Egészség

Az emberek fele nem tudja, mit tegyen, ha valaki rosszul lesz az utcán

Másik felük viszont bizakodik abban, hogy fordított esetben kapna segítséget a járókelőktől.

A „bámészkodó” hatás még mindig erősen jelen van itthon – derül ki a Hősök Tere Kezdeményezés által november elején, a HeroiKon Konferencián készített felmérésből. Ebből megtudhattuk azt is, hogy az emberek csupán 34 százaléka kérdezné meg az utcán a másiktól, hogy jól van-e. Viszont 50 százalékuk biztos abban, hogy ha ő rosszul lenne az utcán, akkor kapna segítséget.

Fotó: iStock

A Hősök Tere Kezdeményezés idén negyedik alkalommal megrendezett HeroiKon Konferenciájának a középpontjában a növekvő mindset állt, ezen belül is, hogy miért érdemes beismeri a saját hibáinkat, és hogyan lehet tanulni belőle, vagy hogy erősödhetünk meg a félelmeinkből. A konferencia közel 300 résztvevője körében készített felmérés többek között arra kérdezett rá, hogy a válaszadók hogyan cselekednének bizonyos szituációkban, és mit gondolnak az intelligencia és a személyiség fejleszthetőségéről. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy meg tudunk tanulni új dolgokat, de az alapvető intelligenciaszintünkön nem igazán tudunk változtatni, a válaszadók több mint 60 százaléka nem ért egyet. Vagyis ebből a felmérésből az látszik, hogy a konferenciára érkezők többsége szerint az emberek képesek változtatni saját képességeiken.

De mi a helyzet a személyiséggel? A résztvevők több mint 70 százaléka gondolja úgy, hogy a személyiségünkön is tudunk változtatni. „Igaz, egy viszonylag szűk és a munkánk iránt nyitott, érdeklődő körben készült ez a felmérés, de pozitív, hogy a válaszadók tisztában vannak azzal, hogy képesek a fejlődésre” – nyilatkozta a felmérés kapcsán Raffai Barbara, a Hősök Tere Kezdeményezés ügyvezetője.

A kérdőív továbbá kitért olyan szituációkra is, ami bármikor, bárkivel megeshet, például arra, hogy ha látnak egy embert az utcán, aki lehajtott fejjel, összegörnyedve áll a falnak dőlve, ők mit tennének? A válaszadók 34 százaléka odamenne megkérdezni, hogy szüksége van-e segítségre, 16 százaléka úgy gondolja, hogy majd biztosan odamegy hozzá valaki más, 50 százaléka pedig nem tudja, mit cselekedne ebben a szituációban. „Ez azt mutatja, hogy még a szervezetünkkel szimpatizálók körében is van tennivalónk, hogy elérjük azt, hogy minél több ember merjen tenni és kiállni másokért” – tette hozzá az ügyvezető. Arra kérdésre pedig, hogy ők kapnának-e segítséget, ha rosszul lennének az utcán, az emberek 50 százaléka azt válaszolta, hogy biztosan kapna. Ami arra utal, hogy a válaszadók fele bizakodó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top