nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Mit egyél terhesség alatt?

Ételek, amiket inkább kerülj el terhesség alatt

A várandós időszak alatt sok minden mellett arról is tájékozódni kell, hogy milyen élelmiszereket érdemes kerülni, hogy a babának a legjobbat tudjuk nyújtani.

A terhesség alatt sokat hallunk arról, hogy milyen fontos a vitamin-, ásványianyag- és nyomelempótlás, ám arról sem szabad megfeledkezni, hogy milyen ételeket kell elkerülni a magzat egészsége érdekében. Az Academy of Nutrition and Dietetics szakemberei által meghatározott irányelvek segítenek annak tisztázásában, hogy milyen élelmiszert és italokat ne vegyünk magunkhoz terhesen.

Kávé

A kávé nem tiltólistás, csak érdemes a szakemberek szerint limitálni a koffeint az étrendünkben terhesség alatt. A javaslat szerint kevesebb, mint 200 mg koffein az ajánlott, ami nagyjából egy csésze kávéban található mennyiség. Tehát a napi egy, reggeli kávé még biztonságos lehet, de a döntő szót ebben a kérdésben mindig a saját orvosunknak kell kimondania.

Hal

Bár a halat is tiltólistára szokták tenni, valójában vannak azért olyan halak, amiket minimális mennyiségben biztonságos terhesen is fogyasztani. Például a lazac és a tonhal heti egyszer ehető, természetesen nem nyersen, hanem főzve vagy sütve és maximum 30 dkg/hét mennyiségben.

Ezt ne edd terhesen

Egészséges életmód terhesség alatt (Kép: Unsplash)

Alkohol

Az alkohol a hallal és kávéval ellentétben teljesen tiltott innivaló, mert a köldökzsinóron keresztül eljut a babához, és ha nagy mennyiségben fogyasztja a kismama, komoly fejlődési rendellenességet is okozhat a magzatnál. Igaz, hogy egy-egy pohár vörösbort szoktak engedélyezni az orvosok, de az a legjobb, ha úgy indulunk neki a terhességnek, hogy egyáltalán nem iszunk alkoholt, nehogy baj legyen belőle.

Nyers ételek, italok

Legyen szó friss tejről, amit nem pasztörizáltak vagy lágy sajtról, nyers tojásról, esetleg egy jó adag nem teljesen átsült húsról, mind veszélyt jelentenek a babára, ezért terhesség alatt kerülni kell azt, ami nincs rendesen hőkezelve, fertőtlenítve, átsütve és megfőzve.

A toxoplazmózist okozó paraziták például a nyers vagy fövetlen húsban vannak. A szalmonella baktérium a tojásban és ugyancsak a nyers húsban található adott esetben. A lágy sajtok listeria baktériumot tartalmazhatnak, amely, ha megfertőzi az anyát, komoly betegségekkel járhat. Tehát tiltólistás a sushi, kagyló, osztriga, lágytojás, tükörtojás, nyers sütitészta… azaz minden olyan étel és ital, ami tartalmazhat nem megfelelően kezelt, nyers összetevőt.

Nem vagy allergiás?

A terhesség elején érdemes elmenni egy ételintolerancia- és allergiavizsgálatra, hogy kiderüljön még idejében, ha esetleg fokozottan oda kell figyelned egyes ételcsoportokra, vagy teljesen el kell hagynod az étrendedből bizonyos élelmiszereket, összetevőket.

Felkészültél a szülésre?

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top