódott a gyerekvállalási kedv, egyre idősebb korban szeretnének gyermeket a párok, de idősebb korban, akárcsak a nőknél, a férfiaknál is nehezebben jön össze a baba, mert romlik a spermakép. Érdekes viszont, hogy az  idősebb korosztálynál (60-70 éveseknél) sokszor jobb minőségű spermát találunk, mert a fiatalok stresszesebb életet élnek, egészségtelenül táplálkoznak, több vegyszert visznek be a szervezetükbe, és magasabb elektromos szemétben élnek, mint az idősebb generáció tagjai.”

A meddőség hátterében álló lelki okokat még nem vizsgálták, de ha önmagában nem is, jelentős mértékben befolyásolhatja a nemzőképességet. „Az ép testhez ép lélek is kell! Megnehezíti a dolgot, ha egy pár görcsösen akar gyereket, mert stressz hatására megemelkedhet a prolaktin hormon szintje, ami gátolja a nemzőképességet és a spermiumok fejlődését, ezért azt szoktam tanácsolni a pároknak, hogy utazzanak el, ne gondoljanak semmire, csak örüljenek egymásnak, és akkor jó eséllyel sikerülhet a baba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top