Szűrd ki cikkek
Szponzorált tartalom

Ezek voltak 2020 leginspirálóbb fogyástörténetei

Egy rossz házasság, családi boldogtalanság, figyelmetlenség. Sok minden vezethet ahhoz, hogy az ember kilói elszaladjanak. A most következő nők is tudják ezt jól, de nekik volt erejük megállni a lejtőn, és most jobb formában vannak, mint valaha.

A túlsúly rengeteg ember keresztje, aminek terhe gyakran egy életen át elkísér – ugyanakkor egyre többen vannak azok, akik felveszik a kesztyűt, és önerőből, szakértői segítséggel vagy épp sorstársakkal karöltve intenek búcsút a kilóknak. A The Weigh We Were weboldalon csupa olyan inspiráló és tiszteletreméltó történetet találunk, amelyek bizonyítják, érdemes kitartani.

„Amikor kislány voltam, az étel volt számomra a minden. A szüleim elváltak, én pedig folyton csak ettem: ettem, ha unatkoztam, ha meg akartam jutalmazni magam, vagy ha épp összetörték a szívemet” – írja Brittney. – A baráti körömben én voltam a kövér, vicces lány, aki mindig eljátszotta, hogy boldog, magabiztos, ám a lelkem mélyen szörnyen éreztem magam” – meséli a fiatal lány, aki 142 kilósan döntött úgy, hogy megszabadul a súlyfeleslegtől. – Rengeteg egészségügyi problémám volt, és jók voltak az esélyeim egy korai halálra. Az egész életem előttem állt, családról álmodtam, egy egészséges édesanya akartam lenni, aki stabil pont lehet a családja számára.”

Brittney elkezdett konditerembe járni, változtatott az étrendjén, és rászánta magát egy gyomorszűkítő beavatkozásra. Bár a műtét hatására gyorsan megindult a fogyás, a lány tudta, ez önmagában nem elég. Szigorúan vette a diétát és az edzést – utóbbit olyannyira, hogy egy évvel később lefutotta a félmaratont. Súlyfeleslegének jelentős részét egy év alatt adta le. Mostanáig 63 kilótól szabadult meg.

„Fiatalon soha nem voltak súlyproblémáim” – emlékszik vissza a 41 éves Lisa, aki akkor kezdett el nagyon gyorsan meghízni, amikor férjhez ment. Szülei elvesztése után úgy hitte, a házasság lesz az, ami kigyógyítja a gyászból. – Nagyobbat nem is tévedhettem volna, a házasságom a kezdetektől fogva boldogtalan volt. Mindig azt mondogattam magamnak, hogy egyszer majd jobb lesz, de persze nem lett. Az étel lett a vigaszom, a barátom – hiszen az soha nem kiabált velem, soha nem bántott. Az ételfüggőségem akkor eszkalálódott, amikor kiderült a férjem hűtlensége. Bár volt három gyerekünk, be kellett látnom, a házasságomnak befellegzett. Ha most visszatekintek azokra az időkre, akkor úgy hittem, hogy rendben vagyok, ám a valóságban meg akartam magam ölni az étellel. A körülöttem élők boldogságáról mindig gondoskodtam, de önmagamat elhanyagoltam” – emlékszik vissza az édesanya, aki a 17 év házassága alatt 136 kilóra hízott meg. – Ez volt életem legmélyebb pontja, és csak reménykedtem, hogy minden egyszeriben csak megváltozik: a súlyom, a boldogtalanságom, a kilátástalanságom.”

A fiatal nő életében akkor jött el a fordulópont, amikor egy televíziós műsorban egy végstádiumú rákbeteg nő a nézőknek szegezett egy kérdést: Egyszer mindannyian meghalunk, de hányan mondhatják el magukról, hogy éltek? A semmiből jött kérdés örökre megváltoztatta Lisa életét, végre nagyon akarta a változást, ami apró lépésekben jött el: megreformálta az étkezését, számolta a kalóriákat, nem ment napi 1300 fölé, és nagyon sokat mozgott. Összesen 72 kiló súlyfeleslegtől szabadult meg.

„Általános iskolás korom óta túlsúlyos voltam, és bár nagyon sokat mozogtam, egyre csak híztam. Szociálisan szorongó lettem, csak a legközelibb barátaimmal találkoztam” – emlékszik vissza Amy, akinek testsúlya évekig 158 kilogramm körül mozgott. A mélypont akkor jött el az életében, amikor a testvére nem engedte, hogy beüljön az autójába, mert nem tudta becsatolni a biztonsági övet. 2006-ban gyomorszűkítő műtétre vállalkozott, és bár leadott pár tíz kilót, megállt a fogyásban. – A terhességem előtt 122 kiló voltam, szülés után viszont már 138 kilót nyomtam. 2014 áprilisában aztán betelt a pohár, letöltöttem a myfitnesspal applikációt. Emlékszem, munkából vezettem haza, amikor eszembe jutott, hogy megnézem, mennyi kalóriás az épp megvásárolt csokoládés, mogyoróvajas péksüteményem. Sokkot kaptam. Megdöbbentő volt látni, hogy a súlyom és magasságom alapján naponta mennyi kalóriát kellene fogasztanom – és, hogy én ehhez képest mennyivel többet ettem.”

A fiatal édesanya korábban semmit nem mozgott, de az applikáció hatására elkezdett mindennap gyalogolni, később pedig egy elkezdte az interval edzést. 2014 májusától egy éven keresztül mindennap edzett, tíz hónap alatt pedig 54 kilót tudott leadni. Amy azóta is kitartóan edz, hetente ötször mozog, folyamatosan ellenőrzi a bejuttatott kalóriamennyiséget – és bár ételfüggőként néha most is elcsábul, a két év kemény munka emléke mindig kijózanítja, és képes nemet mondani.

Olvass tovább!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top