Szűrd ki cikkek

Férfimeddőség: ne spóroljatok a spermával!

Nagyon gyakori, hogy amikor nem jön a kívánt baba, elkezdik a nőt vizsgálni, sőt kezelni anélkül, hogy a férfit „megnéznék”. Miközben a gond az esetek legalább harmadában a potenciális (ám sajnos kevésbé potens) apánál van.

1.      A meddőség szóval nem csak úgy dobálóznak

Infertilitásról, sterilitásról, azaz meddőségről egy pár esetében akkor beszélhetünk, ha egyévnyi, rendszeres, fogamzásgátlás nélküli szexuális élet ellenére sem jön létre a terhesség.

Nélkülözhetetlen elemek

A férfiak termékenységének több alapfeltétele is van, ezek:

● közösülési képesség,

● megfelelő mennyiségű és minőségű ondótermelés,

● az ondó akadálytalan ürülése,

● fertőzésmentes ivarcsatorna.

2.      A meddőség 40%-ban kizárólag férfieredetű

A fejlett országokban a párok 10-18 százaléka küzd termékenységi problémával. Arra, hogy ezen belül milyen arányban oszlik meg a férfi és női eredetű meddőség, többféle becslés van, egy elterjedt felosztás szerint:

  • 40%-ban női,
  • 40%-ban férfi,
  • 20%-ban férfi és női eredetű a probléma.

Egy másik felosztás 30-30-30%-ra teszi a férfi, női és együttes okokat, a maradék 10%-ot pedig az ismeretlen eredetű kategóriába sorolja.

3.      Sokféle fizikai tünet állhat a háttérben

A testi okok a következők lehetnek:

●       A hímivarsejtképzés hiányosságai, például a spermiumok csökkent száma, teljes hiánya, alaki eltérése, gyenge mozgása, illetve ürülési nehézségei.

●       Veleszületett, örökletes, genetikai rendellenesség: ezekben az esetekben jellemző a spermiumok teljes hiánya.

●       Hormonális eredetű meddőséghez vezethet, ha daganat vagy gyulladás következtében károsodik a hipotalamusz és/vagy az agyalapi mirigy: ezek hatnak ugyanis a tesztoszteront termelő szervek működésére. Probléma lehet abból is, ha a herék hormontermelő funkciója sérül, például betegség miatt.

●       Rejtettheréjűség és a herezacskó falában futó vénák tágulata: mindkét állapot káros, mivel a heréknek az ideálisnál magasabb hőmérsékleten kell működniük. Az előbbi esetben a hasüreg, az utóbbiban a vér melegsége okozza a bajt.

●       A here és mellékhere gyulladása sérüléseket, hegesedést, elzáródást okozhat, mely tényezők gátolják az ondó kiürülését. A mumpsz szövődményeként például felnőttkorban heregyulladás alakulhat ki, mely sterilitáshoz vezethet.  

●       Merevedési és ejakulációs zavarok: az erekciós problémák hátterében idegi okok is állhatnak – a gerinc sérülése is gátolhatja a sikeres közösülést.

●       A daganatok és a kezelés során alkalmazott sugárzás és kemoterápiás gyógyszerek is okozhatnak meddőséget.

Génhibák

A kromoszómák szerkezeti és számbeli eltérései megzavarják a férfi nemi szervek és jellegek kialakulását: a Klinefelter-szindrómás férfiaknak például a szükségesnél eggyel több női nemi kromoszómájuk van. Örökletes rendellenesség a spermiumvezetékek kétoldali hiánya, valamint az, amikor a herékben nincs csírasejtet termelő hám. Az Ivemark-szindróma következtében bár a spermaszám normális, a hímivarsejtek egy génhiba miatt mozgásképtelenek.

4.      Óvatosan a meleggel

Nem csak a testen belüli magas hőmérséklet járhat kedvezőtlen mellékhatásokkal: azoknak a férfiaknak, akik gyermeket szeretnének, nem érdemes túl sokat időzni a forró fürdőben és a szaunában sem, de érdemes meggondolniuk azt is, hogy ölbe vesznek-e egy olyan laptopot, ami ontja a meleget – bár ez utóbbi hatásairól vitatkoznak a szakértők.  

termékenység férfimeddőség sperma

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája (Fotó: thinkstock)

5.      Nem igaz, hogy csak a nők kora számít

Arról rengeteget hallani, hogy a nők nemzőképessége mennyit romlik bizonyos életkor felett – ezzel szemben ott vannak a történetek arról, hogy valaki 50, 60 vagy akár 70 év felett lett apa. Nem árt tudni azonban, hogy idővel a spermakép is romlik, 45 év felett egyre kevesebb az élő, megfelelő formájú és mozgású spermium, és az ondó baktériumos fertőzései is gyakoribbak.

6.      Lelki eredetű is lehet

A pszichés okok között szerepel a stressz, a párkapcsolati problémák, az egzisztenciális biztonság hiánya is – ezek legtöbbször merevedési zavar formájában jelentkeznek. A férfiasság és a nemzőképesség természetesen két külön dolog, de ha az utóbbival probléma van, az sokak önértékelésében kárt tesz. A szexuális teljesítménykényszer sem tesz jót: a nagy nyomás nincs jó hatással a férfiakra, mint ahogy az sem, ha túlzottan a naptárhoz – azaz a nő peteéréséhez – van igazítva az együttlétek ideje. Így ugyanis a szex „babaprojektté” lényegül át: rutin és feladat lesz belőle.

7.      Alapos utánajárásra van szükség

A kivizsgálás legtöbb esetben egy alapos fizikai állapotfelméréssel kezdődik, valamint sor kerül az ondó elemzésére, valamint a hormonszint meghatározására. Mindezeket ki lehet egészíteni ultrahanggal, röntgennel, genetikai és immunológiai vizsgálattal, valamint a fertőző betegségek tesztelésével.

8.      Sok esetben van megoldás

A meddőség genetikai rendellenesség esetén nem gyógyítható, de a kisebb fejlődési rendellenességek orvosolhatóak. A hormonális eredetű meddőség sikeresen kezelhető, ha a herék épek: ez esetben hormonpótlásra van szükség. A fertőzéseket antibiotikumos kúrával lehet leküzdeni, a kezelésbe sok esetben a partnert is be kell vonni a visszafertőzés elkerülése érdekében.

A férfimeddőségre is több megoldási lehetőséget kínálnak a reprodukciós klinikák a probléma eredetétől, jellegétől függően: ilyen lehet például az inszemináció, az IVF (testen kívüli megtermékenyítés, melyet a köznyelvben leginkább lombikos eljárásként emlegetnek) vagy az ICSI (az IVF egy továbbfejlesztett típusa, amikor a spermiumot befecskendezik a petesejtbe). A szexuális zavarokat gyógyszeres, injekciós, vákuumos terápiával és műtéti úton is lehet kezelni.

9.      Nem éri meg spórolni az ejakulációval

Nem igaz, hogy az ondót érdemes az együttlétekre „tartogatni” akkor, ha valaki gyermeket szeretne: a rendszeres újratermelődés valójában jót tesz. Egy ajánlás szerint heti két ejakuláció maximalizálja – az egyéni adottságokon belül – a sperma minőségét és esélyeit arra, hogy eljusson a petesejthez.

10.  Az egészséges életmód aranyszabály

Az élet megannyi területéhez hasonlóan a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, valamint az elhízás itt is komoly problémákat okozhat. A kiegyensúlyozott étrend, az optimális testsúly és a vitaminok viszont segíthetik a mennyiségben és minőségben megfelelő hímivarsejt-képződést.

Eloszlatunk három tévhitet

● A biciklizés árt a termékenységnek: nincs megbízható tudományos eredmény, mely ezt alátámasztaná. Egy kisebb volumenű ausztriai kutatás ugyan kimutatta, hogy a versenyszerű (tehát az igazán sok időbefektetést igénylő, nehéz terepen végzett) hegyi kerékpározás esetleg problémákhoz vezethet, de az orvosok még ezt az óvatos előrejelzést is vitatták.

● Nem szabad szoros alsóneműt viselni: csakúgy, mint a kerékpározásra, erre az elterjedt hitre sincs elég meggyőző bizonyíték.

● Nyáron nagyobb az esély a partner teherbeejtésére: bár egy pármai kutatás szerint a spermium minősége jobb ebben a három hónapban, mégis az tűnik valószínűbbnek, hogy a vakációszezonban megnövekvő szexuális étvágy miatt fogan meg több baba nyáron.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top