nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Egészséges életmód a párkapcsolatban

Párban könnyebb: az egészséges életmód közös érdek, így kezdj hozzá

A párod lehet a titkos fegyvered az egészséges életmód melletti elköteleződésben. Próbáld ki ezeket az egyszerű tippeket, hogy a pároddal együtt lépjetek az egészséges életmód útjára!

Bár az egészségünk a legfontosabb, mégis sokszor úgy alakul az élet, hogy magával sodornak a napi teendők, és pont az egészségünkről feledkezünk meg ahelyett, hogy őriznénk az első helyen. A mindennapjainkba bekúszó stressz nem könnyíti meg a dolgunkat, az édességek, egészségtelen nassolnivalók és mozgásszegény életmód felé terelhet minket. A párkapcsolat ebben is nyújthat segítséget, hiszen ha együtt kötelezzük el magunkat a párunkkal az egészséges életmód mellett, akkor óriási segítő erő szabadulhat fel kettőnk között. A törekvés, hogy egymás egészségére odafigyelünk, még erősítheti is a kapcsolatot. A következő tippeket érdemes tehát beépíteni a mindennapokba, hogy a pároddal együtt egészségben éljétek a közös életet.

Csapatmunka

A nyaggatás általában nem működik, ha életmódváltásról van szó, az viszont annál inkább, ha azt a megközelítést választod a pároddal, hogy ti egy csapat vagytok és hogy a közös munka még valószínűbbé teszi a sikeres életmódváltást. Együtt könnyebb átalakítani a szokásokat, és lehettek egymás legnagyobb szurkolói, akik minden apró lépést megünnepelnek. Két ember, akik ugyanazért a célért dolgoznak, csak növelik egymást motivációját és nagyszerű támogatást tudnak egymásnak nyújtani.

Napi rutin szinkronizálása

Sokat segíthet a közös egészséges életmódváltásban, ha a pároddal – amennyire lehet – azonos rutin és időbeosztás szerint éltek. Például a férjeddel beszéljétek meg, hogy ugyanabban az időben fekszetek le esténként, ami azért jó, mert az azonos időbeosztás számonkérhetőséget is jelent. Legalábbis az egészséges életmód egyik alappillérét, az elegendő, napi 7-8 óra alvást könnyen nyomon lehet így követni mindkét félnél.

Ha munka vagy más tényezők miatt nem tudjátok megoldani az azonos időbeosztást, az sem baj, apróságokban így is részesei lehettek egymás rutinjának. Például, ha te vagy a korábban kelő, akkor a pultra tegyél ki egy plusz multivitamint, miután bevetted a tiédet, hogy a párod ne felejtse el a sajátját, amikor felkel.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

Egészséges alternatívák

Gyakran áll elő az a helyzet, hogy a másik fél még nem annyira elkötelezett az egészséges életmód mellett, mint amennyire szeretnénk. Még előszeretettel fogyaszt zsíros ételeket vagy esténként lefekvés előtt egy tál fagylaltot, ami elég frusztráló lehet, ha közben te épp próbálod betartani a friss ételekre és korlátozott nassolásra vonatkozó saját terveidet. De óvakodj a kioktatástól vagy a vitáktól ezen a téren, mert külső nyomásra nem fog csatlakozni hozzád a párod, sőt, még inkább ellenállhat az egészséges étrendnek.

A legjobb módja, hogy csatlakozzon és jobb szokásokat alakítson ki, ha mindig vannak számára egészséges alternatívák egy kéznyújtásnyira. A házban mindenhol tegyél elérhetővé olyan ételeket, nasikat, amik megfelelnek az új életmód elveinek, de ne erőltesd rá egyiket sem. Legyél te a példa előtte, és várd meg türelmesen, hogy csatlakozzon hozzád.

Tedd magad az első helyre

A megerőltető munkahelyi és családi feladatok között könnyen előfordulhat, hogy a saját egészségeden kívül minden mást az első helyre teszel. Pedig nem várhatod el magadtól, hogy folyamatosan csak a kötelességekkel törődj. A fontossági sorrend felállításában segíthettek egymásnak a pároddal. Mondd el neki, hogy mire van szükséged – egy óra masszázsra, egy délutáni szunyókálásra, egy hosszú forró fürdőre, amíg mindenki más vacsorázik -, kérd meg, hogy segítsen a feltöltődésben, hogy újra kiegyensúlyozottnak érezd magad! Közben pedig kérdezd meg ugyanezt a párodtól is: hogyan segíthetsz neki abban, hogy ő feltöltődjön? Mivel az egészséges életmód része a lelki egyensúly is, így ez a lépés elengedhetetlen egy párkapcsolatban.

Edzéskihívás

A kutatók szerint a testmozgás könnyebben válik rendszeressé, ha nem egyedül kell csinálni, hanem van hozzá társunk is. Úgyhogy itt az ideje, hogy valamilyen mozgásformát találjatok magatoknak, amit mindketten szívesen csináltok. A mozgás az egészséges életmódhoz tartozik, csökkenti különböző betegségek kialakulásának kockázatát, ráadásul még jó szórakozás is lehet a pároddal, ami még növeli az esélyét, hogy megtartjátok az új mozgásformát az életetekben.

Ha versengő típusok vagytok, találjatok ki egy kihívást, például nézzétek meg, ki tud hetente a legtöbb kilométert futni, vagy csináljatok együtt egy plank versenyt! De már az is elég kihívás, ha elbicikliztek együtt vacsorázni, hiszen így máris beiktattok egy edzést, ráadásul még több időt fordítottatok egymásra, amit meghálál a kapcsolat is.

Páros csomag

A SYNLAB Páros csomag átfogó képet ad a szervezet aktuális egészségi állapotáról. Azoknak a pároknak ajánlott, akiknek nincs panaszuk, és az általános laboratóriumi vizsgálatokon együtt jelennének meg, így kedvezményesen vehetik igénybe az általános állapotfelmérésre irányuló vizsgálatokat. Most ajándékba is megveheted ezt a csomagot SYNLAB karácsonyi csomagjai között.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top