nlc.hu
Szűrd ki cikkek

A sok ülés káros hatásai

Ezt teszi a testeddel, ha 50 év feletti nő vagy és túl sokat ülsz

Minden, amit tudni kell 50 év feletti nőként az ülésről és a szív egészségéről.

Rossz hír ugyan, hogy egy tanulmányban kiderült, hogy az 50 év feletti nőknél a sok ülés növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a jó hír mellé azonban az, hogy nem kell órákat futni mindennap, hogy megelőzzük a bajt.

Az Amerikai Szívegészségügyi Szervezet kutatása során arra keresték a kutatók a választ, hogy a mai kor emberére jellemző inaktív, modern, képernyőkkel teli ülő életmód milyen hatással van az 50 év feletti nők szervezetére, konkrétabban a szív egészségére. Az eredményben azt találták, hogy a posztmenopauzában lévő, ülő életvitelt folytató nőknél jelentősen emelkedik a szívelégtelenség kockázata.

A kutatás kilenc évig tartott, ebben az időszakban 81 ezer, egészséges szívű nőt vizsgáltak, akik közül a kilenc év letelte után 1402 alany került kórházba szívelégtelenséggel. A kutatásban résztvevő nők közül azok, akik napi 8,5 óránál többet ültek, 54 százalékkal több eséllyel betegedtek meg, mint azok, akik 4,5 óránál kevesebbet ültek. Akik még többet, 9,5 órát is üléssel töltöttek, 42 százalékkal nagyobb kockázatot vállaltak a szívük egészségének szempontjából, mint azok, akik maximum 6,5 órát ültek egy helyben. A megelőzés fontos, a megoldás nem is olyan nehéz: többet kell mozogni.

Idősebb nő ül az ablakban

Az ülés hatásai 50 felett (Kép: Getty Images)

„A szívelégtelenség megelőzése érdekében gyakori szüneteket érdemes tartani a hosszan tartó ülő vagy fekvő tevékenységtől – mondta el dr. Michael J. LaMonte, a tanulmány vezető szerzője, a Buffalo Egyetem docense. – Nagyon kevés tanulmányt publikáltak az ülés és a szívelégtelenség összefüggéseiről, és még kevesebbet, melyekben az idősebb nőkre összpontosítottak, akiknél mind az ülő életmód, mind pedig a szívelégtelenség meglehetősen gyakori jelenség. Ezek az eredmények összhangban vannak más tanulmányokkal, melyekből már tudjuk, hogy az ülőmunkát végző embereknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan egészségügyi problémák, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az agyvérzés, valamint gyakoribb körükben a szívbetegségből eredő korai halálozás.”

A szakember azt is hozzátette, hogy nem kell megijedni, nincs szükség hosszantartó mozgásra mindennap, nem azzal segíthetünk magunkon, ha mostantól esténként két órát futunk a ház körül (bár kétségtelenül ez is hasznunkra válik), hanem inkább az legyen a célunk, hogy gyakrabban szakítsuk meg a folyamatos ülést a nap folyamán.

„Az üzenetünk egyszerű: ülj kevesebbet és mozogj többet – tette hozzá LaMonte. – A fizikailag aktív életmód elengedhetetlen a szív egészsége érdekében. Tanulmányunk egyértelműen azt mutatja, hogy törekedni kell a napi ülőidő csökkentésére és minél gyakrabban meg kell szakítani meg az ülőmunkát. Ehhez nem feltétlenül van szükség hosszan tartó fizikai aktivitásra, ez lehet egyszerűen csak öt perc felállás vagy a lábak helyben átmozgatása. Nem áll rendelkezésünkre elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy melyik a legjobb javaslat az ülőmunka megszakítására. Az egyre több adat azonban arra utal, hogy a megszokott tevékenységek, például a háztartási és egyéb mindennapi aktivitás során megtett lépések is fontos részét képezik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és az egészséges öregedésnek.”

Egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top