nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Így hízlal a pajzsmirigy

„Csak híztam megállíthatatlanul” – Lehet, hogy a pajzsmirigyed miatt nem tudsz lefogyni!

Ha nem bírsz lefogyni, akámilyen fogyókúrát próbálsz, annak akár pajzsmirigy-rendellenesség is állhat a hátterében.

A hirtelen hízás mögött egyáltalán nem biztos, hogy helytelen táplálkozási szokások állnak, sok esetben pajzsmirigybetegséget jeleznek a felszaladt kilók, amiket nem bírsz leadni minden diéta és mozgás ellenére sem.

„Csak híztam megállíthatatlanul”

Nóri ma már elmondhatja magáról, hogy jól érzi magát a bőrében, ezért az érzésért azonban három évig küzdött. Az egyetem elvégzése után vette észre, hogy egyre csak jönnek fel rá a kilók, ráadásul olyan sebességgel, ami egyáltalán nem volt arányban azzal az életmóddal, amit folytatott. Bár utólag visszanézve azt mondja, hogy valóban több szénhidrátot evett az egyetem vége felé a stressz miatt, de nem olyan fajtát, ami hízáshoz szokott vezetni, igyekezett mindig az egészségesebb szénhidrátok közül választani. A hízás eredménye egy év alatt 20 kiló lett, ebben az egy évben az összes fogyókúrás terméket, előírt étrendet és edzéstervet kipróbálta, amit csak elért az interneten, de nem ment le egyikkel sem jelentős súly. Ha pedig mégis lefogyott pár kilót, annak dupláját szedte vissza rövid időn belül. Így mesélt erről az időszakról:

„Soha azelőtt és azóta sem éreztem magam olyan tehetetlennek és kétségbeesettnek, mint amikor csak híztam megállíthatatlanul, pedig hozzá voltam szokva az enyhe túlsúlyhoz, hiszen soha nem tartoztam a sovány nők táborába. Amikor elkezdődött ez a hirtelen hízás, egy idő után már sóvárogva néztem másokat, ahogy vékonyak tudnak maradni úgy, hogy közben pizzákat vacsoráznak. Nem akartam egészségtelenül étkezni, csak nagyon fájt, hogy bármennyire is igyekszem, tartom a diétákat, mozgásprogramot, nem sikerül leadni a súlytöbbletet, sőt, csak hízok tovább. Egy évig erőlködtem, hogy egyedül győzzem le a túlsúlyt, aztán úgy döntöttem, hogy itt valami biztos van a háttérben, úgyhogy elmentem egy kivizsgálásra. De sajnos itt még nem ért véget a kálváriám.”

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Gyakori fázásérzet, koncentrációs zavarok, krónikus fáradtság, izomfájdalom, száraz bőr, hajhullás, menstruációs problémák, hízás, székrekedés, depresszió.

Túl általánosak a pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Nóri magánlaborban végeztetett el egy olyan csomagot, melynek keretén belül inzulinrezisztenciát és a pajzsmirigy működését is vizsgálták, majd a lelettel felkeresett egy endokrinológust, aki azonban nem javasolta a hormonkezelést a laboreredmények alapján. „Sok időt megspórolhattam volna magamnak, ha megyek tovább azonnal másodvéleményt kérni egy másik dokitól – meséli Nóri. – Az első orvos semmilyen kezelést nem írt elő, sem gyógyszeres, sem életmódbeli javaslatokat nem tett, csak annyit mondott, hogy majd hat hónap múlva nézzünk rá újra a pajzsmirigyemre. Pedig amennyire értelmezni tudtam a laboreredményeket, még én is láttam, hogy nem normál értékek jöttek ki a pajzsmirigynél, ezért inkább azonnal keresni kellett volna új orvost, ahelyett, aki legyintett ezekre az értékekre. De sajnos még pár hónapig váratott magára ez a döntés, még nem voltam olyan gyakorlott az orvosokkal, mint most, beletörődtem, hogy biztos igaza van, hiszen neki van diplomája erről a témáról. Egy barátnőm mondta azt végül, hogy menjek el szerinte az ő endokrinológusához, aki az inzulinrezisztenciájával kezeli, mert ez a labor bizony nem néz ki jól. Örök hálával tartozom neki, mert így derült ki, hogy itt komplex kezelésre lesz szükség.”

Ezért hízol a pajzsmrigytől

A pajzsmirigy-alulműködés egyik tünete a hízás (Kép: Getty Images)

Azért is érdemes Nóri szerint addig menni, amíg nem találunk egy olyan orvost, aki tényleg felderíti a hízás valódi okait, mert sok esetben nehezen megfoghatók, túl általánosak a pajzsmirigy-alulműködés tünetei, így könnyű elmenni mellettük, főleg, ha a laboreredmények sem mutatnak kiugró eltéréseket. Nem akarja hibáztatni egyik orvost sem, akivel dolga volt az út során, inkább csak hálás azért, hogy viszonylag hamar rátalált a mostani endokrinológusára, akivel azóta nemcsak a fogyást, hanem az életminőség-javulást is sikerül elérni.

„Az életminőségem romlása volt az, ami nagyon megviselt”

„A pajzsmirigy-alulműködés egyik legszembetűnőbb tünete a hízás, és engem is ez zavart a legjobban, amikor benne voltam a helyzetben. Pedig valójában nem a túlsúly, hanem az életminőségem romlása volt az, ami nagyon megviselt, csak ezt mind a plusz kilók számlájára írtam – teszi hozzá Nóri. – Például azt, hogy állandóan fáradt és lehangolt voltam, vagy hogy a barátságaimat elhanyagoltam, mert nem bírtam rávenni magam, hogy kimenjek az utcára, találkozzam velük szabadtéri programokon, emberek közé menjek. Most már tudom, hogy ezek mind a pajzsmirigy-alulműködés tünetei voltak, és nem a túlsúlyommal összefüggésben jöttek elő. Erre akkor ébredtem csak rá, amikor a kezelések hatására visszatért az életkedvem és még a munkában is jobban tudtam koncentrálni. Ekkor állt össze a kép, hogy milyen szerteágazó tünetekkel áll szemben az, aki a pajzsmirigy-alulműködéssel küzd.”

A pajzsmirigy vizsgálata

Az első lépés a laborvizsgálat, melynek során megnézik a TSH (thyreoideastimuláló hormon) értéket. Ha ez igazolja az alulműködés gyanúját, akkor a következő vizsgálat egy pajzsmirigyultrahang, majd az endokrinológus a leletek alapján előírja a kezelést, ami alulműködés esetén általában pajzsmirigyhormon és szelén pótlását jelenti. A diagnózis után körülbelül két hónappal van az első kontroll, ha pedig a labor rendben van, és nincs panasz, utána már elég három-négy havonta megjelenni az orvosnál.

Nóri fontosnak tartotta azt is, hogy a pajzsmirigyproblémáknál a lélekre is nagyon oda kell figyelni. „Nekem az endokrinológusom mondta, hogy a pajzsmirigybetegségeknél olyan komplex kezelésre van szükség, amibe beletartozik a lelki gubancok felszámolása is. Én például a gyógyszerek és az életmódváltás, egészséges étkezés, rendszeres mozgás mellett a meditáció erejét is bevetettem annak érdekében, hogy jobban legyek. Nálam egyértelmű volt, hogy meg kell tanulnom jobban kiállni magamért, közvetíteni az érzéseimet, gondolataimat, nem lenyelni azt, ami bánt – mindezt azóta elég jól sikerült is elsajátítani. A következő nagy lépés a gyerekvállalás lesz, nagyon remélem, hogy a pajzsmirigyem is egyetért velem, és nem áll majd a baba útjába.”

Ismerd meg az inzulinrezisztenciát is:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top