nlc.hu
Szűrd ki cikkek

A táplálékintolerancia és ételallergia tünetei

Táplálékintolerancia vagy ételallergia? A tünetek elárulják!

Tudod, mi a különbség a táplálékintolerancia és az ételallergia között? Ismerd meg a tüneteket!

A táplálékintolerancia és ételallergia más kezelést igényel, ezért is fontos, hogy ismerd fel a tüneteket és mielőbb orvoshoz fordulj a megfelelő diagnózisért.

„Visszakaptam az irányítást a szervezetem felett”

Klára mesélte el történetét, aki sok évig halogatta a vizsgálatot, pedig az életminőségén javíthatott volna, ha hamarabb tudja meg a diagnózist, hogy milyen ételeket kell elkerülnie.

„Amióta az eszemet tudom, mindig volt valamilyen emésztési problémám. Voltak rosszabb és jobb hetek, de szinte mindennap előfordult valamilyen fokú fejfájás, puffadás, gyomorgörcs, fájdalom, szédülés, kevés energia… – mesélte Klára. – Évekig azt gondoltam, hogy csak azért van ez, mert biztos egészségtelenül étkezem, ami valóban úgy volt, főleg még gimis koromban. Hiába voltam rosszul, nehezen álltam ellen a nem annyira egészséges ételeknek vagy épp annak, hogy egyszerre nagy mennyiséget egyek. Eléggé hektikusan étkeztem, ami megviselte a szervezetemet.

Huszonévesen jutottam el odáig fejben, hogy már aggódni kezdtem a rosszullétek miatt, aggódtam a szervezetemért és fontosabbá vált az egészségem, nyilván erre is meg kell érni agyban. Első tanácstalanságomban egy dietetikushoz fordultam, hogy segítsen az egészséges étrend összeállításában, ám a szerteágazó tüneteimet hallva, előbb elküldött egy vizsgálatra, ahol az ételintoleranciákat és allergiákat nézték meg. Itt derült ki, hogy gluténérzékenységgel és laktózintoleranciával küzd a szervezetem. Ehhez mérten kell összeállítanom a napi étkezésemet, ami persze nagy macera, mégis hálás vagyok, hogy kiderült és legalább a rosszulléteket el tudom így kerülni, úgy érzem, visszakaptam az irányítást a szervezetem felett.”

Mi az ételallergia?

Az ételallergia az immunrendszer válasza, mert egy összetevőt, élelmiszert ellenségként értelmez és megtámadja. Az allergiás reakció akkor történik, amikor a kérdéses anyag bejut a szervezetbe és az immunrendszer minden erejével lecsap rá – védelemből teszi, de pont ezzel sodorja veszélybe az egész testet. A leggyakoribb ételallergiák között a tengeri halakat, dióféléket, rákféléket, tojást, mogyorót és tejet tartják számon.

Mi a táplálékintolerancia?

A táplálékintolerancia az emésztőrendszer reakciója, akkor következik be, amikor egy étel, összetevő irritálja az ember emésztőszerveit, vagy nem képes megemészteni. A leggyakoribb intolerancia a laktóz iránt alakul ki, ami általában a tejben és egyéb tejtermékekben található meg.

ételallergiát okozó ételek

A leggyakoribb ételallergiák (Kép: Getty Images)

Milyen gyakran fordul elő ételallergia és táplálékintolerancia?

Az ételallergia a felnőttek egy százalékát, míg a gyerekek átlag hét százalékát érinti a statisztikák szerint, de szerencsére a gyerekek esetében előfordul azért, hogy felnőttkorukra kinövik az allergiát. A táplálékintolerancia sokkal gyakrabban fordul elő, sőt, igazából szinte mindenkinek vannak olyan ételek, amelyek valamilyen kellemetlen tünetet okoznak. Persze vannak a súlyosabb esetek, melyek specifikusan egy ételre vagy összetevőre vonatkoznak, ilyen például a laktózintolerancia, amely nagyjából az emberek tíz százalékát érinti.

Hogyan tegyünk különbséget?

Az ételallergiát már egy kis mennyiség is kiválthatja a kritikus ételből, ezért azt szokták javasolni allergia esetén, hogy teljesen kerüljük el az adott élelmiszert vagy összetevőt, még azt is, ha azt írták a csomagolásra, hogy „nyomokban tartalmazza” azt az anyagot, amire allergiásak vagyunk. Ezzel szemben a táplálékintolerancia esetén gyakori, hogy attól függ a kellemetlen reakció, hogy milyen mennyiséget fogyasztunk el az adott ételből. Például sok olyan laktózintoleranciával küzdő ember van, akinek semmi baja nem lesz attól, ha a kávéjába tesz egy löttyintésnyi tejet, ám ha egy egész pohárral meginna belőle, akkor rosszul lenne.

Ételallergia tünetei:

Az ételallergia tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és a reakció kiváltásához szükséges élelmiszer mennyisége egyénenként változó. Az ételallergia tünetei a következők lehetnek:

  • bőrkiütés,
  • csalánkiütés,
  • émelygés,
  • gyomorgörcs,
  • hasmenés,
  • bőrviszketés,
  • nehézlégzés,
  • mellkasfájdalom,
  • nyelési nehézségek.

A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk alakulhat ki az allergiás reakcióból, melynek során leállhat az érintett légzése és keringése.

Táplálékintolerancia tünetei:

Táplálékintolerancia esetén a tünetek nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával, akár napokkal később jelentkeznek. A tünetek pedig sokfélék lehetnek, épp ezért nehezebb tetten érni a táplálékintoleranciát:

  • bőrkiütés,
  • bőrviszketés,
  • szénanátha,
  • légúti eltérések,
  • fejfájás,
  • emésztési zavarok,
  • elhízás,
  • ízületi panaszok,
  • magas vérnyomás,
  • hiperaktivitás,
  • krónikus fáradtság,
  • depresszió.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top