nlc.hu
Szűrd ki cikkek

50 év feletti élet előnyei

50 felett az élet: több előnye van ennek a kornak, mint gondolnád

Manapság jellemző, hogy félünk az öregedéstől, pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy az 50 év feletti évek sok jót hoznak magukkal.

Az idősödés egyáltalán nem olyan ijesztő, már csak azért sem, mert egyre jobban kitolódik az életkor szerte a világon. Több mint 800 millió 60 év feletti ember él most is egészségben, boldogságban, és ahogy fejlődik az orvostudomány, az emberek számára az 50 év nem is számít már olyan idősnek, mint régebben.

Mikor kezdődik az öregkor?

Az öregedés már mást jelent ma, mint régen. Az ókorban egyet jelentett a testi hanyatlással, a görögök pedig különösen sötéten látták a dolgot: általában magát az öregedést is betegségnek tekintették. A legújabb tudományos kutatások szerint azonban az 50 feletti kor már nem jelent hanyatlást, mert az életkor később éri el a csúcspontját, mint gondolnánk.

A költő Dante úgy vélte, hogy az öregség 45 évesen kezdődik. Egy jelenkori felmérés azonban arra a következtetésre jutott, hogy 59 évnél kezdődik – minél idősebb a válaszadó, annál több évet tart öregnek. A United Nations és a WHO azonban a 60 év utáni életkort határozza meg. Összegyűjtöttük, milyen előnyei vannak annak, ha elmúltál 50 éves.

1. Az U-alakú boldogság görbe

David Blanchflower, a Dartmouth College professzora a jóllét és az életkor összefüggésére vonatkozó adatokat tanulmányozta egy 132 ország felméréseit összegző kutatásban, ennek során arra jutott, hogy az emberek boldogságérzete 47-48 éves korukban éri el a mélypontját. Az eredményekből kiderült, hogy az élettel való elégedettség, vagyis a boldogság görbéje U alakú, ami azt jelenti, hogy 48 éves kortól újra felfelé ível a boldogságérzet. Úgyhogy az 50. szülinapunk után megint sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

2. Elmúlik a teljesítménykényszer

Elérni az 50 évet többek között azért is jó érzés, mert olyan, mintha egy verseny végére érnénk. Ezen a ponton az összes stresszes karrierkérdés, probléma és versengés a munkahelyen már a hátunk mögött van, és jó esetben feldolgoztuk, elfogadtuk azt, amit elértünk a munka területén eddigi életünk során. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennénk 50 felett is ambíciózusak, de most már nem annyira stresszel a ranglétra vagy előléptetés, sokkal inkább fordulunk az önfejlesztés vagy hobbik irányába, mint egy hangzatos pozíció felé a vállalatnál.

Három középkorú nő születésnapi tortával

Az 50. születésnap után szép korszak jön (Kép: Getty Images)

3. Elmélyítjük a kapcsolatokat

A munka, család, barátok, hobbik és minden más összeegyeztetése nem egyszerű feladat, ezért is öröm, hogy 50 év felett lassabban történnek már a dolgok, nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni az élet meghatározott részeire. Eddigre már ráébredünk, hogy a társas kapcsolataink nagyban meghatározzák az általános boldogságérzetet, és 50 felett lesz is időnk és energiánk arra, hogy ápoljuk, mélyítsük ezeket a kapcsolatokat. Legyen szó a gyerekekről, a családi barátokról vagy a szomszédokról az utca végén, ebben a korban van a legjobb alkalom arra, hogy még közelebb kerüljünk a belső körhöz tartozó emberekkel.

4. Jobb a szex, mint valaha

Számos tanulmány kimutatta, hogy az idősebb emberek jobb szexuális élményekkel gazdagodnak, mint azt feltételezik róluk. A 80-as éveikben járó nők szexuális aktivitását és elégedettségét vizsgáló tanulmány szerint a nők felének ebben az életkorban is mindig vagy legtöbbször volt orgazmusa szex közben. Más tanulmányok is hasonlóan meglepő következtetésekre jutottak: egy 60 év felettiek körében végzett felmérés szerint a férfiak 74 százaléka és a nők 70 százaléka nagyobb szexuális elégedettségről számolt be, mint 40 éves korában. Tara Saglio londoni párterapeuta ezt annak tulajdonítja, hogy az idősebb nők kevésbé bizonytalanok: „Az idősebb nők magabiztosabban fejezik ki saját szexualitásukat. Ez a magabiztosság az, ami jobbá teszi a szexet.”

5. Túlteng az empátia

Az életnek ezen a pontján már eleget átéltünk ahhoz, hogy megtanuljuk, hogy senki sem tökéletes, és engedékenyebben álljunk a kudarchoz, legyen az a sajátunk vagy más emberé. Már hoztunk annyi hibás döntést 50 év alatt, hogy ráébredjünk, nem dől össze akkor sem a világ, ha néha hibázik az ember. Ezek a felismerések mind táplálják és növelik az empátiát bennünk, amivel sokkal közelebb kerülhetünk a szeretteinkhez, önkéntes munkát vállalhatunk és átélhetjük azt a könnyed érzést, amit a megbocsátás jelent. Ugyanis rengeteg felgyülemlett haragot is elengedünk az együttérzés nevében, mert rájövünk, hogy többségében nem szándékosan hibáztak velünk szemben sem az emberek.

6. Elmúlik a megfelelési kényszer

Minél idősebbek leszünk, annál kevésbé érdekel, mit gondolnak mások rólunk. Ez az egyik legjobb része az öregedésnek. Magától értetődik, hogy továbbra is stílusosan és méltóságteljesen viselkedünk, de ahhoz már sokkal több kell, hogy zavarba hozzanak, mint régen, amikor még dolgozott bennünk a megfelelési kényszer. A társadalmi nyomás enyhül a vállunkon, levetjük magunkról az elvárások terhét és sokkal könnyebben vállat vonunk az olyan helyezetkben, amiktől régen kiborultunk volna.

7. Kiegyensúlyozottság

Nemcsak az évtizedek alatt felgyűlt tapasztalatok, hanem a fizikai változások miatt is sokkal kiegyensúlyozottabbá válhatunk 50 éves korunk felett. Egy tanulmány szerint az agyunkban zajló folyamatok miatt a kor előrehaladtával kontrolláltabbá válnak a félelemreakciók, ami remek hír mindenkinek, aki kicsit impulzívabb és heves érzelmek uralkodnak el néha rajta. Attól pedig, hogy csökken az agyunkban a félelem, az aggodalom is szertefoszlik és sokkal oldottabb lesz általánosságban véve a hangulatunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem leszünk többé szenvedélyesek, hanem inkább csak annyit jelent, hogy kevésbé rágódunk 50 felett az apróságokon.

8. Kinyílnak a lehetőségek

Általában 50 év felett már kirepülnek a gyerekek, ami egyszerre szomorú és örömteli élmény is. Szomorú, mert nagyon hiányoznak, de közben örömteli, mert kinyílik a világ és újra rátalálhatunk a gondtalan szabadságra. A gyerekek szobájából lehet hobbiszoba, a délutánok szabaddá válnak, olyan ebédet főzhetünk, amit ők sosem ettek volna meg, de mi szeretjük, és úgy általában, azt tehetünk az időnkkel a munkán kívül, amit csak szeretnénk. Persze segítjük a gyerekeinket és továbbra is mellettük állunk, de már nem kell folyton a nyomukban loholni, mint kisebb korukban, ez pedig felszabadító, kalandos élmény.

Egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top