nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Nem kell terhesen kettő helyett enni!

Terhesen sem kell kettő helyett enni, inkább a minőségi táplálkozásra figyelj!

A terhesség során a táplálkozás kétszer olyan fontos tényezővé válik, hiszen a baba egészséges fejlődéséhez is elengedhetetlen, hogy az anya megfelelő életmódot folytasson. De ez nem jelenti azt, hogy két embernek elegendő mennyiséget kell enni mindenből.

A Klinikai és gyakorlati dietetika című kiadványban (szerkesztette: Figler Mária; szerzők: dr. Polyák Éva, Breitenbach Zita, Szekeresné Dr. Szabó Szilvia) egy egész fejezetet a várandós időszak alatti helyes táplálkozásnak szenteltek a szakemberek, ami irányt mutat és segít abban, hogy egészségesen fejlődjön a magzat és az anya szervezete se szenvedjen hiányt a terhesség alatt.

Nem kell kettő helyett enni!

Régi beidegződés az a tévhit, hogy a terhes nőnek két ember helyett kell ennie, hiszen a magzatnak is bőven kell adnia a tápanyagokból. Bár valóban igaz, hogy a fejlődő magzat tápanyagforrása az anya szervezete, de ez nem azt jelenti, hogy mennyiségileg többet kell enni, hanem inkább azt, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a minőségi táplálkozásra. Ha kettő helyett eszünk, akkor csak hízni fogunk, de egyáltalán nem biztos, hogy támogatjuk a baba fejlődését közben. Az egészséges súlygyarapodás mértékét a nőgyógyász határozza meg az anya kiinduló súlya, testalkata, BMI-indexe, egészségügyi állapota (vérképe) alapján, de általában, egy átlagos súlyú kismama esetén 8-12 kiló terhességi hízást szoktak normálisnak tartani a szakemberek. Ha túlsúlyos a kismama, akkor nyilván ennél kevesebb mértékű hízásra érdemes törekedni az anya és a magzat érdekében is.

A súlygyarapodás természetesen nemcsak abból adódik, hogy mennyit és mit eszik a terhes nő, hanem a magzat fejlődése és a szervezetünk változásai is többlet kilókat okoznak a várandósság során. Ezért van az, hogy a terhesség elején még lassabb, alig heti átlag 115 grammos súlynövekedést tapasztalhatunk, míg a tizedik hét után ez akár napi 300 grammra is megugorhat. A terhesség végén pedig, amikor a baba többek között arra is koncentrál odabenn, hogy súlyt szedjen magára, még gyorsulhat a hízás az anyánál. A plusz kilóktól tehát nem kell megijedni és semmiképpen sem szabad akadályozni a gyarapodást, azaz tilos fogyókúrázni, mert azzal a babát is veszélyeztethetjük, hanem inkább az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveit kell alkalmazni és úgy enni, inni, hogy azzal támogassuk a magzat fejlődését és a saját egészségünket.

Hány kalóriáról beszélünk?

„A várandós anya energiaszükséglete az első hat hónapban az egészséges táplálkozásban ajánlott 2000-2500 kalória helyett napi kb. 150 kalóriával több. A további három hónapban az energiaszükséglet kb. 300 kalóriával nő. Abban az esetben, ha a kismama túlsúlyos volt a terhesség előtt, az energiabevitel növekedése ne haladja meg a 200 kalóriát” – írják a szakértők a Klinikai és gyakorlati dietetika című kiadványban.

Az egészséges táplálkozás alapjai

Azt szokták tanácsolni a szakemberek, hogy naponta négyszer-ötször együnk kisebb adagokat, kerüljük a finomított szénhidrátokat és cukros ételeket, illetve törekedjünk a sok zöldség és gyümölcs fogyasztására. Arra is figyeljünk, hogy a terhesség alatt megnő az anya szervezetének fehérjeigénye, azaz több minőségi fehérjére lesz szükségünk, amit igyekezzünk fehér húsokból, tejtermékekből és zöldségekből biztosítani.

Ne egyél kettő helyett terhesség alatt

Nem kell kettő helyett enni terhesség alatt (Kép: Getty Images)

Bár a szénhidrátszükséglet is növekszik a várandósság alatt, ám óva intenek attól a szakemberek, hogy rávessük magunkat a fehér lisztes, cukrozott pékárukra, ugyanis ezek csak hizlalnak, ám nincs túl sok hasznuk tápanyag szempontjából a szervezet számára. Keressünk inkább egészségesebb alternatívákat, például együnk teljes kiőrlésű kenyeret és felejtsük el a cukrozott üdítőket is. Ha pedig nagyon édességre vágynánk, akkor érdemes a készáruk helyett inkább otthon elkészíteni gyümölcsökből, teljes kiőrlésű lisztből, sovány tejtermékekből, kevesebb cukorral (vagy az egészségesebb verziójával: mézzel) a süteményeket, túrókrémet vagy akár a fagyikat.

Érthető azonban az is, ha nehéznek tűnik az ételek tudatos megválogatása, ha az első három hónapban a reggeli rosszullétekkel küzdünk. Erre az időszakra azt javasolják a szakértők, hogy az ételek összetételére ugyanúgy figyeljünk, csak közben próbáljuk ki a jól bevált praktikákat: például kisebb mennyiségeket együnk, kerüljük a túl fűszeres ételeket, és apró kortyokban, hidegen fogyasszuk az innivalót. Ez utóbbi különösen fontos, ha nemcsak hányinger, hanem rendszeres hányás is kíséri a rosszulléteket, nehogy kiszáradás és kórház legyen a vége.

Így egyél terhesen

A terhesség során megváltozott ásványianyag-szükséglet (Forrás: Klinikai és gyakorlati dietetika kiadvány)

Jó a babának és jó az anyának

Az életmódbeli változtatásokra épp elég indok az is, hogy a baba érdekében megreformáljuk az étkezésünket, de ha még kellene hozzá motiváció, akkor tudni kell, hogy a saját testünknek is csupa jót teszünk, ha a fenti irányokat követjük. Például azért, mert ezzel megelőzhetjük a terhesség alatt gyakran kialakuló székrekedést is, ami rendkívül sok kellemetlen percet okozhat egy kismamának, hogy a következményéről, az aranyérről már ne is beszéljünk. Ám ha megfelelő mértékű rostos ételt, gyümölcsöt, zöldséget eszünk, akkor ezzel a problémával sokkal kisebb eséllyel kell majd megküzdenünk.

A terhesség alatt szintén kritikus kérdés a folyadékszükséglet – ami egyébként a székrekedés ellenszere is –, ugyanis az anya szervezetében a várandósság vége felé egyre fokozódik a vízvisszatartás. A legtöbb, amit tehetünk ellene, ha korlátozzuk a konyhasó fogyasztását, mert ennek olyan vízkötő tulajdonsága van, amiből kialakulhat a vizesedés. A szakemberek ajánlása szerint körülbelül napi két liter folyadékra van szükségünk terhesen is, ám nem mindegy, hogy milyen folyadékot iszunk. Ne legyen alkohol és cukrozott ital, illetve a gyógyteákkal is vigyázni kell, inkább beszéljük meg az orvossal, hogy melyik teát fogyaszthatjuk terhesen. A kávét nem szokták teljesen mértékben ellenezni, de a túlzott fogyasztása azért ártalmas lehet babának és anyának egyaránt.

Alkohol vs. terhesség

Az alkohol terhesen tiltott innivaló, mert a köldökzsinóron keresztül eljut a babához, és ha nagy mennyiségben fogyasztja a kismama, komoly fejlődési rendellenességet is okozhat a magzatnál. A szakemberek szerint a szellemi elmaradottság második leggyakoribb oka a terhesség alatti rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás.

A szülésről:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top