nlc.hu
Szűrd ki cikkek

11 érdekesség a terhességről

Makkegészséges kislány lett a 21. héten született kisbabából – meglepő tények a terhességről

A terhesség olyan időszak egy nő életében, amikor a teste és lelke óriási változáson esik át. Mutatunk olyan érdekességeket a várandósságról, melyekről még talán nem hallottál.

A terhesség 40 hete alatt elképesztő sebességgel változik a terhes nő teste és lelke. Ezek a változások olykor lenyűgözőek, máskor pedig egyenesen ijesztőek vagy minimum meglepőek. Mutatunk pár érdekességet a terhességről:

11 érdekesség a terhességről

1. A leghosszabb terhesség

A leghosszabb regisztrált terhesség 375 napig tartott. A Time Magazine 1945-ben írt egy Beulah Hunter nevű nőről, aki Los Angelesben adott életet gyermekének, miután majdnem 100 nappal tovább hordta a babát, mint egy átlagos terhesség lett volna (ami 280 nap). Az asszony orvosa ragaszkodott ahhoz, hogy a baba 375 napig fejlődött méhen belül, ám több szakember megkérdőjelezte ezt, hivatkozva arra, hogy csupán 3,1 kilóval született a gyermek. Valószínűleg ez a terhesség nem volt extrán hosszú, hanem inkább az történhetett, hogy a hölgy az első babát elvesztette, és utána hamar újra terhes lett, a második babát pedig időre szülte meg.

Beulah Hunter több mint egy évig volt terhes

Forrás: Twitter

2. A legrövidebb terhesség

A legrövidebb regisztrált terhesség, amit a baba túlélt, a 21. terhességi hétig tartott 2014-ben. Egy sor komplikáció felmerült az újszülöttnél, aki csupán 410 grammal született és az orvoson múlt, hogy lélegeztetni kezdte, ugyanis ilyen pici babáknál nem ez a protokoll, ha nem lélegeznek maguktól. Az orvos azóta sok újságban nyilatkozta, hogy mennyire örül, hogy a szüléskor megkérdezte az anyát, hogy szeretné-e, ha lélegeztetnék a 21. hétre született lányát, mert a babából azóta nagylány lett, akinek semmiféle mentális vagy fizikai sérülése nem származott végül a koraszüléstől.

3. A legidősebb kismama

A Guinness rekordok könyvébe is bekerült a világ legidősebb kismamája a maga 66 évével. Carmela Bousada bőven nagymamakorban volt már, amikor egyedülálló anyaként terhes lett és világra hozta ikerfiait 2006-ban. A történet azért nem ennyire romantikus, Carmela ugyanis hazudott a koráról, amikor a mesterséges megtermékenyítést hívta segítségül a terhességhez. A gyermekei végül nem nőhettek fel az édesanyjukkal, ugyanis az asszony 2009-ben elhunyt rákban, ám a rekordot a mai napig az ő terhessége tartja.

11 érdekesség a terhességről

Carmela Bousada a legidősebb kismama (Fotó: News of the World)

4. Változik a vér mennyisége

Szakkifejezéssel élve, megnő a keringő vér volumene terhesség alatt, ez a mennyiségi növekedés már a 6. héten elkezdődik és a terhesség közepéig gyors ütemben folytatódik. Egy átlagos, egészséges emberben keringő vér mennyisége nagyjából öt liter, terhesség alatt ehhez képest 50 százalékos növekedéssel kell számolni.

5. A méh elképesztően rugalmas

Gondolj bele, milyen hihetetlen munkát végez a méhed a terhesség alatt. Az első trimeszterben egy narancs mérete körül van, ám mire a harmadik trimeszterbe lépsz, már egy görögdinnye méretére tágul a méhed, hogy aztán szülés után alig egy hónap alatt visszahúzódjon az eredeti méretére. Az emberi test csodálatos!

6. Az anyatej terhesen

Ne lepődj meg, ha már terhesség alatt elkezd szivárogni az anyatej a melledből, ugyanis egyáltalán nem szokatlan jelenség, hogy akár már 14. terhességi héttől termelődjön az anyatej. Nincs vele semmi tennivaló, fejni természetesen nem szabad, csak vásárolj melltartóbetétet, hogy a szivárgó tej ne hagyjon nyomot a ruhádon.

7. A hangod megváltozhat

Terhesség alatt a hormonális változások miatt akár még a hangod is megváltozhat, de aggodalomra semmi ok, mert általában a szülés után visszarendeződik ez is. Az oka ennek a jelenségnek, hogy megduzzadhatnak a hormonok miatt a hangszálak, ami a hang változásához vezethet.

8. A baba méhen belüli hallása

A baba a 18. terhességi héttől kezdve a méhen belül is hallja a külvilágot, az anyja hangját pedig már felismeri a harmadik trimeszterben. Amikor pedig felismeri a hangodat, sűrűbben ver a szíve is örömében.

11 érdekesség a terhességről

fotó: getty images

9. Foggal született babák

Minden 2000. baba születik foggal, ami még nem tejfog, ezért gyakran eltávolítja születéskor a gyermekorvos. Egyrészt azért, mert fájdalmas lehet tőle a szoptatás, másrészt pedig mert ezek a fogak még nagyon lazák, nem kapaszkodnak az ínybe, ezért veszélyesek is lehetnek a babára, aki félrenyelheti vagy belélegezheti a saját fogát.

10. A legtöbb baba nem produkál székletet a születésig

A baba első székletét mekóniumnak hívják, és jobb is, ha benntartja, mert méhen belül komoly bajt okozhat. A mekónium akkortól kezd termelődni a magzatban, amikor elkezd nyelni a magzatvízből, a 11. héttől. Zöldesfekete színű, szagtalan, és szülés után szokott kiürülni a baba szervezetéből. Ha méhen belül ürül, az arra utalhat, hogy a baba oxigénhiányos állapotban van.

11. A babák grimaszolnak a méhben

A Durham és a Lancaster Egyetem közös kutatásából az derült ki, hogy az újszülöttek már méhen belül elkezdik felfedezni a kommunikációs lehetőségeiket, hogy amikor kibújnak, akkor készen álljanak arra, hogy követeljék a szüleiktől a gondoskodást. A kutatók ultrahanggal vizsgálták méhen belül a babákat, és olyan grimaszokat fedeztek fel, melyekben a sírás tipikus jelei láthatók – szemöldökráncolás, orrfelhúzás. Azért gyakorolják a babák a sírást és a grimaszokat, mert a túlélés szempontjából fontos, hogy születésük után azonnal tudják közvetíteni a világ felé, ha fájdalmat vagy kellemetlenséget éreznek.

Az anyaságról:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top