SZŰRD KI

AZ EGÉSZSÉGÜNK NEM CSAK A MIÉNK!

Érdemes tudni

Az információ fél győzelem - olvass az egészségedről!

futó nő

Kiderült, mi az az élsportolók titka

Vívók, vízilabdások, labdarúgók és atléták sportteljesítményének titka nem rejtély többé, a sportdiagnosztikának köszönhetően ma már bárki biztonsággal ki tudja hozni magából a maximumot.

Mit kockáztatsz orális és anális szexnél?

Idén elmaradtak a fesztiválok, és nem lehetetlen, hogy ezzel együtt a nagyobb roham is a nemibeteg-gondozókban. Kár volna tagadni: a nyár kiemelt szezonja a szexuális úton terjedő fertőzéseknek, amelyek szempontjából főként a 15-35 évesek veszélyeztetettek. Bár semmiképp nem szabad csak nyári problémaként gondolni az STI-re, hiszen szexuális életet egész évben élnek az emberek – figyelmeztet Dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász, a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, a Magyar STI társaság alelnöke.

Veszélyes szex: a fiúknak is be kell szállniuk

HPV-fertőzés: csak közösen védhetjük meg egymást.

Az én lányom még nem szexel, csak 12 éves!

Sokak számára a mai napig dilemma, hogy oltassák-e a gyermeküket vagy sem. Nemcsak csecsemőknél kell erről dönteni, de ma már a kiskamaszoknál is. Itt a szeptember, és vele a HPV-vakcina – ha kérjük.

Karácsony-, napfény-, cipő-… elsőre hülyén hangzó, ám létező allergiák

Emberek egész fura dolgokra lehetnek allergiásak. De van tudományos magyarázat.

Kiskamasz fiad van? Akkor itt egy hír, amiről tudnod kell

A HPV nemcsak lányokra veszélyes, és ha minden jól megy, ősztől a fiúk oltása is elkezdődhet.

„Hormonzavar miatt nem tudok lefogyni” – csak kifogás?

Bár a hormonproblémák csak az elhízások töredékéért felelősek, érdemes ezen a szálon is elindulni, és néhány laborvizsgálatot kérni, ha régóta nem mozdul a mérleg nyelve.

káros fogyókúrák

5 diéta, amit akkor se próbálj ki, ha már nagyon el vagy keseredve

Dinnyediéta, vattaevés, jégszopogatás… vége-hossza nincs a hülyén hangzó, és meglehetősen szenvedősnek tűnő fogyókúráknak, amik esetenként még hatástalanok is, esetleg többet ártanak mint használnak.

egészséges étkezés gyerek

A túlsúly nem öröklődő vonás, hanem a hibás családi minta eredménye

Szülőként hatalmas a felelősségünk abban, hogy milyen étrendet „adunk örökül" gyermekünknek. Kovács Virág dietetikus mondja el, hogy miért.

mediterrán diéta

Ezek 2020 legjobb diétái

Fogyás, jó közérzet, egészséges test és lélek: a szakemberek szerint az alábbi öt diéta ezt biztosítja.

terhes nő

TORCH panel vizsgálatok: a magzat életét is megmenthetik

Terhesség előtt sokan alávetik magukat annak a vizsgálatnak, amivel a magzat életét és fejlődését veszélyeztető kórokozókat - vírusokat, baktériumokat, parazitákat - lehet szűrni.

Koronavírus: jobb, ha felkészülten ér minket a második hullám

Azt, hogy átestél-e már a koronavírus-fertőzésen, egy egyszerű teszttel biztosan meg tudják mondani a szakemberek.

gyerekek fogyókúra

Fogyókúra gyerekkorban? Felejtse el mindenki

Ami a felnőtteknél beválik, egyáltalán nem biztos, hogy a gyerekeknél is működik. A diéta pont ilyen. Sokkal több értelme van jó példát mutatni a gyereknek táplálkozás terén is.

A fogyókúrák egy év után már nem hatásosak – elmondjuk, miért

Fogyókúra: a bikiniszezon előtt különösen nagy figyelmet kap a téma. Amiről azonban csak kevesen tudnak, hogy a legtöbb diéta egy év után már nem annyira hatásos, mint az elején.

Különleges fecskendőt fejlesztettek.

Egy új eljárás miatt ismét tud úszni a Parkinson-kóros milliomos

Amikor beteg lett, kétmillió dollárt küldött egy kutatóorvosnak. Rajta próbálják ki az új eljárást.

Ezekkel a szűrésekkel tudhatod biztonságban a kisbabád

Ezekkel a szűrésekkel tudhatod biztonságban a kisbabád

Miután a teszt és a nőgyógyász is megerősítette, hogy szülők lesztek, az euforikus öröm mellett megérkezik egy másik érzés is: az aggodalom, hogy egészséges babátok születik-e. Persze nincs értelme kilenc hónapot végigizgulnotok, főleg, ha hallgattok a szakemberekre.

Ilyenkor is megy a sport

6+4 sportág 50 felettieknek

Ötven éves kor felett se akasszuk szögre az edzőcipőt! Hiszen szervezetünknek most van csak igazán szüksége örömteli, egészséges testmozgásra. Néhány új szempont régi kedvenc sportjainkhoz.

A lelet mindent megmutat

10 laborvizsgálat: Miért végzik? Mit mutat az eredmény?

Vérvétel utáni laboreredmények: hosszú lista, olykor ismeretlen kifejezésekkel, sok-sok számmal, amiből egy kukkot sem értünk. Kiválasztottunk tíz vizsgált paramétert, mely talán kevésbé ismert, ám fontos információt adhat szervezetünk működéséről.

Nem minden koronavírusteszt tudja ugyanazt.

Koronavírus: vigyázz, nem minden fizetős teszt megbízható!

Nagy most a kereslet a koronavírustesztek iránt, és sok helyen lehet már kapni különböző típusokat. Nagyon fontos tudni, hogy ezek egy része nem megbízható. Elmondjuk, mire figyelj.

Süteménnyel diétázni

Semmi étel, csak alkohol: így próbáltak fogyókúrázni

Betegséget okozó nyers zöldségek, a tészta száműzése az olaszok asztaláról és mértéktelen alkoholizálás, mint fogyókúra: az egészséges étkezés története (mint általában az emberi történelem) bővelkedik vadhajtásokban.

veszélyes glutén

Hogyan okoz egy falat kenyér migrént?

A migrént, ami elviselhetetlenné teheti a napokat akár egy időjárási front, akár egy szelet sajt is kiválthatja. A sokféle ok között újabban a glutént gyanúsítják.

"Aki örül, hogy nem műtjük, valamit félreértett"

“Aki örül, hogy nem műtjük, valamit félreértett”

Ma már rengeteget olvashatunk a mellrák megelőzési lehetőségeiről. Sajnos nagyon sok nő ezen a kérdésen már túl van, mert már szembesült saját mellrák-diagnózisával. Innentől nagyon sokfelé vezethet a sorsa. Mitől függ, hogy kezelik-e, és ha igen, hogyan? Dr. Végh Éva belgyógyász, onkológus, klinikofarmakológus, a Dél-Pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának munkatársa segít megérteni.

Azért jó lenne nem ötvenévesen meghalni

Ajánlott szűrővizsgálatok: “Azért jó lenne nem 50 és 80 között meghalni”

Egy önmagát tökéletesen egészségesnek érző ember az esetek nagy részében halogatja az esedékes szűréseket. Nem árulunk el titkot: a szakorvos szerint ezek a vizsgálatok nem véletlenül vannak, és saját jól felfogott érdekünk, hogy rendszeresen eljárjunk.

Kutatják a fertőzést

Koronavírus: íme, a 21 alapkérdés

Hónapok óta kutatják világszerte az új koronavírus működési mechanizmusát. Ugyanakkor az alapkérdések újra és újra visszatérnek az átlagemberek körében. Most a SYNLAB Hungary Kft. labordiagnosztikai szolgáltató szakemberei válaszolták meg ezeket.

Dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus: „Nemcsak a daganatot távolítjuk el, a beteg lelkét is kezelnünk kell”

„Hazánk élen jár…” – kedveljük az ilyen mondatokat, kivéve, ha valami szégyenletes dologban járunk élen. Mint például a mellrákkal összefüggő halálozásban. Ez pedig azért van, mert bizonyos tényeket és kockázatokat nem ismerünk. A mellrák felfedezéséről és sebészeti kezeléséről dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológust, a Dél-Pesti Centrumkórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezetőjét kérdeztük.

Ma már máshogyan szexelünk, ezért egyre több a péniszrák

A HPV veszélyei azonos mértékűek a méhnyakrákéval, vagyis női problémáról van szó. Sokan gondolhatják így. Pedig a vírustörzs okozta betegségek a férfiakat is vastagon érintik.

DNS: egyetlen sejt is elég a lebukáshoz

Egykori uralkodók homályba veszett tragédiája, megingott házastársi bizalom helyreállítása, veszélyes gyilkosok kézre kerítése. Mi a közös bennük? DNS-be zárt titkok megfejtése oldhatja meg mindegyiket. Az igazságügyi orvostan ezt (is) teszi.

A DNS-teszt megmondja, örökölhetsz-e egy gazdag külföldi rokontól

DNS-teszt alapján kiderülhet, hogy Mária Terézia telepítette-e őseinket Magyarországra, és hogy talányos módon még Ausztráliában is élhetnek távoli rokonaink. Hiszen egy DNS-vizsgálat a földrajzi származásunkat is megmutathatja.

DNS-teszt: most kiderül, megcsalta-e a nagyi a nagypapát

Hűségesek voltak-e a szüleink? Élnek-e távoli rokonaim Indiában? Kell-e tartanom a II-es típusú cukorbetegségtől? Ma már mindezekre választ kaphatunk a DNS–teszt segítségével.

Prosztatarák: nem csak a végbélen keresztül végzett vizsgálat létezik

Senki nem szereti, ha egy idegen felnyúl a fenekébe, még ha az illető egészségügyi alkalmazott is. Viszont meghalni sem túl jó dolog. Úgyhogy a férfiak igazán lehetnének tudatosabbak, ha rákmegelőzésről van szó. Főként, ha első vizsgálatnak elég egy tűszúrás is az ujjbegyen.

Öröklődő rákbetegségek: génszinten fogjuk legyőzni őket

Genetika és rák: egymástól egyáltalán nem idegen fogalmak.

Prosztatarák: a család adta össze a vért Ákos műtétjéhez

Menni vagy nem menni, ez itt a kérdés. Például a férfiakat érintő urológiai szűrővizsgálatok esetében is. Sajnos az erősebbnek nevezett nem tagjai a kelleténél gyakrabban választják a maradást, holott a szűrőprogramok életeket menthetnek.

Nemzetközi díjat nyertek magyar mikrobiológusok

A SYNLAB Hungary Kft. szakembereinek munkáit 347 kompozícióból választották ki, a versenyre 43 ország mikrobiológusai neveztek.

Sportol a gyereked? Ez vár rá az orvosnál

Mi történik a sportorvosi rendelőben? Melyek a kötelező elemek, és mikor van szükség speciális kivizsgálásokra?

Az ultrahangtól a NIPT-ig: hihetetlen, mennyi mindent tudnak ma már az orvosok a hasunkban növő magzatról!

Ma már természetes, hogy minden kismama jár ultrahangra, ahol megnézik, mi a helyzet a babával. De nem volt ez mindig így.

Szűrések az anyaméhben: mi az, amit még az orvosok sem látnak?

Nem riogatni szeretnénk, inkább csak elmondani a realitást a gyermeket váró szülőknek, hogy bár a magzati szűrések egyre részletesebbek, sajnos száz százalékos biztonság nem létezik ezen a téren.

HPV vírusfertőzés: férfiak is veszélyben!

Magyarországon az MSD Pharma Hungary felelős a HPV elleni oltóanyag elérhetőségéért. A vakcinával kapcsolatos kérdéseinkre a cég orvosigazgatója, dr. Dániel Andrea válaszolt.

Ezekre a jelekre figyelj, ha cukorbetegségtől tartasz!

Ha felmerül a gyanú, mielőbb menj el a háziorvoshoz, a vizsgálatoktól pedig ne félj.

Milyen a jó vércukorszintmérő?

Akkor sem kell kétségbeesned, ha kialakult a cukorbetegség a szervezetedben, de meg kell tanulnod együtt élni vele. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a vércukorszinted.

Pszichológus is foglalkozik a cukorbeteg gyerekek szüleivel

Magyarországon a cukorbetegség népbetegség, mégis alig tudunk róla tényeket. Mit jelentenek az egyes típusok? Igaz, hogy néhány évtized múlva a tudomány képes lehet minden beteget meggyógyítani? Honnan ismerhetem fel én mint szülő, ha baj van? Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsa válaszol.

„Van egy jó hírem: önnek van egy 8 milliméteres emlődaganata”

Vasárnap Hídséta, a mellrák elleni küzdelem jegyében. De ami ennél fontosabb: szűrésre mikor sétálsz el? Ha időben, akkor nagyon jók az esélyek a gyógyulásra.

hpv oltás méhnyakrák

„Komolyan veszem a HPV oltást, miután anyám méhnyakrákos lett”

A HPV ellen ingyenes az oltás, a magyar lányok ötöde mégis lemarad róla, mert a szülők nem kérik nekik.

Van még esély szülni 43 évesen? A labor megmondja!

Mielőtt szerelmes lettem, nem gondoltam, hogy akarok még valaha gyereket. Nem sokkal utána már tudtam. Egy gond van csak: elmúltam negyven. Na, jó, negyvenkettő is.

Azt hitte, laktózérzékeny, de egészen más okozta a tüneteit

Ha érzékenyek vagyunk egy anyagra a környezetünkben, felér egy nyomozással, mire kiderül, mi lehet az. És itt még nincs vége…

A laptop és a mobiltelefon is ronthat a férfiak spermaképén

Teljesen mindegy, hogy hányan, hányszor és hányféleképpen mondják el, hogy mi az ideális kor a gyermekszülésre, ha egyszer huszonévesen nem tartottunk ott, hogy családot alapítsunk. Lássuk, meddig van még esélyünk valójában!

Pollenszezon: néhány pokolian rossz hét, és vége

Augusztusban sokan kesergünk a strandszezon vége miatt – a szezonális pollenallergiával küzdőknek viszont sokkal több kihívást tartogat ez az időszak, mint egy kis melankólia.

Gyakran fáj a fejed? Meglepő lehet a magyarázat

A legtöbben csak akkor gyanakszanak pollenallergiára, ha légúti tüneteik vannak. Pedig a túlzott immunreakció a test bármely területén jelentkezhet.

Már megint hasfájás! De mitől?

Gyakori felfúvódás, emésztési zavarok, gyomorfájdalmak, bélpanaszok… ez valószínűleg több, mint egy sima gyomorrontás.

Életet menthet a rendszeres gyógyszerszintmérés

Számos betegség kezelésében különösen nagy szerepet kap a gyógyszerszint-monitorozás. Ha a beteg nem együttműködő, az akár a betegség súlyosbodásához is vezethet.

Lehet, hogy a DNS-edbe van kódolva a laktózintolerancia

Számos kellemetlen emésztőrendszeri tünettel küzdünk, és azt gyanítjuk, hogy a probléma hátterében esetleg laktózintolerancia áll? Ma már könnyen kideríthetjük a választ, nem is egy, hanem többféle célirányos vizsgálatnak köszönhetően.

Emberi sorsok

Jó és rossz helyzetek, de egy közös van bennük: ezek az emberek nem adták fel, még ha meg is éltek hullámvölgyeket. És így, bizakodással, társakkal a rossz is jóra fordítható.

fogyókúra

Kiderült, inzulinrezisztens, 22 kilót fogyott

Csak kevesen tudják, a gyerekeknél is jelentkezhet inzulinrezisztencia, ami sok esetben túlsúlyhoz és megannyi sikertelen diétához vezethet. Egy túlsúlyos nő saját történetével szeretné erre felhívni a figyelmet.

Jessica Simpson

Jessica Simpson ezzel a trükkel fogyott 45 kilót

Jessica Simpson látványos átalakuláson ment keresztül egy év alatt, sikeres fogyástörténete kapcsán pedig valami fontosra figyelmeztetett: a változás nemcsak a testben, de a fejben is történik.

Ilyen egy inzulinrezisztens ember étrendje

Egy egészséges embernek legtöbbször fogalma sincs arról, milyen napirendet követel az, ha valaki inzulinrezisztenciával küzd: a mozgás mellett folyamatos odafigyelést igény az étkezés, a mi, a mennyi, a mikor. Egy érintett 3 napos menüjén keresztül mutatjuk be, mennyire nehéz helyzetben vannak azok, akik nem ehetnek meg bármit.

Megmentette a rendőr életét a nő, akit letartóztatott

Itt egy újabb bizonyíték arra, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró.

mellrák

„Bár a testemet átfaragta a rák, a lelkemben béke van”

A mellrák és a gyógyuláshoz vezető út nemcsak az ember testét, de a lelkét is átformálja. Erzsébet, Kinga és Katalin élete leckéjét tanulta meg a betegségtől. Az ő történeteiket jegyeztük le.

Vakok segítenek kitapintani a melldaganatot

A vak emberek egyik különleges adottsága, hogy tapintásuk annyira érzékeny és precíz, hogy egy alig pár milliméteres daganatot is képesek kiszűrni.

Kathy Bates

10 híresség, aki megküzdött a mellrákkal

Valamennyiük nagy szerencséje az volt, hogy komolyan vették a szűrést, mellrákjukra korai stádiumban derült fény.

Az orvosok sem tudják, egy has hogy nőhet meg ekkorára

Egy kínai nő hasa hatalmasra nőtt, az orvosok egyelőre tanácstalanul állnak az eset előtt. A beteg jobban járt volna, ha akkor elmegy egy laborvizsgálatra, amikor elkezdett duzzadni a hasa.

“Csak olyan helyekre mertem elmenni, ahonnan 20 perc alatt hazaérek” – az ételallergia útvesztői

"Láttam a pincéren, hogy fogalma sincsen, a testbeszédéből levettem, hogy teljesen bizonytalan, hogy kamuzik, és nem fogja fel, hogy számomra komoly következményei lehetnek annak, ha tejterméket fogyasztok." Sára és Eszter története is bizonyítja, hogy az ételallergia nem hiszti kérdése.

Pénzt ajánlottak neki az abortuszért, de ő inkább megszülte a súlyos beteg babát

Seraphina Harrell mindössze 8 évet élt, már az is csoda volt, hogy megszülethetett.

allergia

Sperma, halszag, izzadság: 5 nagyon szokatlan allergia

Nagyon szerencsés az, aki elmondhatja magáról, hogy semmire nem allergiás, és nagyon nehéz annak, aki az allergia ritkább típusaitól szenved. Mutatunk néhányat ezek közül.

Ezt a 10 hírességet nem kíméli az allergia

Aki azt hiszi, hogy a pénz és a hírnév minden kellemetlenségtől megóvja a hírességeket, nagyot téved: az allergia őket sem kíméli.

Csodaházat kap a fociszurkoló, akinek egy végtagja sem mozog

A négy végtagjára béna Tyson álma az önálló élet volt. Egy csodaházban kezdheti el.

boldog pár

35 kilót fogyott, megmentette a házasságát

A túlsúly mögött mindig ott egy történet, egy nyomós ok, egy magyarázat, aminek birtokában az érintett képes elindulni a fogyás útján. Az alábbi elképesztő fogyástörténetek ezt bizonyítják.

kisfiú anyuka

“Rég megszűntünk házaspárként működni”- élet kismamaként egy mentálisan beteg férj oldalán

Egy mentálisan sérült ember oldalán élni a legnehezebb keresztek egyike, amit egy társ kaphat. Katalin mesél.

Courtney Smith a nagy fogyás után.

Megszabadult 47 kilótól, azt is elmondja, hogyan

Courtney Smith életmódot váltott és receptet is ad a diétához.

Nem neveljük a hemofíliás fiunkat betegségként

„Eldöntöttük: nem neveljük a hemofíliás fiunkat betegségtudattal”

Ha beteg gyerekről hallunk, akkor első érzésünk lehet akár a sajnálat is. Ha viszont leülünk egy érintett szülővel beszélgetni, akkor rá kell döbbennünk: a helyzete akár egy sors által ránk bízott feladatnak is felfogható, amiből lehetséges pozitívan kijönni.

Babavárás helyett méhnyakrák-műtét

„Engem is várt sorstárs, én is vártam őket a kórházban.”

Méhnyakrák 34 évesen

„Megtanultam szeretni magamat.”

„Anya, akkor nekem is lehet rákom?” – Genetikai hajlam a daganatoknál

Ha azt hiszed, még fiatal vagy a rákhoz, és inkább a szerelmed tapogassa a melledet, akkor először nézz körül a családodban, aztán menj el szűrővizsgálatra, és kezdj el nyugodtan félni, mert az is sokkal jobb, mint belehalni. Dr. Magenheim Rita Németországban élő szülész-nőgyógyász is azt hitte, hogy még túl fiatal, biztonságban van…

„Már csak én élek a sorstársak közül”

„Sokkal empatikusabb lettem, mint a méhnyakrákom előtt voltam”

Miért kaptam ezt a betegséget? Hogy tök más ember válhasson belőlem!

Ilyen az, amikor a túlterheltségbe betegszik bele valaki.

„35 évesen már gyereket terveztem, helyette mellrákom lett”

Amikor ez az interjú készült, Juhász Tímea még Timcsi volt, szókimondó lány dús keblekkel – az egyikben 7 centis daganattal. Harmincöt évesen emlőeltávolító műtét előtt állt. Eltelt pár hét azóta, és a keblek már nincsenek. Timcsinek elkezdett kinőni a haja, Timcsiből pedig Tímea lett, aki küzd az életéért.

Végső stádiumú tüdőrákja ellenére világ körüli útra készül a 84 éves kalandornő

Joggal feltételezzük, hogy egy tüdőrákban szenvedő idős nő visszafogottan éli az életét, ám Eileen Hewsont nem ilyen fából faragták. Szupernagyi a csúcsra tör!

Videó: kollégái adtak vért a rákos anyának

„Élvezhetek mindent, amire azt mondjuk, ÉLET!”

Videó: „Lehetek még jó nő a rák után?”

A régi kérdések felerősödnek egy betegséggel.

Videó: rákos lett a fiatal magyar modell

Nemcsak a rákkal küzdött meg, de végre édesanya lehet Vivien.

Szabad-e gyereket vállalni, ha valamelyik szülő hemofíliás?

„Mi van, ha továbbadom?” – teheti fel magának a kínzó kérdést az, akinek esélye lehet genetikai betegségeket „örökbe adni” gyerekeinek. A hemofília esetében – az orvostudomány mai állása mellett – a válaszok inkább megnyugtatók, de azért még akadnak kérdések.

„Szívbemarkoló volt orvosként nézni a saját diagnózisomat”

Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos akkor kezdte a háziorvosi praxist, amikor tizenöt éve mellrákot diagnosztizáltak nála, és persze fenekestül felfordult az élete. Ma már azt mondja, jól van minden úgy, ahogy van. Mindennel együtt.

Videó: „Eltökéltem, meggyógyulok a rákból”

Nyitottan az életre, nyitottan a gyógyulásra: ez Ildikó üzenete.

kényszerbetegség trichotillomania leszokás önbizalom anyaság

„A kisfiam segített abban, hogy 24 év kétségbeesett küzdelem után elfogadjam a betegségemet”

Sarena jobb ember akart lenni a gyerekeiért; meg akart szabadulni a kényszerbetegségétől. A végén pedig épp ők tanították meg rá, hogy fogadja el magát – a gyengeségeivel együtt.

Videó: rákbetegsége után edzőként folytatja

„Van bátorságom és erőm tanácsot adni, ha ezzel segítek.”

Videó: „Önmagamra találtam, és ezt a ráknak köszönhetem”

Harmincéves, csinos, fiatal nő két pici gyerekkel, szerető férjjel, szép otthonnal… de a történet folytatása már nem ilyen mesébe illő.

Hat hónap Indiában három gyerekkel és az autizmussal

„India mindig ad valamit, de sosem azt, amire számítasz.” Különösen igaz ez a mondás Dóra történetére, aki három gyermekével kerekedett fel, hogy két, autizmussal élő gyermekén egy guru segítsen, ahogyan azt ígérte.

Bartter-szindróma: tízévente születik olyan kisgyerek, mint Endre

A kis Endre januárban lesz kétéves: olyan ritka betegséggel született, hogy csak a fővárosi kórházak vállalják az ellátását. Az édesanyja Jászberényből ingázik vele, de van, hogy a kezelések miatt heteket kell Budapesten tölteniük.

A cukorbeteg gyermekek nagy része nem azért lett beteg, mert egész nap édességet evett

A cukorbeteg kisgyerekek az ünnepek alatt sem ehettek hagyományos édességeket, és a legtöbben nem azért, mert korábban mértéktelenek voltak.

Ez a nagy fogyás: „Tavaly karácsonykor kövérebb voltam, mint a Mikulás”

Egy brit anyuka megrettent a saját karácsonyi képétől és több mint 40 kilót fogyott.

„Minden megszűnik, csak az dübörög benned: úristen, méhnyakrákos vagy”

Diósdon él, adminisztrátorként dolgozik a negyvennégy éves Kása-Patona Viktória, feleség és édesanya. Főleg édesanya, ahogy kiderül gyógyulása történetéből is.

Prosztatarák 40 alatt: csak a véletlennek köszönhető, hogy kiderült Ákos betegsége

Figyeljünk jobban a férfiakra, és figyeljenek jobban ők is magukra! Ismét zajlik a Movember kampány.

„Anya, mit jelent az, hogy cukorbeteg vagyok?” Ilyen a diabétesz szülői szemmel

El lehet engedni a „jelenlegi tudásunk szerint ez gyógyíthatatlan” szakvéleményt? És mit lehet tenni egy kisgyerekkel, aki nem érti, miért kell naponta ötször ennie, akkor is, ha épp nem éhes? Erikával és Attilával beszélgettem, akiknek középső gyereke, a 13 éves Kati 1-es típusú diabétesszel él.

„Már bocs, de senkinek nincs teljesen normális élete!” – A diabétesz egy kamaszlány szemével

Katit óvodáskorában diagnosztizálták 1-es típusú diabétesszel. A „cukorbeteg” jelzőből azonban köszöni, nem kér, szerinte ugyanis ő egy teljesen átlagos kamaszlány, akkor is, ha a napirendjét és az étrendjét bizony komolyan kell venni.

Méhnyakrák után szült kisfiút a magyar modell

Vivienék csodás sorházi lakásban laknak, kis kerttel. A nappali tele van a modell lány és férje képeivel. Minden tökéletesnek tűnik – pedig nem könnyű éveken vannak túl.

Rákmegelőző állapot után sterilnek nyilvánították, most öt hónapos terhes

A 33 éves Jozifek-Szűcs Gitta kétszer is elsiratta, hogy anya legyen. Egyszer akkor, amikor nőgyógyászati műtét várt rá, majd akkor, amikor orvosi papírjára ráírták: szövődmények miatt steril. Várandóssága ötödik hónapját tölti, amikor beszélgetünk.

Bali Beatrix

„Egy kihívás az élettől, amit meg kell ugrani” – a magyar műugrónő súlyos betegsége után állt ki Kvandzsuban

Amikor sikerült felülkerekednie a HPV-n, Bali Roxana nem elégedett meg azzal, hogy újra egészséges: hosszú kihagyás után mű- és toronyugróként visszatért az élsporthoz is, és meg sem állt a dél-koreai vizes világbajnokságig.

Nem vagy egyedül! 7 cukorbeteg híresség

Milliókat érint világszerte a cukorbetegség, miért pont a sztárok maradnának ki?

Linder Erzsébet

Linder Erzsébet műugró: „Én mindig nyerni akarok. A rákkal is ez van”

Nemrég Kvangdzsuban, a masters vizes vébén két magyar nő állt a műugró deszkán: Bali Roxána, aki nem sokkal korábban konizációs műtéten esett át HPV miatt, és Linder Erzsébet mellráktúlélő. Talán volt náluk jobb ugró a mezőnyben, de elszántabb nemigen. Most Erzsébetet mutatjuk be.

Betegségek

Senki nem akarja ezeket a diagnózisokat hallani magáról, vagy szeretteiről, de mi hiszünk benne, hogy jobb, ha megismerjük a valóságot - akkor tudunk tenni ellene. De érte is!

Gyomorrák

Sokszor csak nagyon későn jelentkeznek. Általában bizonytalan gyomortáji panaszok, vagy gyomorfájás, savas gyomorégés, súlyosabb esetben étvágytalanság, fogyás, vagy néha (az emésztett vér miatt fellépő) fekete, ún. szurokszéklet viszi a beteget orvoshoz.

Infarktus

Szívinfarktus akkor következik be, ha a szív oxigénigénye jelentősen meghaladja a koszorúerek oxigénkínálatát, és ennek hatására a szívizom általában egy területen elhal

Petefészekrák

Petefészkekben igen sokféle rosszindulatú daganat alakulhat ki. Ezek döntő többsége cisztás mirigyrák (adenokarcinóma), ezért az alábbiakban ennek ismertetésére szorítkozunk.

Csontdaganatok

A csontdaganatok azok a daganatok, amelyek a csontból indulnak ki vagy azokat érintik. Az előbbi az elsődleges csontdaganat, míg az utóbbi a másodlagos, ami egy máshonnan induló tumor áttétje.

Pajzsmirigy-alulműködés

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak - a thyroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) - termelődése elégtelen.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek a sejtek energiatermelésének, élettani folyamatainak szempontjából alapvetőek.

Méhnyakrák

A méhnyakrák jellemzően a két hámfelület találkozásánál alakul ki. A daganatképződést rendszerint korai, csak a hámra lokalizálódó rákos elfajulás (CIN = cervikális intraepiteliális neoplázia) előzi meg.

Vastagbélrák

A vastagbél-rákok 75-80 százaléka az utolsó, 60 cm-es szakaszon alakul ki, 20-25 százaléka pedig a vastagbél többi szakaszán. A vastag- és végbél daganatait nevezik összefoglaló néven kolorektális rákoknak.

Gerincferdülés

A gerincferdülés egy olyan tartáshiba, ami a gerinc oldalirányú elhajlását jelenti. Két alaptípusa van, az egyik az úgynevezett funkcionális gerincferdülés, amiről akkor beszélünk, amikor az oldalirányú elhajláshoz nem tartozik torzió, a gerincferdülés pedig korrigálható.

HPV-fertőzés

A rákszűrő vizsgálat mellékleleteként egyre gyakrabban írnak le humán papillómavírus fertőzést, nem kis riadalmat keltve ezzel a betegeknél. Egyre gyorsabban terjed ugyanis a hiedelem, hogy a vírussal történő fertőzés egyet jelent a méhnyakrákkal.

Cukorbetegség

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.

Inzulinrezisztencia

Szervezetünk működése szempontjából nagyon fontos, milyen a vércukorszintünk.

Lisztérzékenység

A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el.

Laktóz-intolerancia

A laktóz a tejben található, két gyűrűből (galaktóz és glükóz) álló cukor (diszacharid, ``tejcukor``).

PCOS

Policisztás ovárium szindrómáról akkor beszélünk, ha a petefészekben nagyon sok apró ciszta jelenik meg.

Crohn-betegség

A Crohn-betegség (ejtsd: Krón-betegség) a bél rohamokban jelentkező, krónikus gyulladása.

Irritábilis bélszindróma

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége.

Fekélyes vastagbélgyulladás

A fekélyes vastagbélgyulladás főként a vastagbél utolsó szakaszai felé súlyosbodó gyulladás, mely akár az egész vastagbélre kiterjedhet.

Lyme-kór

Kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés, amely először bőrtüneteket, majd gyakran idegrendszeri elváltozásokat okoz, később, kezeletlen esetekben pedig ízületi és izomfájdalmakkal jár.

AIDS

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS =acquired immunodeficiency syndrome) a humán immunhiány vírus (HIV = human immunodeficiency vírus) fertőzés által okozott betegség.

Szifilisz

A vérbaj nemi úton terjedő vagy a magzati életben elszenvedett fertőzés, melyet a Treponema pallidum nevű spirális alakú kórokozóval történő fertőzés okoz.

Tuberkulózis

Akkor beszélünk meddőségről, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nem jön létre terhesség.

Meddőség

Akkor beszélünk meddőségről, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nem jön létre terhesség.

SYNLAB

Minden, ami labor

A Synlab Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai és analitikai szolgáltatója. A Synlab Group 36 országban van jelen, kb. 20 000 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele megközelíti a 2 Mrd Eurót, évente 500 millió vizsgálatot végez.

Küldetésünk egyrészről, hogy meggyőzzük az embereket a prevenció fontosságát, ezáltal növeljük, motiváljuk egészségtudatosságukat, másrészről, hogy segítsünk esetleges egészségügyi problémáik feltárásban.

Magyarországon országos vérvételi és laboratóriumi hálózattal rendelkezünk (közel 70 helyszínen), összesen 5 000 féle, éves szinten 45 millió vizsgálatot tudunk elvégezni. Szolgáltatásaink beutaló és előjegyzés nélkül is bármikor igénybe vehetők.

Laboratóriumaink akkreditáltan, magas szakmai színvonalon működnek, melyet kollégáink hatékony és elkötelezett munkájának köszönhetünk.

Magas színvonalú, robottechnológiával ellátott laboratóriumainkban klinikai kémiai, immunkémiai, szerológiai, mikrobiológiai és genetikai vizsgálatokat végzünk.

Magán és vállalati ügyfeleink minőségi kiszolgálása mellett további kulcsterület számunkra a sportdiagnosztika, a foglalkozásegészségügy és munkahelyi mérések, valamint a gyógyturizmusban való részvétel és fejlesztés.

Környezetanalitikai laboratóriumainkban talaj, növény, víz, szennyvíz, legionella, élelmiszer és higiéniai vizsgálatokat végzünk.

Synlab infóvonal: www.synlab.hu

IDŐPONTFOGLALÁS