nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Okoslelet segíthet a betegségek megelőzésében

Okoslelet: egy zseniális vizsgálat, ami segíthet a betegségek megelőzésében

Az AI|Life Okoslelet egy forradalmian új fejlesztés, mely mesterséges intelligencia segítségével 14 betegségcsoport meglétének kockázatát képes megbecsülni. A SYNLAB kereskedelmi és marketing igazgatóját, Póda Tamást kérdeztük az okosleletről és a felhasználási lehetőségekről.

Hogyan lehet legegyszerűbben szemléltetni, hogy mi az az okoslelet?

A legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, hogy az okoslelet egy kép a testünkről, mint a CT vagy a röntgen, csak ez a laborparaméterek szintjén készült belső fénykép. Az okoslelet azt csinálja, hogy fogja ezt a belső fényképünket, és összehasonlítja közel 1 millió páciens nagyjából 100 millió laborvizsgálati eredményével. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni, hogy a számítógép elemzi ezt a fényképet, és ha az nagyon hasonlít például 100 ezer olyan páciens eredményére, ahol már diagnózis született egy adott betegségre nézve, akkor azt fogjuk látni az okosleleten, hogy annak a betegségnek nagyobb a kockázata.

Te is kértél magadnak okosleletet?

Igen, én is megcsináltattam. Sportos és egészségtudatos embernek tartom magam, de az okoslelet eredményem alapján nagy esélyem van zsíranyagcsere problémára, annak ellenére, hogy egyébként nem vagyok túlsúlyos, rendszeresen sportolok és változatosan, egészségesen táplálkozom. Ezzel az információval már el lehet indulni további diagnosztika, esetleg terápia irányába. Az emberek szeretnék elkerülni a betegségeket, illetve legalább szinten tartanák egészségi állapotukat, de mi van akkor, ha nem eléggé célzottan foglalkoznak a megelőzéssel? Az okoslelet abban is segíthet, hogy ne csak általánosságban legyünk preventívek, hanem tudatosan és célirányosan tudjunk tenni az egészségünkért.

Az okoslelettel megállapítható, hogy milyen betegségekre van a legnagyobb esélyünk aktuális laborvizsgálati eredményünk alapján. A prevenció hihetetlenül fontos. Míg az okoslelet a kockázatbecslést rutin kémiai paraméterek alapján végzi, addig vannak egyéb lehetőségek is. Nemsokára elérhetővé válnak például olyan genetikai szűrővizsgálatok, amelyekkel meghatározható, hogy mekkora esélye van a páciensnek vastagbél daganatra. Elsősorban azoknak a betegségeknek a megelőzésére érdemes koncentrálni, amelyek kialakulására nagyobb az esély.

Sokan kezdünk preventíven gondolkodva egészséges életmódot élni a saját belátásunk szerint, elkezdjük például a paleo diétát követni. De mi van akkor, ha ennek a diétának a részeként olyanokat is eszünk, amiket nem tudunk normálisan megemészteni? Mi van, ha a táplálék összetevői negatív hatást gyakorolnak a bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok működésére, mennyiségére és változatosságára? Ezek mind-mind olyan kérdések, amikre érdemes megtalálni a válaszokat, mielőtt életmódváltásba kezdünk, mert a jónak hitt diéta esetleg még egészségtelen is lehet számunkra.

Az okoslelet is segíthet ebben, hogy megtaláljuk a megfelelő étrendet magunknak?

Áttételesen igen, mivel felhívhatja a figyelmet emésztőrendszeri megbetegedésekre is. Van azonban egy másik teszt, amellyel közvetlenül a bél mikrobiom összetételét, illetve annak normálistól való eltérését ellenőrizhetjük, ez a myBIOME™ vizsgálat. Ebben az esetben egy interaktív leletet kapunk, mely igen részletes adatokkal, vizuálisan is ábrázolja mikrobiomunk állapotát, ráadásul diétás tanácsokat is ad, hogy aktuális állapotunkat javíthassuk.

De ha már innovatív vizsgálatokról beszélünk, akkor itt vannak a MyPGx farmakogenetikai vizsgálatok, amelyek segítségével a páciens kiderítheti, hogy milyen gyógyszerhatóanyagra hogyan reagál a szervezete. Sajnos mindegyikünknek van olyan ismerőse, akinek szív- és érrendszeri betegsége van és eljut egy kardiológushoz, aki a magas vérnyomására elkezd gyógyszeres terápiát alkalmazni. Az orvos felállít egy stratégiát, a terápiát egy adott gyógyszer adott napi adagolásával kezdi. A kontroll vizsgálaton később ellenőrzik a terápia hatékonyságát. Ekkor gyakorlatilag egy „élő emberes kísérlet” folyik, hogy vajon az adott gyógyszerre hogyan reagál a páciens szervezete, elérjük-e a kívánt hatást. Egy hónap múlva visszamegy a páciens a kardiológushoz, aki azt látja, hogy nem lett alacsonyabb a vérnyomása, de cserébe vizesedik a bokája, ami lehet akár gyógyszer mellékhatás vagy akár az adott gyógyszer hatástalanságának következménye is, ezért felír egy vízhajtót. Az is lehet, hogy inkább lecserélik ezt a gyógyszert egy másik fajtára, és akkor majd attól várják a megfelelő hatást.

Laborvizsgálat és vizsgálati papír

Az okoslelet segíti a prevenciót (Kép: Getty Images)

Mindez akár hónapokig is eltarthat, amíg megtalálják a megfelelő terápiát, de a páciens addigra már többféle gyógyszer szedésén is túl van, ami mondjuk lehet, hogy a májának sem tett jót és előfordulhat, hogy emiatt még több negatív következménnyel kell szembesülnie az egészségi állapotát illetően és így tovább. Ezt a tortúrát leginkább úgy lehetne elkerülni, ha a páciens és az orvosa pontosan tudná, hogy a beteget magas vérnyomás esetén milyen hatóanyaggal lehetne hatékonyan kezelni. Erre is van már elérhető vizsgálat, amivel nagyjából 500 féle gyógyszer hatóanyagát tudjuk vizsgálni, hogy mennyire összeférhető velük a páciens szervezete. Vannak országok, ahol ez a vizsgálat kötelező, államilag finanszírozott formában érhető el a lakosságnak. Nem véletlenül, hiszen a megfelelő hatóanyagnak köszönhetően a páciens hamarabb meggyógyul, ezáltal csökken a kezelés költsége, ráadásul kevesebb mellékhatást tapasztal a terápia során. Könnyen beláthatjuk, hogy ennek mennyi előnye van, mind egészségügyi, mind gazdasági szempontok szerint.

Amikor megkapjuk az okosleleten, hogy milyen betegségcsoportban találtak nálunk kockázatot, akkor ezzel az információval hova forduljunk?

Póda Tamás

Póda Tamás (Kép: SYNLAB)

Ebben az esetben természetesen orvosi konzultációt javaslunk, melynek során szakorvos beszélget a pácienssel. Az okoslelet azért is jó, mert nagyon könnyen értelmezhető, az eredményekből egyértelműen megállapítható, hogy melyik betegségcsoport meglétének mekkora a valószínűsége. Ha a páciens arra kíváncsi, hogy ezzel hova forduljon, akkor a legegyszerűbb, ha a SYNLAB honlapján keresztül időpontot foglal egy labor utáni konzultációra. A konzultáción egy szakember segítségével elemzik az okosleletet és megbeszélik, hogy mik a következő lépések. Én is ezt tettem, amikor ez a lelet megérkezett, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy szakértő kollégámmal gyorsan átbeszélhettem az eredményt.

Ezzel a kis változtatással pedig lehet, hogy egy 20 év múlva szükséges gyógyszerszedést előztél meg.

Igen, ez az okosleletben a zseniális, így lehetünk preventívek célzottan. Illetve el lehet indulni esetemben a koleszterin mentén a vizsgálatokkal, mert például attól is magas lehet, hogy a mellékvese fokozottan igénybe van véve. Meg lehet nézetni, hogy mi a helyzet a mellékvesével, kiderülhet, hogy rengeteg kortizolt termel. De miért kell rengeteg kortizolt termelnie annak a szerencsétlen mellékvesének? Már el is jutottunk oda a vizsgálatokkal, hogy valamit kezdeni kell a stresszel a mellékvese helyes működésének érdekében. Így még mindig nem kapkodom a gyógyszereket, hanem megelőzöm, hogy évek múlva nagyobb baj legyen, például azzal, hogy elkezdek relaxálni. Bármit is találnak az okoslelet segítségével, hasonló láncreakciót indíthat el, hogy célirányosan változtassunk az életmódunkon az egészségünk érdekében.

Ezek szerint úgy kezeljük az okosleletet, mint egy szűrővizsgálatot? Milyen gyakran érdemes elvégeztetni?

Évente legalább egyszer menjünk el megnézni, mi újság a szervezetünkben. Ha nincsen változás, akkor ráérünk majd egy év múlva visszajönni. Ha viszont drasztikus változást hozunk az életbe, például egy életmódváltás, vegán vagy paleo étrend mellett elkötelezzük magunkat, esetleg extrém erőkifejtésbe kezdünk valamilyen sporttal, akkor viszont érdemes arra felkészülni és előtte megnézetni okoslelettel, illetve egyéb vizsgálatokkal, hogy az jó lesz-e nekem az egészségem szempontjából hosszú távon.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top