SZŰRD KI

AZ EGÉSZSÉGÜNK NEM CSAK A MIÉNK!

Érdemes tudni

Az információ fél győzelem - olvass az egészségedről!

„Van egy jó hírem: önnek van egy 8 milliméteres emlődaganata”

Vasárnap Hídséta, a mellrák elleni küzdelem jegyében. De ami ennél fontosabb: szűrésre mikor sétálsz el? Ha időben, akkor nagyon jók az esélyek a gyógyulásra.

hpv oltás méhnyakrák

„Komolyan veszem a HPV oltást, miután anyám méhnyakrákos lett”

A HPV ellen ingyenes az oltás, a magyar lányok ötöde mégis lemarad róla, mert a szülők nem kérik nekik.

Van még esély szülni 43 évesen? A labor megmondja!

Mielőtt szerelmes lettem, nem gondoltam, hogy akarok még valaha gyereket. Nem sokkal utána már tudtam. Egy gond van csak: elmúltam negyven. Na, jó, negyvenkettő is.

Azt hitte, laktózérzékeny, de egészen más okozta a tüneteit

Ha érzékenyek vagyunk egy anyagra a környezetünkben, felér egy nyomozással, mire kiderül, mi lehet az. És itt még nincs vége…

A laptop és a mobiltelefon is ronthat a férfiak spermaképén

Teljesen mindegy, hogy hányan, hányszor és hányféleképpen mondják el, hogy mi az ideális kor a gyermekszülésre, ha egyszer huszonévesen nem tartottunk ott, hogy családot alapítsunk. Lássuk, meddig van még esélyünk valójában!

Pollenszezon: néhány pokolian rossz hét, és vége

Augusztusban sokan kesergünk a strandszezon vége miatt – a szezonális pollenallergiával küzdőknek viszont sokkal több kihívást tartogat ez az időszak, mint egy kis melankólia.

Gyakran fáj a fejed? Meglepő lehet a magyarázat

A legtöbben csak akkor gyanakszanak pollenallergiára, ha légúti tüneteik vannak. Pedig a túlzott immunreakció a test bármely területén jelentkezhet.

Már megint hasfájás! De mitől?

Gyakori felfúvódás, emésztési zavarok, gyomorfájdalmak, bélpanaszok… ez valószínűleg több, mint egy sima gyomorrontás.

Életet menthet a rendszeres gyógyszerszintmérés

Számos betegség kezelésében különösen nagy szerepet kap a gyógyszerszint-monitorozás. Ha a beteg nem együttműködő, az akár a betegség súlyosbodásához is vezethet.

Lehet, hogy a DNS-edbe van kódolva a laktózintolerancia

Számos kellemetlen emésztőrendszeri tünettel küzdünk, és azt gyanítjuk, hogy a probléma hátterében esetleg laktózintolerancia áll? Ma már könnyen kideríthetjük a választ, nem is egy, hanem többféle célirányos vizsgálatnak köszönhetően.

DNS-teszt: lehet, hogy betegséghordozó vagy, még ha nem tudsz is róla

A modern genetikai tesztek a tudás kapuját nyitották ki a 21. századi nők számára. DNS-teszt: a szót ismerjük, de talán nem is tudjuk, milyen sok területen segíthet jobban eligazodni.

Allergiatesztet csináltattál? Önmagában nem elég

Nem minden esetben van értelme több száz allergént vizsgáló tesztet végeztetni, de van, amikor szükséges. Szánjunk időt a beszélgetésre az allergológussal és ne magunk állítsuk fel a saját diagnózisunkat!

Gyermekvállalás 40 felett: a késői szülésnek is van előnye

Nem mindenki huszon-harmincévesen ér oda, hogy családot tervezhessen. Ilyenkor még több a kérdés, a kockázat, ezért érdemes tudni, mire készüljünk, ha negyven felett vállaljuk az első babát.

fagylalt

Atombiztos úti tippek, ha laktózintoleráns vagy

Laktózérzékenység esetén a diagnózisunk nemcsak a hétköznapjainkat, hanem a régóta tervezgetett nyaralásunkat is érinti. Nézzük, mi mindent érdemes figyelembe vennünk, ha laktózintoleránsként kelünk útra.

„A 60-70 éveseknél sokszor jobb minőségű spermát találunk, mint a stresszes fiataloknál”

Egy év rendszeres nemi élet: ennyi után lehet kezdeni gyanakodni, ha nem jön a baba. Az esetek negyven százalékánál a férfinál mutatnak ki valamilyen problémát a háttérben.

Pozitív lett a cöliákiateszted? Nincs vége a világnak!

Haspuffadás, folyamatos hasmenés vagy székrekedés esetén érdemes számba venni azt is, hogy akár cöliákia is okozhatja a tüneteket.

Fiút szeretnél? Aludj a jobb oldaladon!

Családtervezés (kis túlzással élve) mindig is létezett, már évezredekkel magának a fogalomnak a megszületése előtt is megpróbálták az emberek (vagy legalábbis egy részük) befolyásolni a fogantatást.

Fogyás a 24. órában – az olimpikonok táplálkozástudósának tanácsai

Nem fogunk hazudni neked. Alaposan benne vagyunk a nyárban; késő ahhoz, hogy lefogyj. De ahhoz nem, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb formádat hozd – szakemberrel jövünk!

Tudósok segítségével készülnek sportolóink az olimpiára

Jövőre ismét drukkolhatunk élsportolóinknak, hogy jól teljesítsenek Tokióban. Az olimpikonok felkészítésében Szász Máté (Scitec Institute) táplálkozástudományi szakember is részt vesz.

Egy jó sportorvos a teljesítményedre is hatással lehet

A sportorvosok már nemcsak vizsgálnak, hanem a teljesítményfejlesztésnél is nélkülözhetetlenek.

A szíveddel kezdd, ha sportolni indulsz!

Mindig meglepő, amikor egy életerős sportember szívhaláláról olvasunk, május végén például egy dél-amerikai focibíró esett össze a pályán. A sportkardiológus az orvosi vizsgálat szükségességére figyelmeztet, hogy minél jobban lecsökkenthető legyen a sportolóknál előforduló szívproblémák száma.

„Sokszor a páciens köszöni meg, hogy lebeszéltem a műtétről”

A plasztikai sebészet valójában életminőség-javítás dr. Molnár Miklós plasztikai sebész szerint. Mint mondja, nem betegségek gyógyításával foglalkoznak, csupán finom korrekciókkal alakítanak testet és lelket.

Az óvszer sok mindenre jó, de a méhnyakrák ellen pont nem

Magyarországon évente 1300 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ebből ötszáz halálos kimenetelű. A kulcsszó a megelőzés, aminek legújabb módszere az otthon is elvégezhető önmintavételi teszt.

Hogy lehetek rákos, ha negatív volt a rákszűrésem eredménye?!

Mindenhonnan azt halljuk, hogy járjunk rendszeresen szűrésre, és akkor nem lehet baj. Ehhez képest sokkolóan fiatalon halnak meg ismerősök és ismert emberek egy jól előre jelezhető betegségben: a méhnyakrákban. Ha elméletileg segítene a citológiai vizsgálat, akkor mégis miért szed évi félezer áldozatot hazánkban ez a lappangó, alattomos betegség?

A HPV-fertőzés nem egyenlő a rákkal

A méhnyakrák kialakulásáért csaknem száz százalékban a Human papillomavírus felel. Jelenléte nem feltétlenül okoz betegséget, de mindenképpen fontos tudnunk róla, fertőzöttek vagyunk-e.

„Ez csak az összevissza szexelők betegsége” – 12 tévhit a HPV-ről

Bár a Humán papillomavírus (HPV) az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, amely a világ lakosságának nyolcvan százalékánál megjelent legalább egy alkalommal, mégis számtalan tévhit kering a mintegy 660 millió nőt érintő betegséggel kapcsolatban. Hoztunk nektek most ezek közül egy tucatot, és külön jó hír, hogy a tudomány mai állásának köszönhetően már felvehetjük a harcot ezzel a lappangó, alattomos gyilkos kórral szemben.

Mit okoz a HPV? Vigyázz, dr. Google olykor hazudik!

Orvoshoz járni sokszor elkerülhetetlen, és valljuk be őszintén: egyikünk sem szeret. Esetenként inkább szemérmesen ismerőseinket kérdezzük a tüneteinkről. És akkor „dr. Google”-ról még nem is beszéltünk…

Kvíz: Mennyit tudsz a nőgyógyászati szűrésekről?

A méhnyakrákot a legtöbb esetben a HPV okozza, de hogy lehet még időben kiszűrni? Teszteld a tudásod, és kerülj képbe!

Ezt a két dolgot ne tedd egyszerre, ha nem akarsz magadnak trombózist!

Napjainkra a trombózis ugyanolyan népbetegséggé vált, mint az elhízás. Ennek a legfőbb oka a helytelen életmód és sok esetben az idő hiánya.

Ónodi Eszter: valóban gyors és egyszerű az otthoni HPV-önteszt

Mivel a méhnyakrák halálozási aránya igen magas, és a betegség kialakulása bizonyítottan összefüggésbe hozható a méhnyak környéki HPV-fertőzéssel, fontos, hogy a szűrővizsgálat részét képezze a vírus – mint jelentős kockázati tényező - jelenlétének a kimutatása is. A citológia kiváltható: a Neumann Labs Easy HPV Testjével a nők maguk, otthon is elvégezhetik a HPV-szűrést. A fejlesztő cég kampányának egyik, jól ismert arca Ónodi Eszter színművész, aki többek közt azt is vállalta, megosztja a teszttel kapcsolatos tapasztalatait. Az önteszt életet menthet, nemes feladat egy ilyen ügy mögé állni.

Liptai Claudia: „Fontos, hogy egy nő a saját kezébe vegye a sorsát”

Mivel a méhnyakrák halálozási aránya igen magas, és a betegség kialakulása bizonyítottan összefüggésbe hozható a méhnyak környéki HPV-fertőzéssel, fontos, hogy a szűrővizsgálat részét képezze a vírus - mint jelentős kockázati tényező – jelenlétének a kimutatása is. A citológia kiváltható: a Neumann Labs Easy HPV Testjével a nők maguk, otthon is elvégezhetik a HPV-szűrést. A fejlesztő cég kampányának egyik, jól ismert arca Liptai Claudia színésznő-műsorvezető, akivel – a többi közt – a szűrések fontosságáról, nőiességünk megéléséről és az anyai példamutatásról beszélgettünk.

Miért halnak meg félezren, és sokan nagyon fiatalon, ha van megelőzés?!

Ahhoz, hogy védekezhessünk valami ellen, először is meg kell ismernünk azt. Íme a legfontosabb tudnivalók a Humán papillómavírusról (HPV), amelyek meg fognak győzni arról, hogy neked is oda kell figyelned rá – akár férfi vagy, akár nő, akár szülő, akár nem.

„A monogámia megvéd a HPV-től?” – 6 tévhit a méhnyakrák-megelőzésről

Összegyűjtöttünk hat téves állítást a méhnyakrákot okozó HPV-fertőzéssel kapcsolatban, és utánajártunk az igazságnak. Azért, hogy valóban biztonságban legyünk.

„Nem lehet gyerekem, de az életemet megmentették” – Gyógyulások méhnyakrákból

Az évek során sokan ajándékozták meg bizalmukkal az NLCafét, és mondták el gyógyulástörténetüket. Mivel a méhnyakrák az olvasóink nagy részét jelentő 45 év alatti korosztály második leggyakoribb daganatos megbetegedése, sajnos sok beszámoló szól erről. De akad ebben jó is: tanulhatunk belőlük.

Egykor a prostituáltak betegségének hitték, végül Nobel-díjat ért

Az orvosok sokáig csak vakarták a fejüket, ha a méhnyakrákról volt szó. Aztán jött egy virológus, és átírta a tankönyveket.

Cukorbetegség: el tudod kerülni egyáltalán?

Az esetek többségében nincs megírva a génjeinkben, hogy cukorbetegek leszünk. Ezért ne dőljünk hátra tehetetlenül, hagyva, hogy a sorsunk – vagyis inkább a rossz döntéseink következményei – utolérjenek bennünket!

inzulinrezisztencia tünetek történet

„Kukába dobtam az étkezésemet, a napirendemet és a párkapcsolatomat” – Fiatal nőként inzulinrezisztenciával

Az inzulinrezisztencia sokáig rejtve maradhat, mert vércukorszint-vizsgálat során általában nem mérik az inzulinszintet, pedig rengeteg embert érint ez a betegség.

Down-szindróma, szívhiba, fejlődési rendellenességek: mi az, amit ki tudnak szűrni, és mi az, amit nem?

Egészséges gyermeket nevelni: ez minden szülő vágya. Az orvostudomány fejlődésével szerencsére számos rendellenesség és kockázat felismerhető már magzati korban. De mi van a többivel?

Down-szindróma fotórsorozat társadalom

„Ők elfogadják a plusz kromoszómánkat” – Fontos üzenete van a Down-szindrómásokról készült fotóknak

Valczer Hajnalka fotói mosolyra fakasztanak, de a háttérben komoly társadalmi kérdés is megjelenik.

Lyukasbél-szindróma: megvan a magyarázat a sok emésztési betegségre?

Többször voltak már hasi panaszaid, próbálták kivizsgálni, de semmi lényegeset nem találtak? Lehet, hogy neked is „lyukasbél-szindrómád” van.

Innen tudhatod, hogy atkák költöztek a hajadba

Egyre több marad a fésűben a frizurából? Elszaporodtak a padlón, párnán, lefolyóban hagyott hajszálak vagy a ruhánkon integetnek kínosan? A hajhullás bizonyos szintig természetes dolog, de egy ponton túl érdemes orvoshoz fordulni vele.

Enzimhiány, vastárolási rendellenesség, véredényburjánzás: rejtélyes tünetek, az orvosok tanácstalanok

Több mint 700 ezer magyar él valamilyen ritka betegséggel: a tüneteik ugyan nagyon különbözőek lehetnek, de a bolyongás az egészségügy útvesztőiben és a szociális kihívások sokuk közös élménye.

Nem kell beoltani a gyerekedet, ha a fiam megharapja – Egy autista kisfiú édesanyjának nyílt levele

Az ötéves Máté autizmussal élő kisgyerek. Édesanyja írta ezt a levelet azoknak, akik szánakoznak rajtuk, félreértik őket, vagy éppen félnek tőlük.

Radioembolizáció: új remény sok hazai májrákos betegnek

Nemrég Magyarországon egy májdaganatos beteg (egy 72 éves férfi) megkapta az első radioembolizációs kezelést. Hozhat-e ez áttörést a rákellenes harcban? – erről kérdeztük dr. Bánsághi Zoltánt, a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikájának igazgatóhelyettesét, a műtétet vezető főorvost.

Aranyélet: mégsem száz százalék, hogy a férj az apa!

Örömhír volt, amikor kiderült, hogy teljes lehet a család és vele a családi béke: Miklósi Janka férje gyermekét hordja a szíve alatt. Vagyis...

Párjuk fehérneműjét, gyermekük hajszálát küldik be féltékeny férjek a DNS-laboratóriumba

A genetika korunk talán legfontosabb tudománya. Segítségével megérthető az emberi működés, feltérképezhetők és kiszűrhetők betegségek, és persze a DNS felfedezése óta nem maradhat titok, hogy ki egy gyilkosság elkövetője, a párunk szeretője vagy épp egy gyermek apja.

terhesség dohányzás vallomás

2019-ben már TÉNYLEG szeretnél teherbe esni? Ez az összeállításunk neked szól

Egészségügyi szűrésekről szóló aloldalunkon idén kiemelten foglalkoztunk a meddőség problémájával. Mutatjuk a legérdekesebb cikkeket.

Sajnos ez is lehet a háttérben, ha nem múlik a torokfájásod

Igaz, hogy november van, viszont 15 fok. Mi ez a megfázás?? És miért nem múlik?

Emberi sorsok

Jó és rossz helyzetek, de egy közös van bennük: ezek az emberek nem adták fel, még ha meg is éltek hullámvölgyeket. És így, bizakodással, társakkal a rossz is jóra fordítható.

Mindkét mellét eltávolították, mégis babázásra készül a magyar modell

Azt mondja, ő a felkiáltójel: huszonévesen is menjünk rákszűrésre. De ő a remény is: lehet túlélni, sőt babát vállalni három műtét, kemoterápia és melleltávolítás után. Szűcs Adriána modell, akinek a teste egy ponton majdnem ellene fordult.

Ilyen a legdurvább hasfájás

Már rég nem tabu beszélni az emésztési zavarokról Hollywoodban. Mutatjuk is a hírességek listáját, akik nyíltan elmondják, hogy laktózintoleranciával diagnosztizálták őket. Ki így, ki úgy vállalja fel a még mindig sokak számára kellemetlen „betegséget”.

Egy anya panasza: két évig rá sem néztek az autista kisfiára

Szinte minden szülő úgy képzeli, hogy gyermeke útja sima lesz a suliban. De ha mégsem? Hiszen részképességzavara a legeszesebbnek is lehet. Egy édesanya meséli el kisfia kálváriáját.

„Örülhetek, hogy egyáltalán élek” – Hírességek műtött szívvel

Hogy mennyire kell vigyázni magunkra, csak akkor érezzük át igazán, ha bajt jelez a szervezetünk. Ezzel a hírességek is így vannak, pláne, ha a szívük egészsége kerül veszélybe.

„Volt egy kisbabám, aki épphogy tanult járni, és egy nagy fiam, akinek újra kellett tanulnia járni”

Szabó-Székely Katalin éppen második gyermekét várta, amikor kiderült, hogy az első súlyos vesebeteg. És ez csak a nehézségek kezdete volt…

„Cukros Hunornak csúfolták a fiamat” – mindennapok cukorbeteg gyerekkel

Ma Magyarországon mintegy 4500 1-es típusú cukorbeteg gyermek él. Az óvoda, iskola sokszor nem veszi fel őket, mert félnek az ismeretlentől. De van, aki nem akar beletörődni ebbe.

„A párom azt mondta, undorodik tőlem” – így fogyott le Szilvi a testsúlya felére

Ha a bevitt kalória több, mint a felhasznált energia, akkor a szervezet zsír formájában tárolja a felesleges kalóriamennyiséget – ezzel sajnos nem lehet vitatkozni. Na jó, ott van még a genetika…

„Már az is jó lenne, ha nem romlana tovább a fiam állapota” – segítsetek Daninak!

Dani és Kriszta együtt harcolnak tizenöt éve, amióta a fiú megszületett. Az anyuka megmozgat minden egyes apró követ, hogy a súlyos izomsorvadásban szenvedő fiának könnyebb legyen, de igazi támogatást legfeljebb civilektől remélhet. Most arra gyűjt, hogy Daninak külföldön vehessen speciális eszközöket.

Magzata mentette meg a várandós nő életét

A technika fejlődésének köszönhetően manapság a kismamák sokkal körültekintőbben járhatnak el, mint egykor. Egyre több szűrés létezik, és egyre pontosabbak.

magas vérnyomás tünetek

Ennyi kávét ihat, akinek magas a vérnyomása

A magas vérnyomás nem játék, ha nem figyelsz oda rá, komoly következményei lehetnek.

„Ragyogóan lehet élni egy vesével is” – Márta saját szervét adta a fiának

Egykor egy test voltak, most kicsit megint közös lett a szervezetük: Márta tízéves fiának adta egyik veséjét. Ma, tizennégy év után, a Vese Világnapján azt mondja: „ez egy különleges kapocs. Egy második”.

„Soha nem fogom tudni átadni a szenvedélyt, amit a gyerek iránt érzett” – egy huszonegy hónapos kisfiú édesanyjának tragikus története

Laci mindent elmesélt párja, Kata betegségéről. Arról, hogyan harcoltak együtt a leküzdhetetlen kór ellen. A fiatal nő testét agresszív leukémia támadta meg, akkor, amikor végre, tizennégy év után anyává válhatott. Az apa mindent megtesz azért, hogy emlékét megőrizze a kisfiuk számára, aki húsz hónaposan, nemrégiben lett félárva.

„Így jelzett a Jóisten, hogy ideje váltani” – ismerd meg Tímeát, az epilepsziával élő lelkészt

Tímea református lelkész, 2016 óta a Selyeb nevű borsodi faluban tanít gyerekeket a Cigánymisszió felkérésére. Tíz éve diagnosztizálták epilepsziával, amit nem csapásként, hanem isteni figyelmeztetésként élt meg, betegségére pedig azóta is „ajándékként” hivatkozik. Kántor nevű segítő kutyája mindenhová elkíséri.

Gyerekre vágyott Nikolett, de kiderült: az életét kell megmenteni

Nikolett harminckilenc éves. Férjezett, gyermeke nincs, és most már nem is lehet. Ezt a lehetőséget elvette tőle a méhnyakrák – az élete viszont megmenekült.

„Nem engedjük el a kezét a diagnózistól addig, amíg szüksége van ránk” – A méhnyakrák időben felfedezve gyógyítható

Mit tehet az a nő, aki szembesül élete legnagyobb kihívásával, mert kiderül, hogy méhnyakrákja van? Az orvosi segítségen és a családján kívül számíthat-e bárkire? Tóth Icóra és a Mályvavirág Alapítványra biztosan.

“Úristen, újra behívtak” – Vészjósló telefon mammográfia után

Ha mammográfia után visszahívnak ismétlésre, még nem biztos, hogy nagy a baj. Először is azt jelenti: nagyon jó, hogy elmentél a szűrésre.

Talpra állni minden helyzetben – méheltávolítás 45 évesen

P3: ezt az eredményt kapta Zsuzsanna a citológiai vizsgálat után. A nőgyógyász ekkor még nyugtatta, de sajnos a rosszabb forgatókönyv jött be.

Hét lombik után méhnyakrák – nem lehet több gyereke, de kislányát fel tudja nevelni

Nikoletta harminckilenc éves, egy négyéves kislány édesanyja. Férjével, Gáborral tizenkét éve házasodtak. Ha rajtuk múlott volna, több gyermekük lenne, már sokkal hamarabb. Akkor még nem tudták, hogy van ennél nagyobb tét is.

Fel sem merült bennem, hogy férfi létemre mellrákom lehetne… de sajnos az volt.

Amint kiejtjük a szót: mellrák, azonnal a női testrész villan be. Sajnos a férfiak is pontosan ugyanezt gondolják, így a tapasztalat azt mutatja, hogy mire észreveszik a problémát, sok esetben már késő.

Elvesztette a méhét, de megmentették az életét: idén is sokan küzdöttek a rákkal

Sajnos idén is körülbelül hetvenezer magyar ember kapott rákdiagnózist, és mintegy harmincezer nőt és férfit elveszítettünk. Mit tehetünk azért, hogy 2019-ben kevesebben legyenek? Erről is szól „Szűrd ki!” aloldalunk.

Ezek a férfiak maguk fedezték fel, hogy prosztata- vagy hererákjuk van. Még épp időben!

Férfiegészségről egy főként nőknek szóló portálon? Hol máshol?! Hiszen apánk, párunk, esetleg fiunk sorsa szétválaszthatatlanul összeforrt a miénkkel. Idén így igyekeztünk segíteni nekik egészségesnek maradni.

„Eldöntöttem, hogy nem fogok belehalni!” – Ádám megküzdött a hererákkal

Ádám az a típusú férfi, akinek a közösségi oldalon megosztott vicces posztjait rendre lájkolják és kommentelik. Erőteljes testalkatú, boldog ember. Annyira pozitív kisugárzása van, hogy amikor egy beszélgetésünk során „viccesen” említette a hererákját, nehezen tudtam, hogy nevessek, vagy sírjak.

„A páciens úgy alszik el, hogy tudja, mellel vagy mell nélkül fog ébredni” – Dr. Molnár Béla Ákos plasztikai sebész

A masztektómia, vagyis a mell eltávolítása az emlődaganat egyik fájdalmas következménye, de szerencsére ma már gyakrabban előfordul, hogy a melleltávolító műtét után is mellel ébred a páciens az altatásból. A rekonstrukciós műtétekről dr. Molnár Béla Ákos plasztikai sebészt, a SOTE I. sz. Sebészeti Klinikája Plasztikai és Rekonstrukciós Profiljának vezetőjét, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet plasztikai sebészét kérdeztük.

„Kiszámítható rendszer nélkül ezeket a gyerekeket elveszítjük” – Az orvos, aki külföldi transzplantációhoz segítette a magyar csecsemőket

Tornanádaska, Tiszalök, Kisújszállás… Csak néhány településnév azok közül, ahonnan májbeteg gyerekek kijutottak észak-németországi klinikákra, szervátültetésre. Hogy ma is élnek, az dr. Szőnyi Lászlónak köszönhető, még akkor is, ha ő mindig hozzáteszi: „többek között”.

Szívátültetés: egyik fiukat már elvesztették, mire az orvostudomány megtalálta a megoldást

Hogy milyen jelentősége van az orvostudomány fejlődésének és az egészségügyi ellátás szervezettségi fokának, azt az Illés család története mindennél jobban megmutatja. Életek múlnak rajta – szoktuk mondani, de hogy ez milyen kegyetlen igazság, azt ők tudják csak igazán, Tibike és Máté szülei.

„Az inzulin, mint egy kisautó, a csomagtartójában viszi a cukrot” – segítség cukorbeteg gyerekeknek

A családja gyászol, a pedagógusai félnek, a gyerektársak nem értenek semmit. Ebbe csöppen egyik pillanatról a másikra az a gyermek, akinél cukorbetegséget diagnosztizálnak.

„Míg megjön a szív” – Anyának és mindhárom lányának szervátültetés mentheti meg az életét

A háromgyermekes, lányos anyák szokványos, mozgalmas életét élte Czérna Andrea. Gyesen volt otthon a legkisebbel, aki mindössze két hónapja született. Aztán minden megváltozott, amikor a baba rosszul lett, és a kórházban kiderült, hogy súlyos szívbetegségben szenved. Nemcsak ő, hanem az édesanyja és mindkét testvére is. Ez a betegség ugyanis a nőket érinti, és a vége általában a szívátültetés.

Túlélte a prosztatarákot, azóta sorstársainak segít

A rosszindulatú daganat azokat sem kíméli, akik rendszeresen járnak prosztatavizsgálatra, viszont nekik Kalotay Gáborhoz hasonlóan nagyobb az esélyük arra, hogy még időben életmentő kezelést kaphassanak. Hogy lehet feldolgozni a rémítő diagnózist, és milyen életszemlélet segíthet lelkileg is túlélni a betegséget?

„Az anyámnak kétszer köszönhetem az életem” – Sokszor a nők mentik meg a férfiakat a prosztataráktól

A prosztata daganata a férfiak esetében a tüdőrák és a vastagbélrák után a leggyakoribb tumoros megbetegedés. Ötven éves kor felett az esélye egyre nő, de korai felismerés esetén jól kezelhető. Íme, két férfi, akinek szerencséje volt.

„Tizenhárom éve mindig pelenkázok valakit” – való élet autista kisgyerekkel

Milyenek a mindennapok egy autista gyerekkel? Milyen nehézségekkel kell szembenézni, és hogyan segíthet a társadalom? Két érintett édesanyát kérdeztünk.

Hogyan telhet 6 évbe, hogy egy fiatal nő teherbe essen?

A harminchat éves Edinának néhány hónap sikertelen „babaprojekt” után azzal kellett szembesülnie, hogy a fogantatási nehézség hátterében egy hormonális probléma, az inzulinrezisztencia állhat. Azt hitte, innen könnyebb lesz a küzdelem, de a neheze csak ezután következett. Az eseményeket saját szavaival idézi fel.

Így nyomozhatod ki, mire vagy allergiás

Száz éve közel sem volt annyi allergiás beteg, mint most, vidéken pedig messze nincs annyi, mint a városokban, ahol tízévente duplázódik a számuk. Mi tudja megállítani a terjedést, és milyen kezelési módok segítenek „túlélni” a nyarat?

„Megkérdezem a pincért, milyen márkájú fűszert használnak, és teljesen hülyének néz”

Rengeteg szervezéssel, tervezéssel jár, ha a családban lisztérzékeny (cöliákiás) gyerek van. Egy szülőnek hatalmas kihívás, hogy feledtesse a gyerekével azt, hogy nem ehet a strandon palacsintát vagy egy zsúron az ünnepelt tortájából. A mindenhonnan áradó kísértések és a tudatlanság egyaránt veszélyeztetik a diétát és az autoimmun betegségben szenvedő gyerekek egészségét. Lili és Léna megtanulták fegyelmezetten viselni a lisztérzékenységüket, sőt attól érzik magukat különlegesnek, hogy mindig van náluk házi sütemény.

Van nemi betegséged? Így ellenőrizheted otthon!

Rendszeresen járjunk nőgyógyászhoz, évente végeztessünk rákszűrést – halljuk gyakran. Az otthoni mellvizsgálat nem helyettesíti a mammográfiát, de hasznos kiegészítő lehet. A cytológiai vizsgálatnak azonban már van megbízható otthoni alternatívája, ez pedig a HPV-önteszt, amivel saját magad is mintát vehetsz, és egy héten belül megkapod az eredményt. Kipróbáltuk!

„Azt mondta, megszűntem számára nő lenni” – Férje elhagyta a rákbeteg Zsuzsát, aki ma már újra szerelmes

A méhnyakrák olyan betegség, amiről kevesen tudnak tabumentesen beszélni. Mert intim területeket érint, és mert intim kérdésekben változtatja meg fiatal nők mindennapjait. Zsuzsa harmincas, életvidám édesanya. Életvidámabb, mint azelőtt volt, hogy megbetegedett volna.

„Csak az volt bennem, hogy fel akarom nevelni őket” – Élet a méhnyakrák után

Trauma, ha egy nő elveszíti a méhét, akkor is, ha van már gyermeke. Ágics-Farkas Katalin szakápoló az elsők között találkozik azokkal, akik a méhnyakrák-műtét után felébrednek az altatásból.

Fodor Réka méhnyakrák

Megmentették az életét, de elvesztette a méhét – Réka nagy árat fizetett a boldogságért

Hiába dolgozik az egészségügyben Fodor Réka, hiába ment ismerős magánorvosokhoz, csak a negyedik jött rá, hogy mi a baja. Pedig a baj nem volt kicsi. A harmincegy éves nő már májusban észlelte az első tüneteket, de egészen októberig eltartott, míg végre valós diagnózist kapott.

Méltó akarok lenni arra, hogy egy bátor, kicsi lélek anyukája lehettem

A bátor, kicsi lelkek azért érkeznek hozzánk, hogy szenvedésükkel összefogásra, önzetlen szeretetre sarkalljanak – áll a történetben, melyet az agydaganatban elhunyt Balogh Bogika szülei fordítottak le magyarra, hogy mindenki megértse, ezeknek a gyerekeknek nem szabad hiába szenvedniük. Zsuzsi és Attila úgy érezték, akkor lesznek méltó kísérői Boginak, ha a kislány föntről is elégedetten nézhet le rájuk, ezért létrehozták a Bátor Kicsi Lélek Alapítványt, amely arra hivatott, hogy enyhítse a daganatos gyerekek és családjuk szenvedését.

Anya beteg – hogyan élje túl a család?

Az anyai gondoskodás jelentőségére legtöbbször csak akkor döbbennek rá a családtagok, amikor anya nincs otthon. Pedig előfordul, hogy azok is megbetegszenek és netán kórházba kerülnek, akiktől megszoktuk, hogy mindig állják a sarat. Apák meséltek nekünk arról, hogyan küzdöttek meg ők és gyerekeik az anyahiánnyal.

“Anya vagyok, aggódom, nézd el nekem!” – Küzdelem a leukémiával

Egy hosszú lefolyású betegség minden reggelén úgy kelsz föl, hogy nem tudod, ma mi derül ki. Beteg sejtjeid, akár valami független lények, mindennap meglepetéseket tartogatnak. A gyerek nincs pontosan tudatában annak, mi történik és mi történhet vele. Ha jól van, önfeledten játszik, és a körülötte levők is szárnyalnak. De ha rosszul, akkor romokban hever az egész család. Ez a folyton változó fent és lent állapot a legmegterhelőbb. De Tamara története mutatja: minden elmúlik – a jó, de a rossz is.

“Akkor tudatosult bennem, mikor már mindenen túl voltam, hogy ez az egész mennyire komoly volt” – Egy család küzdelme a leukémiával

Tamara kilenc éve gyógyult. Hogy mi történt tíz és tizenkét éves kora között, azt ma már leginkább a szülei naplóbejegyzéseiből lehet tudni. Az emlékezet a lélek legjobb védelmezője: töröl az elmondható tartományból mindent, amit csak tud. De a "törölt fájlok" mappájában homályos sejtelem formájában megőrződik, hogy bármi megtörténhet. Három nő, anya-lánya-nagyanyja visszaemlékezései és az apa naplójegyzetei alapján idézzük fel azt az időt, amikor a tízéves Tamaráról kiderült, hogy leukémiás.

Dr. Pop Andrea nőgyógyász

“Ha színházba, vagy koncertre megyek, mindig a sor szélére szól a jegyem” – Dr. Pop Andrea nőgyógyász

Fiatal, nő, balkezes. Csupa olyan adottság, amire az ő szakmájában sokan csóválhatják a fejüket. Szülész-nőgyógyász, akinek nem csak a munkája, a hivatása is ez. És bár nagyon fontosnak tartom a távolságtartást az újságírásban, bevallom, dr. Pop Andreával szemben kicsit elfogult leszek. A harmadik gyerekemet nála, vele szültem, és ha csupán a szülésélményt nézzük, biztosan vállalnék többet. A professzionalitását, nyugodtságát, emberségét és odafigyelését szinte valamennyi páciense méltatja.

Gyerekszáj: ezt mondták a kicsik az anyukákról

Anyák napja alkalmából megkérdezték a kicsiket, vajon mit gondolnak anyukájuk egészségéről. Cuki válaszokat adtak.

“Már tudok beszélni arról, hogy volt egy fiam, aki meghalt”

Minden szülő ismeri a fohászt, akár tud imádkozni, akár nem, hogy "mindenemet odaadom, csak őt ne vedd el! A gyermekemet ne!" Mégis van, amikor minden könyörgés hiába. Sepsi D. Tibor huszonkilenc éves volt, amikor a szervezete feladta a küzdelmet a rák ellen. Az édesanyja, Schäffer Beáta tanácsadó, coach másfél év után kezdett el gyászblogot írni, hogy a hasonló helyzetben levőknek segítsen a feldolgozásban. De vajon saját magát is tudja "tréningezni", akinek ez a szakmája?

Sophie Sabbage és kislánya, Gabriella

Kislányom, anya lehet, hogy meg fog halni

Amikor rákos diagnózissal szembesülsz, akkor az egyik legnehezebb feladat nem a kemoterápia, a műtét, a sugárkezelés, hanem az, hogy hogyan mondd el a gyerekeidnek, hogy lehet, hogy meghalsz. Sophie Sabbage, a Cancer Whisperer írója a teljes őszinteséget választotta, mindent elmondott 4 éves kislányának anya tüdőrákjáról.

Rákos vagyok. Azt mondják, selejtes lelkileg

Miért pont én? Hatmillió-kilencszázhatvanhétszer tettem fel magamnak ezt a kérdést ebben a négy hónapban, amióta kiderült, hogy mellrákom van. Most itt ülök levágott mellel, és még mindig ez a kérdés zakatol bennem: miért én?

22 éves volt Móni, amikor a fél tüdejét kivették, ma boldog családanya

Móni még most is rettentően fiatal, de csupán 22 éves volt, amikor daganatot találtak a tüdejében. A fiatal anyuka érezte, hogy valami nincs rendben, hiszen alig 1 éves kisfia mellett rettenetesen gyenge volt, a mindennapi feladatokat is alig tudta ellátni. Az orvosok úgy látták a legjobbnak, ha az egész bal tüdőt eltávolítják Móni testéből. Azóta fél tüdővel él, de nem elégedett meg az életben maradással: sportol, s ha nem is képes lefutni kilométereket, edz, formálja magát, mert egészséges életet szeretne élni.

“Nem engedem, hogy fölém kerekedjen a rák, mert le fogom győzni”

Egész Dunaújváros összefogott, hogy a 29 éves Pecsét István jövőre harminc éves lehessen. A bányamérnök végzettségű fiatalember tizenöt éves kora óta Crohn-betegségben szenved, emiatt új májat kapott 2014-ben, a műtét közben vették észre az orvosok, hogy a nyirokrendszerében és az epevezetékénél már rákos daganatok vannak.

Betegségek

Senki nem akarja ezeket a diagnózisokat hallani magáról, vagy szeretteiről, de mi hiszünk benne, hogy jobb, ha megismerjük a valóságot - akkor tudunk tenni ellene. De érte is!

Gyomorrák

Sokszor csak nagyon későn jelentkeznek. Általában bizonytalan gyomortáji panaszok, vagy gyomorfájás, savas gyomorégés, súlyosabb esetben étvágytalanság, fogyás, vagy néha (az emésztett vér miatt fellépő) fekete, ún. szurokszéklet viszi a beteget orvoshoz.

Infarktus

Szívinfarktus akkor következik be, ha a szív oxigénigénye jelentősen meghaladja a koszorúerek oxigénkínálatát, és ennek hatására a szívizom általában egy területen elhal

Petefészekrák

Petefészkekben igen sokféle rosszindulatú daganat alakulhat ki. Ezek döntő többsége cisztás mirigyrák (adenokarcinóma), ezért az alábbiakban ennek ismertetésére szorítkozunk.

Csontdaganatok

A csontdaganatok azok a daganatok, amelyek a csontból indulnak ki vagy azokat érintik. Az előbbi az elsődleges csontdaganat, míg az utóbbi a másodlagos, ami egy máshonnan induló tumor áttétje.

Pajzsmirigy-alulműködés

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak - a thyroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) - termelődése elégtelen.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek a sejtek energiatermelésének, élettani folyamatainak szempontjából alapvetőek.

Méhnyakrák

A méhnyakrák jellemzően a két hámfelület találkozásánál alakul ki. A daganatképződést rendszerint korai, csak a hámra lokalizálódó rákos elfajulás (CIN = cervikális intraepiteliális neoplázia) előzi meg.

Vastagbélrák

A vastagbél-rákok 75-80 százaléka az utolsó, 60 cm-es szakaszon alakul ki, 20-25 százaléka pedig a vastagbél többi szakaszán. A vastag- és végbél daganatait nevezik összefoglaló néven kolorektális rákoknak.

Gerincferdülés

A gerincferdülés egy olyan tartáshiba, ami a gerinc oldalirányú elhajlását jelenti. Két alaptípusa van, az egyik az úgynevezett funkcionális gerincferdülés, amiről akkor beszélünk, amikor az oldalirányú elhajláshoz nem tartozik torzió, a gerincferdülés pedig korrigálható.

HPV-fertőzés

A rákszűrő vizsgálat mellékleleteként egyre gyakrabban írnak le humán papillómavírus fertőzést, nem kis riadalmat keltve ezzel a betegeknél. Egyre gyorsabban terjed ugyanis a hiedelem, hogy a vírussal történő fertőzés egyet jelent a méhnyakrákkal.

Cukorbetegség

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.

Inzulinrezisztencia

Szervezetünk működése szempontjából nagyon fontos, milyen a vércukorszintünk.

Lisztérzékenység

A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el.

Laktóz-intolerancia

A laktóz a tejben található, két gyűrűből (galaktóz és glükóz) álló cukor (diszacharid, ``tejcukor``).

PCOS

Policisztás ovárium szindrómáról akkor beszélünk, ha a petefészekben nagyon sok apró ciszta jelenik meg.

Crohn-betegség

A Crohn-betegség (ejtsd: Krón-betegség) a bél rohamokban jelentkező, krónikus gyulladása.

Irritábilis bélszindróma

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége.

Fekélyes vastagbélgyulladás

A fekélyes vastagbélgyulladás főként a vastagbél utolsó szakaszai felé súlyosbodó gyulladás, mely akár az egész vastagbélre kiterjedhet.

Lyme-kór

Kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés, amely először bőrtüneteket, majd gyakran idegrendszeri elváltozásokat okoz, később, kezeletlen esetekben pedig ízületi és izomfájdalmakkal jár.

AIDS

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS =acquired immunodeficiency syndrome) a humán immunhiány vírus (HIV = human immunodeficiency vírus) fertőzés által okozott betegség.

Szifilisz

A vérbaj nemi úton terjedő vagy a magzati életben elszenvedett fertőzés, melyet a Treponema pallidum nevű spirális alakú kórokozóval történő fertőzés okoz.

Tuberkulózis

Akkor beszélünk meddőségről, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nem jön létre terhesség.

Meddőség

Akkor beszélünk meddőségről, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nem jön létre terhesség.

SYNLAB

Minden, ami labor

A Synlab Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai és analitikai szolgáltatója. A Synlab Group 36 országban van jelen, kb. 20 000 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele megközelíti a 2 Mrd Eurót, évente 500 millió vizsgálatot végez.

Küldetésünk egyrészről, hogy meggyőzzük az embereket a prevenció fontosságát, ezáltal növeljük, motiváljuk egészségtudatosságukat, másrészről, hogy segítsünk esetleges egészségügyi problémáik feltárásban.

Magyarországon országos vérvételi és laboratóriumi hálózattal rendelkezünk (közel 70 helyszínen), összesen 5 000 féle, éves szinten 45 millió vizsgálatot tudunk elvégezni. Szolgáltatásaink beutaló és előjegyzés nélkül is bármikor igénybe vehetők.

Laboratóriumaink akkreditáltan, magas szakmai színvonalon működnek, melyet kollégáink hatékony és elkötelezett munkájának köszönhetünk.

Magas színvonalú, robottechnológiával ellátott laboratóriumainkban klinikai kémiai, immunkémiai, szerológiai, mikrobiológiai és genetikai vizsgálatokat végzünk.

Magán és vállalati ügyfeleink minőségi kiszolgálása mellett további kulcsterület számunkra a sportdiagnosztika, a foglalkozásegészségügy és munkahelyi mérések, valamint a gyógyturizmusban való részvétel és fejlesztés.

Környezetanalitikai laboratóriumainkban talaj, növény, víz, szennyvíz, legionella, élelmiszer és higiéniai vizsgálatokat végzünk.

Synlab infóvonal: www.synlab.hu