nlc.hu
Szűrd ki cikkek

A férfiklimax tünetei

A férfiklimax létezik, ismerd fel a jeleket!

A férfiak sem ússzák meg a klimaxot, csak kicsit máshogy köszönt rájuk a változókor, mint a nőkre.

A hormonális változások az öregedés természetes velejárói mindkét nemnél, ezért beszélni kell a férfiklimaxról, más néven andropauzáról is. Nőknél és férfiaknál egyaránt a nemi hormonok csökkenéséről van szó változókorban, ám egész más tünetekkel jár a jelenség a két nemnél.

A férfiklimax esetén a tesztoszteron hormon termelődésének csökkenése okoz tüneteket, ám ezek a tünetek nem olyan egyértelműek és közismertek, mint a nők esetében a menopauzánál. Amikor a nőknél a peteérés megszűnik, a hormontermelés viszonylag rövid idő alatt lezuhan, ezért a tünetek is intenzívebbek lehetnek, a férfiaknál azonban lassabban alakul ki a változás – így a tüneteket is nehezebb felismerni. Ezért is van az például, hogy míg a nők a menopauza után általában már nem termékenyek, addig a férfiak simán maradhatnak nemzőképesek idősebb korukban, csökkent tesztoszteronszinttel is.

Ismerd fel a tüneteket!

A férfiak tesztoszteronszintje 40 éves kor után évente átlagosan körülbelül egy százalékkal csökken. A legtöbb idősebb férfi tesztoszteronszintje azonban még mindig a normális tartományon belül van, a becslések szerint csupán 10-25 százalékuknak lesz hivatalosan alacsony a hormonszintje. A férfiklimax ezért gyakran észrevétlen marad, nem szűrik a rutinvizsgálatokon, pedig egy vérvizsgálattal ellenőrizhető a tesztoszteronszint.

Szomorú férfi ül

A férfiklimax tünetei (Kép: Getty Images)

A diagnózis felállítását az is nehezíti, hogy a férfiak esetében az alacsony hormonszinthez kapcsolódó jelek és tünetek nem specifikusak, ezeket okozhatja a férfi életkora, gyógyszerei vagy más körülmények, mint például a 30-as vagy magasabb testtömegindex, azaz az elhízás. Ha mégis tüneteket keresünk, akkor a következők az alacsony tesztoszteronszintre utaló jelek és tünetek közé tartoznak:

  • csökkent szexuális vágy és aktivitás;
  • csökkent spontán erekció vagy merevedési zavarok;
  • vérnyomásproblémák;
  • meddőség;
  • hőhullámok;
  • energia, motiváció, önbizalom csökkenése;
  • hangulatingadozás, depressziós gondolatok;
  • koncentrációzavar, fáradékonyság;
  • hízékonyság;
  • fokozott izzadás;
  • kapuzárási pánik.

A férfiklimax diagnózisához nem elég egy vérvétel, bár a hormonvizsgálat elengedhetetlen része, de szükség van fizikális és ultrahangvizsgálatra is. A diagnózis után pedig a szakember fogja meghatározni, hogy milyen kezelésre van szükség. A klimax férfiaknál és nőknél sem betegség, hanem egy olyan természetes folyamat, amely a korral együtt jár, így a leggyakrabban inkább csak a tünetek enyhítésére helyezik a hangsúlyt a kezelés során. Az is biztos, hogy az orvos az életmódváltás felé fogja terelni a férfiklimax esetén a pácienst, mert a tüneteken sokat segíthet a helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás és a normál testsúly elérése, valamint megtartása. A változókor elkerülhetetlen, minden férfi életében beköszönt a korral együtt, a tünetek intenzitása azonban enyhíthető a stresszmentes, egészséges életmód segítségével.

Egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top