nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Ismerd fel a PCOS tüneteit!

5 jel, ami policisztás ovárium szindrómára utalhat – ismerd fel a PCOS tüneteit!

A női hormonjaink számos alapvető testi funkciót szabályoznak az anyagcserétől kezdve a hajnövekedésen át a menstruációig. A PCOS esetében azonban felborul a hormonális egyensúly.

A policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nőknél a hormonális egyensúly felborul, ami vezethet meddőséghez, és növelheti bizonyos krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. A PCOS rendkívül gyakori betegség, a világon minden ötödik nőt érinti a statisztikák szerint. A gyakorisága miatt is kiemelten fontos, hogy felismerjük időben a jeleket és tüneteket, hogy minél előbb megkapjuk a szükséges kezeléseket a PCOS ellen.

5 jel, ami policisztás ovárium szindrómára utalhat

Felnőttkori akne

Amikor kamaszkorodban küzdöttél a pattanásokkal, remélted, hogy nem kell foglalkozni velük 30 éves korodban majd. És normál esetben ez így is lenne, ám a pubertáskori pattanásokhoz hasonló felnőttkori aknék gyakran a hormonális egyensúly felborulásának jelei, ezért inkább fontos tünetként érdemes gondolni rájuk, és kivizsgálásra menni, főleg, ha a pattanások olyan „hormonálisan érzékeny” területeken jelentkeznek, mint a nyak felső része, az arc, az állkapocsvonal vagy az arc alsó harmada. A PCOS-es betegeknél a magas androgénhormon-szint miatt szaporodnak el a pattanások a kritikus területeken.

Inzulinrezisztencia

A kutatások szerint az inzulinrezisztencia szerepet játszhat a PCOS kialakulásában, ezért, ha inzulinrezisztencia diagnózist kapunk, akkor nem szabad ennyinél megállni, ki kell vizsgáltatni a policisztás ovárium szindrómát is. Az inzulinrezisztenciában túl sok inzulint termel a szervezet, ami hozzájárulhat a PCOS során fellépő gyulladások és anyagcsere-problémák kialakulásához, így IR esetén irány a PCOS-vizsgálat is.

Fiatal nő a tükörben

PCOS esetén a pattanások olyan „hormonálisan érzékeny” területeken jelentkeznek (Kép: Getty Images)

Meddőség

A PCOS-t a meddőség egyik vezető okának tartják világviszonylatban, mivel a betegséggel járó túlzott androgéntermelés és a menstruációs ciklushoz szükséges progeszteron elégtelensége okozhatja a peteérés elmaradását, menstruáció kimaradását is. A PCOS neve onnan ered, hogy a petefészekkéreg alatt apró ciszták sorakoznak, melyek akadályozhatják a teherbeesést. A betegség ráadásul a magzat kihordását is megnehezítheti: a statisztikák szerint a korai vetélések aránya átlagban 15-20 százalék, ám ez az érték PCOS esetében 30-35 százalék is lehet.

Túlzott szőrnövekedés

Természetes, hogy olykor mindenkinek van egy-két hosszabb szőrszál az állán, vagy hogy kozmetikushoz járunk gyantáztatni a bajuszkánkat, ami igazából csak pár sötétebb pihe. Ezek az alkalmanként előbukkanó furcsa szőrszálak nem adnak aggodalomra okot. Ha azonban a szőrösödés a felső ajkakon, az állon és az arc oldalán (azaz a pajesz), a hason és a melleken is erőteljesen beindul, sűrűbbé, durvábbá válik, akkor az már a PCOS korai figyelmeztető jelének számít, és érdemes orvossal konzultálni miatta.

Menstruációs zavarok

A menstruáció persze nem csupán a PCOS miatt késhet, számos egyéb egészségügyi – vagy akár lelki – ok is zavart okozhat a női hormonális rendszerben, így a menstruáció szabályos működésében. A PCOS esetén viszont szinte biztos, hogy szabálytalan menstruációt tapasztalunk, így a figyelmeztető jelek közé kell sorolnunk. A PCOS-nál a rendszertelen menstruációt a megemelkedett androgénszint okozza, ami miatt a petefészkek nem képesek megfelelő mennyiségű női nemi hormont, progeszteront termelni a havi menstruációhoz. A PCOS-ben szenvedő nőknél előfordulhat, hogy néhány hónapig nem menstruálnak, aztán rendkívül erős menstruációt tapasztalnak, később pedig még pecsételő vérzés is előfordulhat ugyanabban a hónapban.

Inzulinrezisztenciáról bővebben:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top