nlc.hu
Tabuk nélkül

Menopauza kisokos

Menopauza kisokos – minden egy helyen a változókorról!

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, ami a változókorral kapcsolatban felmerülhet. Legyen ez a te sorvezetőd!

A változókorba lépő nők többsége megijed, hiszen teljesen új helyzetben találja magát. Mi történik pontosan ilyenkor? Mi segíthet? Hogy enyhíthetünk a tüneteken? Megannyi kérdés, kevés válasz – volt eleddig!

Klimax kisokos

Fotó: Getty Images

Változókor: mi történik?

A változókor általában a negyvenes évek második felében kezdődik, és akár 10-15 éven át is eltarthat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait.

Csak nőknek van?

Nem igaz, hogy csak a nők „klimaxolnak”, habár a férfiaknál ritkán jár olyan drámai és viharos fizikai tünetekkel, mint a gyengébbik nem esetében. A hormonális változásra ugyanakkor az 50-es életéveiktől kezdődően a férfiaknak is számítaniuk kell. Ekkorra éri el a tesztoszteron termelésének csökkenése azt a mértéket, amely már jelentős fizikai és lelki panaszokat okozhat. Egyénileg eltérő a tünetek megjelenése és azok súlyossága. Számos tünet hasonló lehet, mint a nők esetében.

Milyen tünetekre számíthat egy változókorú nő?

  • szabálytalanná váló menstruációs ciklus
  • hőhullámok
  • verejtékezés
  • alvászavarok
  • fejfájás
  • súlygyarapodás
  • bőrszárazság, ritkuló haj
  • hüvelyszárazság

Hosszú távon kialakulhat csontritkulás, illetve annak következményeként csonttörések – ugyanakkor az aktív életmód, a rendszeres mozgás sokat segíthet ennek megelőzésében.

Hormonnal vagy anélkül?

Az 1980-as évek óta már Magyarországon is rendelkezésre állnak olyan hormonkészítmények, amelyekkel a klimaxos panaszok hatékonyan enyhíthetők, de az ilyen gyógyszereket csakis folyamatos orvosi ellenőrzés mellett szabad szedni. A tüneteket végül is hormonhiány okozza, ezért akár „logikus” megoldásnak is tűnhet a hiányzó hormonok gyógyszeres pótlása, nem árt azonban tudni, hogy a hormonkezelés nem mindenkinek javasolható. Ha például a családban előfordult már emlőrák vagy trombózis, olyankor nem is javasolják a hormonterápiát, mert a szervezetbe mesterségesen bejuttatott ösztrogénhormon az arra hajlamosaknál fokozhatja ezen betegségek kialakulásának a kockázatát. De általában a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, továbbá a stroke-on átesetteknek sem ajánlott a hormontartalmú gyógyszerek szedése.

Hormonok nélkül: próbálkozzunk életmódváltással!

Fontos, hogy valamilyen módon pótoljuk az éjszakai alváshiányt: akár úgy, hogy több részletben alszunk, vagy úgy, hogy elegendő időt szánunk a pihenésre.
A testi-lelki tünetek kezelésére érdemes megpróbálni a gyógynövények kúraszerű használatát, például főzzünk teát orbáncfűből, illetve használjunk egyéb gyógynövénytartalmú készítményeket.
Fontos a rendszeres testmozgás is: válasszunk olyan mozgásformát, amiben örömünket leljük, ami feltölt. Ilyen lehet például a jóga, a tánc vagy a csapatsportok.
Változókorban az ösztrogénszint csökkenése a bőr kiszáradását, a kötőszövetek rugalmasságának csökkenését okozza. Hidratáljuk magunkat belülről is: naponta igyunk meg minimum 8-10 pohár vizet.
Merjünk beszélni a problémáinkról és ne szégyelljünk szakemberhez fordulni, ha egyedül nem boldogulnánk.

Változókor = elhízás?

Változókor idején a nők anyagcseréje valóban lelassul, a menstruáció megszűnésével ugyanakkor csökken a szervezet energiaszükséglete. Kutatások igazolják, hogy megfelelő életmóddal, illetve rendszeres mozgás mellett a klimax sem gátja a fogyásnak és az ideális alkat fenntartásának.

Csak az idősebb korosztályt érinti?

A változókor tünetei általában 45 éves kor után jelentkeznek, de előfordulhat, hogy ennél jóval előbb elkezdődőnek. Korai klimaxnak azt nevezzük, ha a női hormontermelés csökkenése már a 40-es életévek előtt megkezdődik. A legtöbb esetben a tüneteket önmagukban nem is szokták felismerni, általában csak akkor derül ki, mi áll a háttérben, amikor az érintettek a menstruációs zavarok, vagy esetleg a teherbeesés sikertelensége miatt nőgyógyászhoz fordulnak.

Változókor – azaz viszlát, szex?!

A hüvelyszárazság a klimax egyik tipikus tünete, de a probléma bármely életkorban kialakulhat: szülés után, szoptatás idején, vagy előfordulhat akár hormonális fogamzásgátló szedése mellett is.  Ilyenkor a hüvelyt bélelő hámréteg elvékonyodik, amit többnyire kellemetlen, viszkető, égő érzés kísér. Hüvelyszárazság esetén a szexuális aktus síkosítók használatával is megkönnyíthető, ez azonban csak átmenetileg jelent gyógyírt. Ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor kifejezetten a hüvelyszárazság kezelésére javasolt, hormonmentes hüvelyi készítmények közül érdemes választani, melyek tartós segítséget nyújthatnak a panaszok enyhítésében. Súlyosabb esetben lokálisan alkalmazható hormontartalmú készítményekre lehet szükség, amiket érdemes kombinálni hidratáló-regeneráló hatású, hormonmentes készítményekkel is. A terápiás döntést azonban mindenképpen bízzuk nőgyógyászra!

Az egészséges életmód:

 
(Nyitókép: Getty Images/VioletaStoimenova)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top