Egészség

Betiltják az ízesített e-cigiket Amerikában

Csak a sima dohány és mentolízű marad. A fodormentás már tiltólistás.

Betiltja a fodormentás és gyümölcsös ízesítésű patronokkal használatos e-cigarettákat az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) – írja az MTI.

Az ilyen típusú cigarettákat gyártó cégeknek 30 napjuk van arra, hogy leálljanak a termeléssel és a forgalmazással. A tiltás nem terjed ki a dohány- és mentoltartalmú patronokkal fogyasztható elektronikus cigarettákra, sem a többi, nem ízesített tankpatronos cigarettára.

Az első kommentárok szerint az intézkedés kompromisszumos megoldás. Részben ugyanis megpróbálja visszafogni a fiatalok körében hódító, gyakran halálos tüdőkárosodást okozó e-cigaretták fogyasztását, részben pedig eleget kíván tenni Donald Trump amerikai elnök azon kifejezett kívánságának, hogy védelmezzék az iparágat és a kisvállalkozókat.

Az e-cigarettákat gyártó és forgalmazó egyik legnagyobb vállalat, a Juul Labs novemberben önszántából leállította a fodormenta ízesítésű e-cigaretták forgalmazását. A fiatalok körében egyébként a fodormentával és gyümölccsel ízesített elektronikus cigaretták a legnépszerűbbek.

Betiltásukról hónapok óta folyik a vita az Egyesült Államokban, kivált, mert egyre több fiatal szenved ezektől halálos végű tüdőkárosodást.

Az Egyesült Államok több intézetében és kórházában kutatják a rejtélyesnek tartott tömeges megbetegedések okait. Ezek egyelőre még nem tisztázódtak pontosan, nincsenek végleges következtetések, de az első eredmények szerint az E-vitamin-acetát lehet az elektronikus cigaretták halálos összetevője.

A betegektől lefoglalt e-cigaretta-minták 52 százalékában ugyanis megtalálható ez a vegyület. Az E-vitamin-acetát olajszerű adalékanyag, amelyet a töltőanyagokba kevernek. Ezt a vegyületet megtalálták a tüdőbetegségben meghalt betegek tüdőszövetében is.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top