Egészség

Hihetetlen tempóban terjed a férfimeddőség, ezek állnak a háttérben

A környezetünkben található káros anyagok már magzati korban is jelenthetnek problémát, mert zavart okozhatnak a here fejlődésében.

Magyarországon jelenleg minden ötödik párkapcsolat meddő, az esetek felében pedig a férfinál is található hiba – mondta az Inforádiónak Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem Andrológiai Centrumának vezetője, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke.

A férfimeddőség kialakulásában komoly szerepe lehet a rossz levegőnek. São Pauló-i kutatók egérkísérletekkel bizonyították, hogy a szennyezett levegő – a 2,5 mikron részecskeátmérőjű szálló por és a koromszemcsék – jelentősen rontják a spermiumok minőségét.

A levegő rossz minősége mellett a vegyi anyagok, a sugárzás és más környezeti faktorok is károsíthatják a hímivarsejtképzést. Ráadásul ezeknek az anyagoknak már magzati korban is lehetnek káros hatásai, az anya vérébe bekerülve okozhatnak zavart a here fejlődésében. A vizek hormontartalma is veszélyes lehet, ám szerencsére a magyarországi vízhálózatokban nem mutattak ki ilyen problémát.

A hímivarsejtek mennyisége egyébként generációról generációra csökken: míg 1930-ban milliliterenként 140 millió körüli hímivarsejt volt az ondómintában, jelenleg ez a szám csak 40 millió.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top