Egészség

Az emberi tüdő is hízik, ha túlsúlyosak vagyunk

Ausztrál kutatók fedezték fel, hogy az elhízás a légzőszerveinket is érinti, ami magyarázatot ad egy fontos összefüggésre.

A világon először fedezték fel a tudósok, hogy a túlsúlyos emberek tüdejében zsírszövet is kialakulhat – írja a BBC-re hivatkozva az Index. A kutatók 52 ember tüdejéből vettek mintát és arra jutottak, hogy minél inkább túlsúlyos volt az alany, annál nagyobb a zsír mennyisége a mintákban. A felfedezés segíthet megmagyarázni, hogy az elhízott embereknél miért lehet magasabb az asztma kockázata.

A tüdőben lerakódó zsírszövet fokozhatja az asztma kockázatát is (Fotó: iStockphoto)

A European Respiratory Journal szakfolyóiratban megjelent kutatási beszámoló szerint a nyugat-ausztráliai Egyetem kutatói olyan tetemekből származó mintákat vizsgáltak, amelyeket kutatási célokra ajánlották fel. A vizsgált alanyok közül 15 embernek nem volt asztmája, 37-nek viszont igen, ráadásul közülük 16 ember halálát is ez okozta.

A kutatók a légutak falán mikroszkópos festési eljárás segítségével fedezték fel a zsírszövet-lerakódásokat. A zsírszövet megjelenése befolyásolhatja a légutak szerkezetét, és gyulladást is okozhat a tüdőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top