nlc.hu
Egészség

A klimax tabu

A klimax tabu, maximum viccesnek szánt beszólásokat kapunk érte

A klimaxnak rossz a marketingje, társadalmi szinten tabunak, szégyellnivaló dolognak véljük, pedig ez is csak egy természetes szakasza a női létnek.

A klimaxról úgy hallani általában, mint amitől minden nő retteg és amikor a változókor beköszönt, az a nőiség végét jelenti. Még képekben is úgy szokott szembejönni illusztrációként a klimax, mint ami az öregeké, 60-70 éves néniket nézünk a fotókon, amikor a menopauza nehézségeiről olvasunk. Pedig a klimax egyáltalán nem csak az idős korosztályt érinti, és korántsem jelenti azt, hogy vége van a nőnek, amint elmarad a menstruációja. Nők meséltek arról, hogyan élték meg egy új időszak kezdetét, a klimaxot.

A klimax nem csak az idős nőkre jellemző

Veránál a menopauza 40 évesen kezdődött, ami akkor sokkoló élmény volt számára: „A fejemben ez egy idősekkel történő változásként élt, abszolút derült égből villámcsapás volt, hogy 40 évesen jött el a klimax nálam. Két gyerek után teljesen azt hittem, hogy véletlenül összehoztunk a férjemmel egy harmadik babát, amikor elmaradt a menstruációm. Emlékszem, még beszélgettünk is róla, hogy milyen lenne ilyen idősen szülőnek lenni, hiszen a gyerekeink már tizenévesek voltak akkor. Aztán a nőgyógyász lelombozott, nem baba volt úton, hanem elkezdődött a klimax, ami egyébként – mint a dokitól megtudtam -, nem is annyira ritka ilyen korban, és azt javasolta, kérdezzem meg az édesanyámat, mert jó eséllyel neki is ennyire korán kezdődött. És valóban igaza lett, mi ilyen korán klimaxolós család vagyunk.”

A klimaxot nem úgy kell elképzelni, hogy egyik napról a másikra túlesünk rajta, hanem akár évekig is elhúzódhat a folyamat. A hormonális változások 45-55 év között indulnak el általában, de genetikai okokból, betegség miatt, vagy egyes orvosi eljárások következményeként jelentkezhet 40 éves kor körül is, mint Veránál, ezt nevezik korai menopauzának. Ebben az esetben hormonpótlást szoktak javasolni az orvosok, hogy a klimax kapcsolt egészségügyi problémái – mint például a csontritkulás – ne lépjenek fel idő előtt. Ám sajnos kevesen kapnak ténylegesen ilyen kezelést, a Semmelweis Egyetem honlapján megjelent tájékoztató szerint: „Ennek legfőbb oka az Egyesült Államokban több mint 15 éve végzett, elhibázott tervezésű, nagy betegkövetéses vizsgálat kedvezőtlen, hazánkat is elérő sajtóvisszhangja. A laikus médiában a szövődményeket kiemelő, de a kedvező változásokat figyelmen kívül hagyó rémhírek elriasztottak sok beteget és a nem nőgyógyász orvosok egy részét is a hormonpótlás alkalmazásától. Azóta bebizonyosodott, hogy az időben, vagyis a menopauza első 5-10 évében megkezdett kezelés megszünteti a panaszokat, míg a szövődmények kockázata gondos szűrővizsgálatokkal minimalizálható.”

A klimax gyakran hozza kellemetlen helyzetbe a nőket

fotó: getty images

Biztos azért, mert klimaxolsz

„A klimax tüneteivel nehezen küzdöttem meg, de olyan út volt ez számomra, aminek a végére tudatosabb lettem a testem és lelkem változásaival kapcsolatban – meséli Edit, akinél 48 évesen kezdőtt a klimax. – Az első időkben borzalmasan nehezen éltem meg, úgy éreztem, elveszítek önmagamból valamit, gyűlöltem a tüneteket, hőhullámot, hüvelyszázaságot, hízást… Ellenálltam a testemnek, nem akartam, hogy változzon, nagyon rossz hatással volt a mentális állapotomra az, hogy az ösztrogén hormonok csökkenni kezdtek a szervezetemben. A depresszió szélén egyensúlyoztam, ezért felkerestem egy pszichológust, aki segített abban, hogy a klimaxot ne egy átoknak vagy egy olyan dolognak érezzem, ami elveszi az énem egy részét, hanem egy új korszakként tekintsek rá, ami új kihívásokat és lehetőségeket rejt.

Ezt a hozzáállást persze nem könnyű fenntartani, hiszen a környezet tabuként kezeli a klimaxot és maximum viccesnek szánt beszólásokat kapunk érte. Például, ha figyelmetlen, szétszórt vagyok, vagy esetleg csak ki akarom nyitni az ablakot, akkor nem mulasztja el megjegyezni valamelyik tréfás kollégám – férfi és nő egyaránt -, hogy ez biztos a klimax miatt van. Eleinte bántottak ezek a beszólások, de most már megbékéltem az új önmagammal, úgy érzem nem sérültem a nőiségemben attól, hogy hormonális változáson estem át, hiszen a nő, aki vagyok, az nem a hormonok vagy a menstruáció miatt létezik, hanem a lelkemben lakik és érinthetetlen.”

Növényi segítség

A klimax tüneteinek enyhítésében számos gyógynövényes segítség is rendelkezésünkre áll, ám ezeket minden esetben egyeztetni kell az orvossal. „Ezek az úgynevezett fitoösztrogének, olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan a szervezet ösztrogén receptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani. Ilyen természetes segítség lehet például a szója, a lenmag vagy az orbáncfű” – írja a Semmelweis Egyetem tájékoztatója.

A klimax nem sétagalopp

Az Edit által említett tünetek valóban nem kellemesek és meg tudják keseríteni a klimaxot a nők számára. Mert nemcsak annyi a menopauza, hogy elmarad a menstruáció – ennek a legtöbben még örülnénk is -, hanem például a következő tünetekkel is meg kell küzdenünk:

  • hőhullámok,
  • éjszakai izzadás,
  • keringési labilitás,
  • erős szívdobogás,
  • memóriazavar,
  • nemi vágy csökkenése,
  • ízületi fájdalmak,
  • bőr- és hajszárazszág,
  • köröm töredezése,
  • anyagcsere lassulás,
  • hízás,
  • hüvelyszárazság,
  • vizellettartási elégtelenségek.

A fenti listát tekintve, nem csoda, ha nem szerepel a kedvenc életszakaszok listáján a klimax, de azért azzal biztathatjuk magunkat, hogy nem mindenkinél lépnek fel ezek a tünetek, vagy legalább nem egyszerre, és a legtöbb ellen tudunk tenni az életmódunk alakításával. A tünetek intenzitása, típusai nagyon függenek az egyéntől, a szervezet állapotától, és még az sincs kőbe vésve, hogy hosszú ideig velünk maradnának, hiszen vannak olyan nők, akiknél pár hét alatt el is múlnak.

Nem húzhatunk tehát rá a klimaxra egyféle lefolyást, ami minden nőre alkalmazható lenne, így talán felkészülni is nehezebb rá egy fokkal, de azért nem lehetetlen. Az biztos, hogy az életmódváltás szinte elkerülhetetlen, ha szeretnénk békésebb hormonális változást a szervezetünkben, hiszen az egészséges étrend – első körben a kevesebb kávé, cukor, üdítő és gyorskaja -, sok folyadék, rendszeres testmozgás és stresszoldás mind hozzásegíthet ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabban vészeljük át a változókort.

Mikortól klimax?

Akkor nevezik hivatalosan klimaxnak, ha már minimum 12 hónapja nincs menstruáció, de természetesen nem minden menstruációelmaradás jelent menopauzát (vagy terhességet), úgyhogy mindenképp nőgyógyászhoz kell a menzesz kimaradásakor fordulni. A változókorba lépve ajánlott meglátogatni egy menopauza szakrendelést is, ahol alaposan kivizsgálnak, beutalnak csontsűrűség-vizsgálatra, mammográfiára és olyan laborvizsgálatra, amellyel a szív- és érrendszeri kockázatot is szűrni lehet.

A nőies nő:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top