Szűrd ki cikkek

A laptop és a mobiltelefon is ronthat a férfiak spermaképén

Teljesen mindegy, hogy hányan, hányszor és hányféleképpen mondják el, hogy mi az ideális kor a gyermekszülésre, ha egyszer huszonévesen nem tartottunk ott, hogy családot alapítsunk. Lássuk, meddig van még esélyünk valójában!

Nagyon jó, hogy sok gondos szakember figyelmeztet rá, hogy milyen veszélyekkel jár, ha „kitoljuk” a szülés időpontját. Néhány százaléknyi, egészen lelombozó számokat olvashatunk, amiből kiderül, hogy alig van esélyünk az egészséges utódra harmincöt vagy éppen negyven felett – legalábbis rohamosan csökkenő a tendencia.

Csakhogy szinte felesleges végigolvasni ezeket az információkat. Aki nagyon szeretne gyereket, és már „benne van a korban”, úgysem fog mást tenni, mint próbálkozik. Ha mesterséges beavatkozásokkal nem is, akkor természetesen. Hiszen az idő kerekét nem tudjuk visszaforgatni, és bizony van olyan, hogy valaki a huszonharmadik, huszonnegyedik órában találja meg azt, akivel biztosan családot alapítana. Vagy bármilyen egyéb okból korábban nem volt mód erre. Szerencsére vannak előtte pozitív példák negyven, sőt negyvenöt felett teherbe esett ismert nőkről, szóval az a kevés esély azért mégsem nulla…

Még nem késő (Fotó: Profimedia)

Mivel nagyon sokan vannak ebben a helyzetben, Szűrd ki című, egészségmegőrzéssel, betegségmegelőzéssel foglalkozó rovatunkban nemrég több cikket is szenteltünk a témának. „Egészséges fiatal pároknál, ha peteéréskor történik együttlét, a teherbe esés esélye ciklusonként körülbelül 20 százalék, egy év alatt 80-85 százalék, 35 éves kor fölött viszont ez a mutató meredeken csökkenni kezd – mondta el az nlc.-nek Gulla Nóra szülész-nőgyógyász. – Mindenki tudja, hogy ahogy idősödünk, egyre kisebb az esély, bár ha nem is sokszor, előfordul spontán fogamzás még 45 évesen is” – biztat, és persze abban is segít, hogyan növelhetjük azt a bizonyos esélyt.

Azt azonban nem árt tudni, hogy a terhesgondozási protokoll szerint Magyarországon a kismama 37 éves korától számít genetikai rendellenességek tekintetében magas kockázatúnak. A kromoszóma-rendellenességeken túl egyéb betegségek is gyakrabban fordulnak elő ilyenkor. Ezért ilyenkor már kötelező a genetikai tanácsadás, és a spontán vetélés kockázata is nagyobb. „Megfelelő odafigyeléssel azonban a várandósságok biztonságosan végiggondozhatók negyvenéves kor felett is” – mondja a doktornő, akinek véleményét ITT bővebben is elolvashatod.

Persze nemcsak a nők tehetnek sokat egy egészséges terhességért, hanem partnereik is. Az esetek negyven százalékánál ugyanis a férfinál mutatnak ki valamilyen problémát a háttérben, ha sokáig nem jön a baba. „Veleszületett rendellenességek és szerzett okok is állhatnak a férfimeddőség hátterében – mondja dr. Albert István urológus, andrológus főorvos, majd ebben a cikkünkben részletezi is, mi mindenről lehet szó. Úgyhogy aki idősebb korban babát tervez, mindenképp jelentkezzen egy spermiogramvizsgálatra. Itt rengeteg tényezőt megfigyelnek, ezeket szintén elsorolja Albert doktor, aki hangsúlyozza, hogy sajnos világszerte romlik a férfiak spermaképe, amit még olyan dolgok is befolyásolhatnak, mint a mobilhasználat: „Egy kutatás bebizonyította, hogy a nadrágzsebbe helyezett mobiltelefon rontja a nemzőképességet – mondja a szakértő –, de az ölben tartott laptop is okozhat ilyen problémát. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinél, de a környezeti hatások összeadódhatnak.

Persze a fő kérdés az, mit tegyünk konkrétan (a szexen kívül), ha babát szeretnénk. A szakértő szerint a három legfontosabb dolog:

  • ha cigizünk, hagyjuk abba

  • csökkentsük a stresszt

  • kerüljük a tartósítószereket az ételeinkben

„Azt látjuk, hogy ilyen korra fogynak a jó minőségű, megtermékenyíthető petesejtek, az idő múlásával kimerül a petefészek – mondja dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász szakorvos, a Rózsakert Medical Center munkatársa. – Ovuláció nélkül természetesen nincsen megtermékenyítés, de pusztán ez nem elég, fogalmazhatunk úgy: szükséges, de nem elégséges feltétel. Továbbra is szempont ugyan az anya életkora, de semmiképpen nem kizáró ok. Hiszen összehasonlíthatatlanul jobban állunk, mint akár tizenöt éve, professzionális módszerek vannak a kezünkben, melyekkel a kockázatok felismerhetők. Mi is egyre több negyvenévesnél idősebb várandóst gondozunk.

Hatalmas öröm, ha bekövetkezik a várandósság. Ám a negyveneseknek ez után is résen kell lenniük, rájuk több vizsgálat vár a kilenc hónap alatt. Hogy milyenek, arról ebből a cikkünkből tájékozódhatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top