Egészség

Sztárok, akik pikkelysömörrel élnek

Azt hitted, a pikkelysömör elkerüli a jómódúakat? Akkor mutatunk pár hollywoodi színészt, olimpikont és egyéb hírességet, akik ezzel a bőrbetegséggel élnek.

A pikkelysömör (pszoriázis) az emberek két-három százalékát érinti, nem tekinthető ritkának, mégis sok elszenvedője érzi úgy, egyedül van a bajával. A kellemetlen vörös foltokkal, viszketéssel, hámló bőrrel együtt járó autoimmun betegség ugyanakkor nem válogat, és a celebvilágban is többeket elért.

Kim Kardashian élő adásban, a róla szóló valóságshow-ban, kamerák előtt tudta meg, hogy ez okozza bőrproblémáit. 

Kim megmutatta foltjait

Art Garfunkel, a híres duó, a Simon and Garfunkel tagja még Izraelbe is elutazott, hogy a Holt-tenger sós vízében megmártózva enyhítse a pszoriázis tüneteit. 

Art Garfunkel a sós víz hatásában hisz (Fotó: Youtube)

Jon Lovitz humoristaként és színészként is ismert, ő játszotta például az Osztály, vigyázz című vígjáték főszerepét. Ő először csak sima kiütésnek gondolta a testén megjelenő foltokat és akkor eszmélt, amikor a pikkelysömör már a teste 75 százalékán megjelent. 

A humorista először nem vette komolyan a pikkelysömört (Fotó: Youtube)

Cara Delevingne-ről mindenkinek a szépség jut eszébe. A modellként is dolgozó színésznő épp az Öngyilkos osztag című filmjét népszerűsítette, amikor az egyik vörös szőnyeges vonulásánál a fotósoknak feltűnt, hogy a karján és a hátán vörös, ránézésre is viszkető foltok jelentek meg. Cara később a munkájával járó stresszhez kötötte a pikkelysömör kialakulását.

Getty Images

Az Oasis frontemberének, Liam Gallaghernek évek óta meggyűlik a baja a pikkelysömörrel. Mivel a fejbőrén is megtalálhatók az elszarusodott plakkok, előfordult, hogy a koncertjükön az egyik rajongója kábítószernek gondolta a zenész bőrhámlását.

Az ötszörös olimpiai bajnok és a tizenkétszeres olimpiai dobogós amerikai úszó Dara Torres egyáltalán nem szégyelli a foltjait. Mint elmondta, épp azért vetkőzik bátran fürdőruhára, hogy az emberek lássák, együtt lehet élni a pikkelysömörrel, és nem fél megmutatni a testén lévő elszarusodott foltokat.

Az olimpiai bajnok nem rejtegeti betegségét (Fotó: daratorres.com)

Pikkelysömörrel élt az egyik leghíresebb amerikai regényíró, John Updike is. A kétszeres Pulitzer-díjas író egy esszét is írt Háborúban a bőrömmel címmel.

Fotó: neh.gov

Nem kímélte a betegség az egyik leghíresebb amerikai énekesnőt, Britney Spearst sem, akit 2012-ben fotóztak le a lábán elszarusodott foltokkal. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top