Higanymérgezést kapott a külföldről vásárolt arckrémtől

nlc | 2019. Szeptember 14.
Az asszony 12 éven át használta a nagy mennyiségű higanyt tartalmazó arckrémet.

Egy 47 éves, kaliforniai nő egy barát barátján keresztül, 12 éven keresztül Mexikóból vásárolta és naponta kétszer használta a Pond’s Rejuivity arckrémet. Mindezt úgy, hogy tisztában volt vele, a krémhez a kézbesítés előtt egy pluszösszetevőt is adnak az öregedésgátló hatás fokozása érdekében. 

Az asszony évekig semmiféle kellemetlen tünetet nem tapasztalt, ám idén egyre gyakrabban érezte, hogy zsibbad a szája, és folyton fáradtnak érezte magát. Júliusra a tünetei olyan súlyossá váltak, hogy alig tudott járni és beszélni, ezért kórházba ment. A véréből 630 mikrogramm/literes higanyszintet mutattak ki, miközben a még elfogadhatónak tekinthető mennyiség csupán 5 mikrogramm/liter. Az asszony minden bizonnyal a Mexikóból származó arckrémtől kapott higanymérgezést. Félkómás állapotba került, és több hetes kórházi kezelésre szorult.

A kép illusztráció (iStock)

„A higanyt a kozmetikai termékekben tartósítószerként és a bőr világosítására is használják, illetve bizonyos szemfestékekben is megtalálható. Az FDA szigorúan szabályozza és korlátozza a higany felhasználását az Egyesült Államokban gyártott termékekben. Sajnos az Egyesült Államokon kívüli országokban gyártott vagy onnan behozott termékek a kevésbé szigorú szabályozás és felügyelet miatt sokkal több higanyt tartalmazhatnak, így ezek nem biztonságosak, sőt akár mérgezőek is lehetnek, és súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethetnek” – figyelmeztetett  Susan Massick, az Ohio Állami Egyetem dermatológusa.

Ha a higany felszívódik a bőrbe, bőrirritáció és allergiás reakciók léphetnek fel. Nagyobb mennyiség, illetve  rendszeres használat esetén neurotoxicitás tünetei jelentkezhetnek, ideértve a fejfájást, ingerlékenységet, memóriavesztést, remegést, a végtagok és az ajkak zsibbadását, a látás és hallás megváltozását és a depressziót.

via

Exit mobile version