nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Okoslelet: úttörő diagnosztika a prevencióért

Az okoslelet 14 betegségcsoport kockázatát képes megbecsülni

Forradalmi újítás az AI|Life Okoslelet, amely a mesterséges intelligenciát hívja segítségül, hogy egy vérvétel alapján megbecsülje, milyen betegség várhat ránk a jövőben.

Az Ai|Life Okosleletről nyugodtan mondhatjuk, hogy már a jövő hírnöke, nemcsak azért, mert mesterséges intelligenciát, matematikai modellszámításokat használ, hanem azért is, mert óriási segítség lehet a prevencióban.

Egy vérvétel, rengeteg információ

Közel egymillió páciens 100 millió labordiagnosztikai eredményének számítógépes, matematikai feldolgozása és mesterségesintelligencia-alapú elemzése segít megállapítani, milyen betegségekre lehet esélyünk a jövőben. Azaz a laborlelettel együtt a vizsgált
paraméterek alapján a mesterséges intelligencia 14 betegségcsoportra vonatkozó kockázatbecslését is megkapjuk, ezáltal információt nyerhetünk arról, mely betegségek kockázatát rejthetjük magunkban.

Az elképesztő módszer 20 évnyi adatanyagon alapszik, melyet 10 millió anonim pácienstől gyűjtöttek, ez nagyjából 100 millió laboreredményt jelent. Ez olyan nagy adatmennyiség, melynek elemzése alapján nagy biztonsággal képes megmondani az okoslelet, hogy milyen esélyekkel leszünk mondjuk cukorbetegek vagy épp lesz probléma a májunkkal. A kockázatokat figyelembe véve aztán változtathatunk az életmódunkon, felkereshetünk egy szakorvost további vizsgálatok céljából, így célzottan előzhetjük meg a bajt, amire az okoslelet szerint a jövőben esélyünk van. A laborlelet tulajdonképpen egy diagnosztikai fénykép, melyen megvizsgálják, hogy a 14 betegségcsoport szempontjából melyikkel és milyen fokú egyezést mutat a leletünk.

Póda Tamás, a SYNLAB kereskedelmi és marketingigazgatója egy interjú során elmondta, hogy az okosleletet „gyakorlatilag úgy kell elképzelni, hogy a számítógép elemzi ezt a fényképet, és ha az nagyon hasonlít például 100 ezer olyan páciens eredményére, ahol már diagnózis született egy adott betegségre nézve, akkor azt fogjuk látni az okosleleten, hogy annak a betegségnek nagyobb a kockázata”.

Orvosi kesztyűs kézben üvegcsék

Okoslelettel a prevencióért (Kép: Getty Images)

A 14 betegségcsoport

Az okosleletet legalább évente egyszer érdemes kérni, pont úgy be kellene építeni az életünkbe, mint más szűrővizsgálatokat, hogy időben tudjunk lépni a prevenció érdekében és megtegyünk mindent az egészségünkért. Ezenkívül akkor is fontos elmenni a vérvételre és okosleletet kérni, ha drasztikus életmódváltásra készülünk, ugyanis az eredményből kiderülhet, hogy nem is teszünk annyira jót a szervezetünknek, ha a tervezett változást hozzuk az életünkbe, és hogy valójában egészen más életmódra van szükségünk, mint amit elterveztünk.

Jelenleg 14 betegségcsoport meglétének kockázatát képes megbecsülni az okoslelet, főként krónikus és sokszor nehezen diagnosztizálható betegségcsoportokra, illetve kórképekre van optimalizálva, de képes becslést végezni akut, gyors lefolyású kórképek meglétét illetően is. Az igénybe vétele a saját érdekünk, hogy minél hatékonyabban feltérképezzük a szervezetünk állapotát és minél hamarabb közbeavatkozzunk, hogy egészségesek maradjunk.

A következő betegségcsoportokat vizsgálja jelenleg az okoslelet:

  1. Pajzsmirigybetegségek
  2. Cukorbetegség különböző formái
  3. Májbetegségek
  4. Gyulladásos bélbetegségek
  5. Táplálkozási anaemiák
  6. Egyéb anaemiák
  7. Immunológiai defektusok
  8. Szisztémás autoimmun kórképek
  9. Zsíranyagcsere zavarai
  10. Epe és hasnyálmirigy betegségek
  11. Vesebetegségek
  12. Szív és érrendszeri megbetegedések
  13. Rosszindulatú daganatos kórképek
  14. Ritka betegségek

Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy az okoslelet önmagában nem jelent diagnózist. A SYNLAB honlapján keresztül lehet foglalni egy laborvizsgálatok utáni konzultáció keretén belül, melynek során egy szakember segítségével elemezhetjük az okosleletet és megbeszélhetjük, hogy mik a következő lépések.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top