Egészség

Megvan az e-cigaretta első halálos áldozata

Az e-cigi folyadéka váltotta ki a halált.

Egy 57 éves brit férfié lett a világon az első dokumentált eset, melyben egy, az e-cigaretta használatához köthető betegség okozta a halált – írja a 24.hu a Daily Mail cikkére hivatkozva. A kilenc éve elhunyt páciensnél lipoid tüdőgyulladás alakult ki, melyet az elektromos cigarettában lévő folyadék váltott ki. A halálakor a Public Health England kormányzati szervezet még nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a betegség a folyadék miatt alakult ki.

Fotó: iStock

John Newton, az Angol Egészségügyi Szolgálat munkatársa szerint az elektromos cigaretták sok dohányzónak segítettek a cigaretta elhagyásában, és bár a szokás így is káros, az efféle eszközök hozzájárulhatnak a dohányosok számának további csökkentéséhez. Gareth Walters, a Birminghami Egyetemi Kórházak szakértője hozzátette, egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy felmérjék az elektronikus cigaretta pontos kockázatait.

Ahogy azt mi is megírtuk, a hagyományos cigarettával ellentétben ugyan az e-cigik tényleg nem tartalmaznak kátrányt, a kifújt aeroszoljukban már számos irritációt, asztmát, gyulladást okozó vegyületet találtak, melyek az e-cigarettát használó környezetében lévők egészségét is veszélyeztetik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Global Tobacco Epidemic jelentése alapján felhívja a figyelmet arra, hogy az elektronikus termékek, illetve hevített dohánytermékek használata semmivel sem egészségesebb, mint a hagyományos cigarettázás, az e-cigaretta nem segít a rák elleni küzdelemben. A kutatók sürgetik, hogy minél előbb vizsgálják felül az e-cigarettákhoz köthető kórházi eseteket, hogy jobban megismerjék a használat esetleges következményeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top