Szűrd ki cikkek

A túlsúly nem öröklődő vonás, hanem a hibás családi minta eredménye

Szülőként hatalmas a felelősségünk abban, hogy milyen étrendet „adunk örökül" gyermekünknek. Kovács Virág dietetikus mondja el, hogy miért.

Hogyan lesz túlsúlyos egy kisgyermek? 

A gyermekkori túlsúlynak általában több, összefüggő oka van: a túlzott energiabevitel, a helytelen tápanyag arányok, a rossz étkezési ritmus, és nagyon gyakran a rendellenes étkezési minták elsajátítása. A túlsúly nem öröklödő vonás, hanem a hibás családi minta elsajátítása. Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, mert ahhoz, hogy egy kisgyermek súlyát a megfelelő tartományba tereljük, elengedhetetlen, hogy támogató háttérrel rendelkezzen. Ha a szülők, testvérek többet nassolhatnak, ha a nagyszülők titokban többet megengednek, szinte lehetetlen elérni a kitűzött célt.

egészséges étkezés gyerekek

Fotó: Profimedia

Szakemberként mit tanácsol a szülőknek, hogyan fogjanak hozzá gyermekük étrendjének átalakításához?

Gyermekek esetén a súlygyarapodást és növekedést úgynevzett percentilis görbén követhetjük nyomon. Ha ez alapján a gyermek valóban túlsúllyal küzd, nem étrend-, hanem életmód változtatásra van szükség. Étkezés szempontjából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének oldalán található Okostányér gyerekeknek segíthet az eligazodásban. Ez a hivatalos magyar táplálkozási ajánlás szemléletesen ábrázolja az egészséges étkezés alappilléreit a gyerekek számára. Az étkezésben a lehető legkevesebb cukor, só és hozzáadott zsiradék szerepeljen. Étkezésekkor a tányér felét mindig zöldségek és gyümölcsök adják, a másik felét pedig teljes értékű fehérjeforrások és gabonák alkossák. Ezeket a változtatásokat mindig fokozatosan, akár játékos formában érdemes bevezetni, így nem lesz megterhelő a gyermek számára.

A feldolgozott élelmiszereket, nassolásra szánt termékeket hagyják el, ezek helyett gyümölcsöket, cukormentes, rostdús kekszeket fogyaszthatnak. Családi ünnepekkor inkább házilag készült, gyümölcsös, túrós süteményeket válasszanak. A gyermekek étrendjében cukros üdítőknek nincs helye, szomjoltásra mindig a tiszta víz a legmegfelelőbb választás. A gyümölcslevek is kerülendők túlsúly esetén, mert természetes forrásból ugyan, de rengeteg cukrot tartalmaznak.

Kovács Virág dietetikus

Kovács Virág dietetikus

A helyes életmód kialakításához az étrend mellett a fizikai aktivitás növelése is hozzátartozik.  Igyekezzenek gyermekükkel minél több aktív programot szervezni, csökkentsék a tévénézéssel, elektronikus eszközökkel való időtöltést. Ezenkívül, a megfelelő mennyiségű  és minőségű alvás fontossága is kiemelendő.

Fontos, hogy szakember segítségét kérjük?

Amennyiben enyhe túlsúlyról beszélünk, az aktív életmód kialakítása és a megfelelő minőségű  és adagnagyságú étkezések kialakítása elegendő. Az adagokat mindig a gyermek életkorához kell igazítani, nem a szülőkéhez, testvérekéhez. Például egy átlagos  7-10 éves gyermek számára elegendő 80-100 g színhús, 50 g kenyér. A fejlődő szervezet könnyen adaptálódik az újonnan kialakított szokásokhoz. Ám ha nagymértékű súlyfeleslegről beszélünk, vagy esetleg a gyermek bármilyen betegséggel rendelkezik, mindenképpen javasolt a szakember bevonása.

Mik azok a körülmények, amiket a megfelelő  étrend összeállításánál figyelembe kell venni, és amikre egy laikus nem gondol?

Általában nehéz átlátni, hogy pontosan mi a probléma a gyermek étkezését illetően. Egy dietetikus szakember egy részletes anamnézis felvétel során, illetve a táplálkozási napló elemzésével gyorsan és hatékonyan ki tudja szűrni ezeket és segíteni tud a felmerülő kérdések esetén. Kiemelném azt is, hogy ami a szülőnek bevált, nem feltétlenül megfelelő a gyermekeik számára. Például, a különféle, cukoralkoholokkal készült szénhidrátcsökkentett desszertek, vagy hangzatos „diétás” termékek emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak. Törekedjenek a mértékletesség megtanítására, így nem lesz szükség  helyettesítő termékek bevezetésére.

Továbbá, a köztudatban rengeteg olyan termék van jelen, amit a vásárlók az egészséges címszóval asszociálnak, de gyakran nem megfelelő a tápanyag arányuk, rengeteg cukrot vagy éppen felesleges zsiradékot tartalmaznak, mint például az instant zabkásák, „fitt” műzlik és szeletek, gyümölcsjoghurtok vagy gyártás során színezett „barna” pékáruk. A címkék olvasása és ismerete a megfelelő bevásárláshoz elengedhetetlen, viszont a gyerekekkel közös vásárlások gyakorlatias módon tanítják a kicsiket a tudatos étkezés fontosságára.

Olvass még a témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top