nlc.hu
Egészség

Régen egészségesnek tartott egészségtelen dolgok

„A rádiumvíz jól működött, amíg le nem vált az állkapcsa” – megdöbbentő, hogy régen mit tartottak egészségesnek

Íme néhány történelmi példa olyan csodaszerekre és kezelésekre, amelyek valójában sokkal többet ártottak, mint használtak.

Manapság egyre nehezebb eligazodni azon, mi egészséges, és mi nem. Hogy egy egyszerű példát mondjunk: egy friss kutatás szerint a kávéivóknál csökken a korai halálozás kockázata, miközben egy másik kutatás arra jutott, hogy a kávézás csökkenti az idegsejtek térfogatát.

A múltban azonban voltak valóban olyan meredek ajánlások, amelyek ma már egyértelműen egészségtelenek, pedig akkoriban sok problémára várták tőlük a megoldást.

Radioaktív italok

Az 1900-as évek elején az emberek azt hitték, hogy a radioaktivitás jót tesz az emberi szervezetnek. Radioaktív cikkeket árultak, többek között rádiumfüggőket reumára, rádiumtakarókat ízületi gyulladásra, öregedés gátló radioaktív kozmetikumokat, radioaktív vizet és még sok mást. A radioaktív víz különösen akkor vált népszerűvé, amikor a meleg vizű forrásokban olyan sugárzást találtak, amelyről az emberek azt hitték, hogy gyógyító tulajdonságai vannak, és elkezdtek radioaktív italokat forgalmazni a fogyasztók számára. Eben Byers, egy jól ismert iparos azt állította, hogy naponta három üveggel iszik. Halála ihlette a Wall Street Journal 1932-es szalagcímét: 

“A rádiumvíz jól működött, amíg le nem vált az állkapcsa”

 

Cápaorr rák ellen

A cápaporcot kiegészítőként forgalmazták, amely a támogatók szerint hatékony volt a rák kezelésében. John Prudden, egy sebész az 1950-es években kezdte vizsgálni az állati porcok orvosi kezelésként való alkalmazását. Beszámolt arról, hogy képes volt csökkenteni a daganatokat és kezelni a rákot állati porcok felhasználásával. Ezeket az eredményeket más tanulmányokban nem ismételték meg, de miután 1992-ben megjelent a „Cápák nem kapnak rákot” című könyv, a cápaporc népszerűvé vált az alternatív gyógyászatban. Az ötlet az volt, hogy ha a cápák nem kapnak rákot, és a csontvázuk szinte teljes egészében porcból áll, akkor lehet, hogy van valami a porcban, ami megvéd a ráktól. A tudományos bizonyítékok nem támasztják alá a cápaporc szedésének egészségügyi előnyeit. Az az elképzelés, hogy a cápák nem kapnak rákot, szintén téves, mivel legalább 42 daganatos cápa esetet regisztráltak.

heroinos köhögéscsillapító

Heroinos köhögéscsillapító a Bayertől. Forrás: Getty Images

Heroinos köhögéscsillapító

A heroin köhögés elleni szirupot a Bayer Laboratories fejlesztette ki 1898-ban. A Bayer 1910-re leállította a heroin gyártását, amikor megállapították, hogy a kábítószer függőséget okozó tulajdonságai erősebbek, mint azt eredetileg gondolták. Az Egyesült Államok néhány évvel később, 1924-ben betiltotta a heroin előállítását.

Érvágás

Az érvágás egy olyan orvosi eljárás volt, amely számos betegség, köztük tüdőgyulladás, láz, hátfájás, reuma, fejfájás, melankólia és egyebek enyhítésére szolgált. Ez az eljárás az ókori egyiptomiaktól származik, és Rómában és Görögországban terjedt el. A kezelés a 19. század elejéig fennmaradt, és netes böngészéseink tapasztalatai szerint a mai napig alkalmazzák vastúltengés esetén. Az eljárás abból az elképzelésből indult ki, hogy a gonosz szellemek betegségeket okoznak, és a véren keresztül kivonják őket. Később egészségügyi okokból vágtak eret inkább azzal a céllal, hogy fenntartsák a vérben lévő folyadékok egyensúlyát, mert azt gondolták, hogy betegséget okoz, amikor a vérfolyadékok egyensúlya felborul.

Higany

John Hunter orvos a 18. században azt állította, hogy higany segítségével kigyógyította magát a szifiliszből. A szifilisz valójában három fázisban lobban fel, a két-három évenkénti remissziós időszakok között. Valószínűleg ezek a remissziós fázisok vezették Huntert arra, hogy azt higgye, meggyógyult, de később egy vita során szívrohamban halt meg. A világ leghalálosabb gyógyszereként emlegetett higany tünetei a szifilisz tüneteit is lekörözték, súlyos idegrendszeri károsodást, vesekárosodást, fekélyeket, foghullást okozott a szer. A 20. század előtti a szifilisz-terápiák nagy része a higanyra épült, és sokan higanymérgezésbe, és nem a szifiliszbe haltak bele.

lobotómia

Lobotómia 1946-ban. Fotó: Kurt Hutton/Picture Post/Hulton Archive/Getty Images)

Dohány

A 15. században először az Újvilág őslakosainál figyelték meg a dohányzást. Használták a dohányt fertőtlenítésre, fejfájás, megfázás enyhítésére, betegségek és fáradtság elhárítására, sőt érzéstelenítésre is. Amikor a növényt visszahozták Európába, számos betegség kezelésére használták, és csodaszernek tekintették. A dohányt „szent gyógynövényként” és „Isten gyógymódjaként” ismerték. A dohánybeöntést a 17. és a 19. század eleje között használták. Ez a beöntés a dohány serkentő tulajdonságai miatt működött. Indiában széles körben elterjedt volt az a hiedelem, hogy a dohány jót tesz a fogaknak, ezért „dohányos” fogkrémet gyártottak, és csak nemrég tiltották be a fogkrémekben való felhasználását.

Lobotómia

A lobotómiát először az 1890-es években hajtották végre embereken. Úgy gondolták, hogy az eljárás a mentális betegségek gyógymódja. Az 1940-es és 50-es évek közti népszerűsége alatt körülbelül 40 ezer emberen végezték el az Egyesült Államokban. Walter Freeman neurológus kifejlesztett egy gyors módszert, amelyet transzorbitális lobotómiának vagy „jégcsákány” lobotómiának neveznek. Elektrosokk segítségével eszméletlenné tették a beteget, majd jégcsákányra emlékeztető műszert helyeztek a szemgolyó fölé. Amikor a csákány elérte az agyat, ide-oda mozgatták, hogy elpusztítsák az idegpályákat. Ez a folyamat megismétlődött a koponya másik oldalán is.

LSD terápia

Az 1950-es években és a 60-as évek elején az LSD-vel kapcsolatos tanulmányok kimutatták, hogy használata gyógyíthatja az alkoholizmust, a bűnözői magatartást és a skizofréniát. Bár a legtöbb ember már nem tekinti egészségesnek az LSD-t, a norvég kutatók folytatni akarják az LSD-vizsgálatokat az alkoholizmus kezelésére, és a tudósok úgy vélik, hogy a szer elősegítheti a skizofrénia kezelését. Egyébként a híres pszichológus, Dr. Stanislav Grof írt róla tudományos értekezést, és Feldmár András is sokszor beszél az LSD-asszisztált terápiák sikerességéről, de a terápia azért is veszélyes, mert nincs kidolgozott protokoll rá.

radiokatív víz

Roger Landry, a pawtucket-i Rhode Island-i gyári dolgozó, aki ritka szívelégtelenségben szenved, egy radioaktív jód-koktélt iszik, ami megváltoztathatja egész életét. Landry mellett egy laboratóriumi technikus áll. Landry januárban “lyukkal a szívében” érkezett a denveri nemzeti zsidó kórházba. Kiderült, hogy nem bírta a műtétet, ezért az orvosok radioaktív jódot adnak be neki, amitől azt várják, hogy lelassítja a szívműködést és pihenteti a létfontosságú szervet. Remélték, hogy a “terápia” alkalmassá teszi őt a műtétre. Fotó: Getty Images

Galandférgek

Az 50-es években az emberek galandférgekkel kezdték megfertőzni magukat, hogy lefogyjanak. Az ötlet az volt, hogy a galandféreg egy parazita, és az elfogyasztott élelmiszerekből táplálkozik, így csökkenti a kalóriák mennyiségét. A probléma csak az, hogy a galandférgesség hasi fájdalmat, gyengeséget, fejfájást, hányingert, hasmenést, székrekedést, puffadást és vitaminhiányt okozhat. A galandférgek néha nem maradnak a gyomorban, a test más részein is megjelenhetnek, beleértve az agyat is, ami halálos következményekkel járhat. És egyébként is undorító megoldás.

Kokain

A Coca Cola üdítőitalban elhíresült kokain mindenféle gyógyszer alapanyaga is volt, és eufórikus, energetizáló és fájdalomcsillapító hatása függőséget okozott. A kokaint csodaszerként reklámozták, mindenre gyógyírként árulták, és dicsérték az orvostörténelem legkiválóbb elméi is, köztük Sigmund Freud és az úttörő sebész, William Halsted. Freud még azt is írta feleségének egyszer a csodaszerről: „Rendszeresen szedek nagyon kis adagokat depresszió és emésztési zavarok ellen, és a legragyogóbb sikerrel.” De tuberkulózisra és asztmára is szedettek kokaint. Ma a kokaint hihetetlenül addiktív partidrogként ismerjük.

Vitaminos víz

Ugyan nem régi húzás a piacon, de szintén dacol a józanésszel. A tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó központ,  a CSPI 2009-ben pert indított a Coca Cola ellen, mivel a cég azt állította, hogy a Vitamin Water egészséges italként került forgalomba. A Központ viszont azt mondta, hogy az egyes palackokban lévő 33 gramm cukor több kárt okozhat az elhízás, a cukorbetegség és más egészségügyi problémák előmozdítása révén, mint amennyit a vitaminok segíthetnek az egészségen. A Coca Cola kijelentette, hogy a Vitamin Water egyértelműen és megfelelően van felcímkézve, hogy a fogyasztók ne gondolják, hogy ez a termék egészséges ital, illetve, hogy a víz a már elfogyasztott vitaminok kiegészítésére szolgál, nem pedig helyettesítésére.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top