nlc.hu
Szűrd ki cikkek

50 felett egészségmegőrzés nőknek

5 hiba, amit kerülj el 50 felett az egészséged érdekében

Természetesen egész életünkben, de 50 év felett különösen figyelni kell az egészségünkre és a következő hibákat messze elkerülni, ha jót akarunk magunknak.

Az 50. születésnap egyáltalán nem olyan veszélyes és ijesztő, mint ahogy azt még 20 évesen gondoltuk, nem áll meg az élet, rengeteg szép év vár még ránk, főleg, ha vigyázunk az egészségünkre. Bár ez az időszak valóban jelent néhány különleges kihívást a nők számára, de ha elkerüljük a következő öt hibát, akkor jól fogjuk még sokáig érezni magunkat a bőrünkben.

5 hiba, ami árt az egészségnek 50 felett

1. Figyelmen kívül hagyod a szívedet

Ritkábban kerül rá a fókusz, pedig a szívbetegség kockázata az életkorral együtt növekszik, és igen gyakori haláloknak számít az 50 feletti nők körében. Nem a változókor okoz szív- és érrendszeri megbetegedéseket, ezt nem foghatjuk a hormonális változásokra, sokkal inkább a fiatalkori, hosszú ideig űzött olyan rossz szokások, mint a mozgáshiány, dohányzás vagy a sok cukor fogyasztása terheli meg annyira a szervezetet, különösen a szívet évtizedeken át, hogy 50 felett szembe kell nézni a következményekkel.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a szív életkorát és a biológiai kort összehasonlító jelentése szerint a nők szíve átlagosan öt évvel idősebb a tényleges koruknál. Ha egy nőnek például magas a vérnyomása, akkor a szív kora 18 évvel idősebb az életkoránál – áll a jelentésben. A jó hír azonban az, hogy dr. Leslie Cho, a Cleveland Clinic igazgatója szerint még 50 évesen sem késő változtatni a szívbetegség kockázatát növelő szokásokon. „Bár bizonyos károk már bekövetkezhettek, a kutatási eredmények arra utalnak, hogy a több testmozgás, a tudatosabb táplálkozás, a fogyás és a dohányzásról való leszokás terén tett változtatások – életkortól függetlenül – jót tesznek a szívnek” – mondta Cho.

A German Cancer Research Center által 50 és 74 év közötti közel 9000 ember bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy a szívroham és az agyvérzés kockázata mintegy 40 százalékkal csökkenthető a cigaretta elhagyását követő első öt évben. 50 év felett pedig itt az ideje annak is, hogy rendszeresen elvégeztessük az olyan fontos szűréseket, mint a vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-vizsgálat. „A megelőzés vagy a korai felismerés, amikor a problémák még hatékonyan kezelhetők, segítenek megőrizni a nők aktivitását és egészségét idősebb korban” – mondta Cho. A szakember hozzátette azt is, hogy ebben a kérdésben nem szabad szégyellni magunkat, nem kell egyedül megoldani a problémákat, bármilyen területen is szeretnénk a rossz szokásainkon változtatni, forduljunk segítségért nyugodtan a saját érdekünkben.

Idős nő salátát eszik

Egészséges életmód 50 felett (Kép: Getty Images)

2. Megadod magad a klimax tüneteinek

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk magunk ellen, hogy azt gondoljuk, el kell tűrnünk a klimax olyan kellemetlen tüneteit, mint például a hőhullámokat, alvászavarokat, hüvelyi szárazságot vagy épp vizeletürítési problémákat. Bár a hormonterápia rövid távú alkalmazása sok nőnek segíthet, akik a menopauza legsúlyosabb problémáival küzdenek, de nem minden nő alkalmas erre a terápiára és rengetegen nem is akarnak hormonokat szedni dr. Barbara Soltes endokrinológus szerint. „De ez nem jelenti azt, hogy a nőknek szenvedniük kell a klimaxtól, hiszen a hormonokon kívül is van segítség a tünetek enyhítésére” – mondta el az orvos.

Ha például a hőhullámok okoznak nehézséget, a North American Menopause Society jelentése szerint a kognitív viselkedésterápia (beleértve a relaxációs technikákat, a menopauza pozitívabb megítélésének megtanulását és az alvást támogató stratégiákat) csökkentheti a hőhullámok súlyosságát. Az olyan hólyagproblémák pedig, mint a stressz- vagy a sürgősségi inkontinencia szintén enyhíthetők gyógyszerekkel és kognitív terápiával is Soltes szerint, aki azt tanácsolja a nőknek, hogy menopauzával foglalkozó orvoshoz forduljanak, ha bármilyen tünet komoly problémát okoz.

3. Azt hiszed, hogy vége a szexuális életednek

Bár az igaz, hogy a szexuális vágy az életkor előrehaladtával csökkenhet, de lemondani semmiképp sem kell a szexről 50 éves kor felett. A The New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban közzétett felmérés szerint még a 75-85 évesek is havonta két-háromszor szexeltek, és több mint 20 százalékuk legalább hetente egyszer számolt be szexuális élményről.

A szexualitás azonban valóban megváltozhat a menopauzában bekövetkező hormonális változás miatt, ez ugyanis hüvelyszárazságot és esetleg fájdalmakat is okozhat. A vény nélkül kapható síkosító termékek és a vényköteles ösztrogént tartalmazó készítmények azonban segíthetnek ezeken a problémákon. Illetve érdemes a Kegel-gyakorlatokkal, jógával vagy a medencefenék fizikoterápiájával is foglalkozni a The North American Menopause Society szerint, mert ezek is hozzájárulhatnak a szexuális funkciók javításához. A fizikai kihívások ellenére a szexuális kapcsolatok az életkor előrehaladtával sok esetben javulnak, mivel a nők már sokkal magabiztosabbá válnak, a férfiak pedig kevésbé stresszelnek a karrier vagy az anyagi helyzet miatt 50 éves koruk felett – így aztán mindkét fél felszabadultabbá válik az ágyban is.

4. Elkerülhetetlennek tartod a hízást

Gyakori jelenség 50 felett, hogy beletörődünk a plusz kilókba, mert elkerülhetetlennek tartjuk a hízást a klimax miatt. Az valóban igaz, hogy keményebben kell megdolgozni a súlytartásért, mint 20 éves korunkban, mert a hormonális változások és az izomvesztés miatt 50 felett könnyebben rakódnak ránk a kilók, de csak akkor, ha nem figyelünk oda az életmódunkra. Ha ugyanazt esszük és ugyanannyit mozgunk, mint a 20-as éveinkben, akkor nagyobb eséllyel fogunk hízni. Jó irányelv lehet az American Heart Association ajánlása, amely szerint hetente 150 perc mérsékelt testmozgást kell végezni, heti ötször 30 percben, vagy kisebb részletekben, például napi kétszer 15 percben.

A rendszeres testmozgás azonban még nem elég, ha meg akarjuk tartani a kilókat, vagy esetleg még fogyni is szeretnénk, oda kell figyelni az étkezésre is. Egy kutatásban három éven át vizsgáltak közel 200 középkorú nőt, nyomon követték az étkezési szokásaikat, az általános egészségi állapotukat és az életmódjukat. A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik nem változtattak étkezési szokásaikon az életkoruk előrehaladtával, 138 százalékkal nagyobb valószínűséggel szedtek fel körülbelül hat kilót vagy annál többet a középkorúvá válásuk során. A megoldás nem varázslat: több gyümölcsöt, zöldséget és sovány fehérjét kell enni, és tudatosan meg kell tervezni az étkezéseket, hogy kiegyensúlyozott, kalóriában is megfelelő ételek kerüljenek a tányérunkra.

5. Szem elől téveszted a céljaidat

Többek között a célkitűzések adnak struktúrát az életünknek – mondta dr. Niranjan Karnik pszichiáter, a Rush University Medical Center munkatársa. Ám gyakran felmerül az a probléma, hogy 50 év felett vagy nyugdíjazáskor elveszítjük a célt, nem tűzünk ki újabbakat magunk elé, ez pedig oda vezet, hogy nem látjuk olyan pozitívan a jövőt, és ezért aztán az egészségünkre sem figyelünk annyira, mint régebben.

A céltudatosság 50 év felett és azon túl persze nem azt jelenti, mint 20 évesen, amikor a világot akartuk megváltoztatni, hanem inkább csak értelmet kell találnunk a mindennapokban, hogy ne daráljanak le a szürke hétköznapok. Lehet ez a kertészkedés, egy új nyelv elsajátítása, önkéntes munka egy állatmenhelyen, vagy akár egy új karrier kezdete, ha épp arra vágyunk. A legkisebb célkitűzésekkel is elérhetjük azt, hogy ne pesszimistán nézzük az életünket, ezzel pedig az életminőségünkön javíthatunk. A Midlife in the United States című tanulmányban résztvevő mintegy 6000 emberrel végzett 14 évig tartó vizsgálat megállapította, hogy alacsonyabb volt a halálozás kockázata azoknál a résztvevőknél, akiknek volt életcéljuk, és jó társas kapcsolatokat ápoltak. A Rush University tanulmánya pedig kimutatta, hogy a célkitűzés az élet későbbi szakaszában mintegy 30 százalékkal lassította a kognitív hanyatlást. Ma már az 50. születésnap nem azt jelenti, hogy idősödünk, hanem azt, hogy még sok év áll előttünk, amiből leginkább rajtunk múlik, hogyan hozzuk ki a legjobbat.

Egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top