nlc.hu
Szűrd ki cikkek

A stressz megbetegíthet!

A stressz megbetegíthet, figyelj ezekre a jelekre!

Az elmúlt években jutott bőven mindenkinek stresszből, de muszáj megtanulni jól kezelni, hogy ne menjen rá az egészségünkre.

Nem minden stressz rossz, sőt, Selye János, a stresszkutatás atyja egyenesen úgy fogalmazott, hogy „A stressz az élet sója. A stressz ellentéte a halál”, azaz szerinte sem káros alapvetően a stressz, hiszen az élettel való megküzdéshez elengedhetetlen, ám a negatív hatásait is ismerni és kezelni kell, mert ezek akár betegséget is okozhatnak. A krónikus stressz – ami már egy éve vagy több ideje fennáll – kifejezetten káros és romboló hatással van a szervezetünkre. A következő tünetek jelezhetik, hogy itt az ideje foglalkozni a stresszel és nem hagyni, hogy elhatalmasodjon az életünkön.

Csalánkiütés

Ha hirtelen viszkető, piros dudorok jelennek meg a bőrödön a tested változatos részein, annak akár a stressz is lehet az oka (ha kizártad az allergiát). Amikor a szervezetet túlzott stressz éri – akár rövid, akár hosszú ideig –, az immunrendszer megbolondulhat, ami miatt a test elkezd hisztamint termelni, hogy leküzdje a betegségnek észlelt zavart. Ha a stressz nem múlik el, lényegében allergiás reakció alakul ki, és már jönnek is elő a csalánkiütések. Amikor az immunrendszer a stressz miatt legyengül, a bőrt olyan dolgok is irritálhatják, amelyekre korábban nem volt érzékeny, mint például a szappan, a hideg vagy a meleg, a krémek vagy a mosószer.

Mit tegyél? Tegyél egy hűvös, nedves törölközőt az érintett területre! Ha ez nem használ, vegyél be antihisztamint!

Súlyingadozás

A stressz a kortizolhormon felszabadulását váltja ki, ami rontja a szervezet vércukor-feldolgozó képességét, és megváltoztatja a zsír, a fehérje és a szénhidrátok anyagcseréjét, ami súlygyarapodáshoz vagy fogyáshoz vezethet. Ráadásul stressz hatására mindkét véglet előfordulhat: túl sokat vagy túl keveset eszünk miatta, aminek következtében szintén súlyingadozás léphet fel.

Mit tegyél? Csoki helyett nassolj olajos magvakat, keresd a fehérjedús és rostos ételeket, hogy egészségesebb irányba tereld a stresszevést vagy a stressz miatti éhezést!

Visszatérő fejfájás

Ha amúgy nem vagy fejfájós, de hirtelen állandóan zúg a fejed, lehet, hogy túlságosan stresszes az életed. A stressz ugyanis olyan anyagokat szabadít fel, amelyek változásokat okozhatnak az agyban lévő idegekben és vérerekben, ez pedig fejfájást okozhat. Ha hajlamos vagy a fejfájásra, migrénre, akkor a stressz még súlyosbíthatja is a helyzetet. Az is gyakori, hogy az izmok megfeszülnek a stressz hatására, ami szintén fejfájást idézhet elő.

Mit tegyél? Ha nem akarsz gyógyszereket szedni, próbáld ki, hogy levendula- vagy borsmentaolajat cseppentesz a halántékodra, amikor elkezd fájni a fejed! És sürgősen tanulj meg relaxálni!

Fiatal nő fogja a fejét az asztalánál

A visszatérő fejfájás is jel lehet (Kép: Getty Images)

Folyton megfázol

A stressz elnyomja az immunrendszert, ami megkönnyíti a megbetegedést és megnehezíti a vírusok elleni védekezést. A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatói önkénteseket fertőztek meg egy megfázásos vírussal egy kutatás keretében, az eredményből pedig kiderült, hogy azok, akik arról számoltak be, hogy sok stresszel küzdenek, kétszer nagyobb valószínűséggel betegedtek meg, mint azok, akiknek kevesebb problémájuk volt.

Mit tegyél? A meditáció, a rendszeres testmozgás és a sok alvás segíthet a stresszoldásban és az immunrendszer erősítésében. Illetve az orvos által javasolt vitaminokat sem szabad elhanyagolni, hogy a megfázás elkerüljön.

Pattanások

Azt hitted, már magad mögött tudtad a pattanásokat kamaszkorodban, erre tessék, megint elszaporodnak a bőrödön látszólag ok nélkül. Sajnos a pattanások mögött is állhat stressz, ugyanis amikor stresszes vagy, a szervezet több hormont termel (példáult a kortizolt), amitől a bőröd zsírosabbá válik. Innen pedig egy lépés a pattanások elharapódzása.

Mit tegyél? A relaxáció gyakorlásán túl a pattanás elleni készítményeket is érdemes bevetni, de hasznos lehet a zöld teás borogatás vagy az aloe verás kenegetés is. Ezek antibakteriális tulajdonságai elősegíthetik a gyógyulást.

Kezelés helyett megelőzés

Ha olyan fokozott (akár szellemi, pszichikai vagy fizikai) megterheléssel járó életmódot folytatsz, amely nagyobb stressztűrést kíván, akkor nálad nagyobb eséllyel alakulhat ki magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, pajzsmirigybetegség vagy gyomorfekély. Hogy ezt megakadályozd, mindenképpen érdemes egy átfogó, komplex laborvizsgálatot végeztetni, így megtudhatod, mire kell odafigyelned azért, hogy megőrizd az egészséged. A SYNLAB Manager csomagja olyan vizsgálatokat tartalmaz, melyből megtudhatod, jelenleg milyen állapotban vannak a belső szerveid (májad, hasnyálmirigyed és a veséd), vérképző rendszered, megfelelően működik-e a pajzsmirigyed. A vizsgálat eredményei elárulják, kell-e változtatnod az étrendeden, életmódodon, és ha igen, mit. Utána már nincs más dolgod, mint betartani az előírásokat. Nem foghat ki rajtad a stressz, legyűröd.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top