nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Apasági teszt kérelmek okai

Az 5 leggyakoribb ok, amiért apasági tesztet kérnek az emberek

Az apasági tesztek manapság könnyen hozzáférhetővé váltak, de miért kérnek a leggyakrabban tesztet az emberek?

A DNS-tesztek kétségtelenül egyik legelterjedtebb, a gyakorlatban is használt formái az apasági tesztek és rokonsági vizsgálatok – hatóságok és magánemberek is használják az apasági teszteket. Régen az apaság megállapítására leginkább közvetett bizonyítékok és a körülmények vizsgálata állt csupán rendelkezésre, ilyenkor az ismerősök, családtagok tanúskodtak a bíróságon, illetve később lehetőség volt arra is, hogy a vércsoportegyezést vizsgálják, ám a DNS-tesztek 99,9 százalékos pontosságára várni kellett. Amióta elérhető az apasági teszt mindenki számára, a következő öt okból végeztetik el az emberek a DDC (DNA Diagnostics Center) szerint.

1. Személyes ok

Egy gyerek születése mélyen személyes ügy, férfi és nő számára is élethosszig tartó kötelességgel és következményekkel jár. Nemcsak anyagilag, de érzelmileg is fontos, hogy az apa jelen legyen a gyerek életében és ellássa a feladatait, az anya számára pedig nagy jelentősége van, hogy ki a gyermek apja, hiszen tőle is függ a család általános jólléte. Ha nem tudjuk, ki az apja a gyereknek, az csak konfliktusokhoz vezethet, az apasági teszt azonban eloszlat minden bizonytalanságot ebben a kérdésben, hogy az érintettek élete egyértelműbb mederben haladjon tovább.

2. Együttélés esetén

Sok helyen, ha nem házasságban élünk együtt a gyermek apjával, akkor a törvény előírja az apasági tesztet, ha azt szeretnénk, hogy az apa nevére kerüljön a gyerek az anyakönyvi kivonatban. Itthon ehhez egy apasági nyilatkozat is elég, de például Amerikában több államban is kötelező a teszt ilyen esetekben. Azért van erre szükség, mert így a gyerek szempontjából ugyanaz lesz az együttélés esetleges megszakítása, mintha elválnának a szülők, azaz az apa kötelezhető a gyerektartásra és ugyanúgy lesznek kapcsolattartási jogai, mintha házasok lettek volna.

Apasági tesz okai

Apasági tesz okai (Kép: Getty Images)

3. Gyermekelhelyezés

Amikor az apa szülői felügyeletet szeretne a gyereke felett, akkor a bíróság elrendelheti az apaság teszt elvégzését. Olyankor is kérhet ilyen DNS-tesztet a bíró, amikor az anya azt állítja a válás, gyermekelhelyezési per során, hogy az apa mégsem az édesapa, és erre hivatkozva nem akar közös szülői felügyeletet. Az apasági teszt egyértelműen tisztázza ezeket a helyzeteket.

4. Gyerektartás

A pénz igenis létkérdés, gyereknevelés esetében ez pláne igaz, úgyhogy gyakran előfordulnak olyan perek is a bíróságokon, amikor az anya azt állítja, hogy a biológiai apa nem ismeri el az apaságot, így nem is fizet gyerektartást. Ilyenkor az állítólagos apa önként is vállalhatja az apasági tesztet, de a bíróság is elrendelheti, hogy végeztesse el. A DNS-teszt alapján aztán már nem is fontos, hogy melyik fél tagadja vagy állítja az apaságot, a gyerektartás megállapítható, ha pozitív az eredmény.

5. Bevándorlás

Amerikában jellemző az a szabályozás, hogy ha egy gyermek az USA területén kívül születik amerikai apától és külföldi anyától, akkor az amerikai állampolgárságot bizonyos feltételekkel kaphatja csak meg a baba. Ezek között a feltételek között szerepel az is, hogy apasági tesztet kérhetnek a hatóságok, ha nem egyértelmű, hogy az amerikai apa a biológiai apja a gyereknek. Így próbálják elkerülni azokat az eseteket, amikor a gyerek számára esetleg jogtalanul kérnének a szülők amerikai állampolgárságot.

Terhesség:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top