Egészség

Lárvákat találtak egy idős nő szemében

A szakemberek attól tartanak, hogy az újfajta parazitafertőzés könnyen elterjedhet.

Rövid időn belül már a második embert fertőzte meg egy parazita, ami eddig csak a szarvasmarhák szemét támadta meg – írja a hvg.hu.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Az orvosok csak néhány évvel ezelőtt fedezték fel, hogy létezik egy féregfajta, amely képes megfertőzni az emberi szemet. Most – a világon másodjára – egy 68 éves nebraskai nő is megfertőződött; a szakemberek attól tartanak, hogy az újfajta parazitafertőzés könnyen elterjedhet Egyesült Államokban.

A Clinical Infectious Diseases című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint, amikor Dianne Travers Gustafson, a nebraskai Creighton Egyetem szociológusa 2018 februárjában Kaliforniában járt, futás közben egy légyrajon szaladt keresztül. Akkor még nem tudhatta, hogy valószínűleg nagy legelőlegyekkel találkozhatott, ami miatt egy hónappal később egy centiméteres parazita jelent meg a szemében.

Richard Bradbury, az amerikai járványvédelmi központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szakembere szerint a légy a szem felszínére – általában a kötőhártyára – üríti a petéit, miközben a könnycsatornából táplálkozik – írja a Gizmodo. Egy ilyen helyzetet az emberek általában ki tudnak védeni, ám ebben az esetben könnyen lehet, hogy Gustafson a raj miatt már csak későn tudta elzavarni a rovarokat.

A megfertőződött nő vízzel mosta ki a lárvát a szeméből, nem sokkal később azonban egy újabb jelent meg. Másnap felkeresett egy szemészt, aki egy harmadik lárvát is talált a szemében. Néhány héttel később visszatért Nebraskába, de mindkét szeme begyulladt, végül egy negyedik lárvát is eltávolított a szeméből. Amikor Bradbury megvizsgálta az egyik férget, kiderült, hogy egy Thelazia gulosa nevű fonálféreg, ami korábban csak a szarvasmarhák szemében telepedett meg.

A szakember szerint az állatok esetében tartós szemkárosodást, vagy akár vakságot is okozhat a fertőzés, ha nem kezelik megfelelően. Éppen ezért azt javasolja, hogy ha bárki hasonló tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top