A kávé fogyokúrás hatásait vizsgáló kutatást ezúttal nem brit, hanem szingapúri tudósok végezték el, akik 24 héten keresztül figyelték a kávézás hatását, 126 túlsúlyos ember esetében – írja a The Sun brit bulvárlap.
A kutatók arra kérték a csoport egyik felét, hogy a kísérlet ideje során naponta négy csésze, koffeintartalmú kávét igyanak. A kontrollcsoportnak ezzel szemben kávéízű, de koffeinmentes italt adtak.
A vizsgálat végén a tudósok arra jutottak, hogy aki hat hónapon át napi négy csésze kávét fogyasztott, az körülbelül a testzsírja 4 százalékától tudott megszabadulni, szemben azokkal, akik csak placebo italt kaptak.
„Alaposan meglepődtünk, hogy a megfigyelt súlycsökkenés csak a kávéfogyasztóknál volt megfigyelhető” – idézi a brit lap a kutatást vezető dr. Derrick Johnston Alperet szavait.
A szakember szerint ez a súlycsökkenés nem életvitelbeli változások – vagyis több mozgás és kímélőbb étrend – következménye, hanem a szervezetünk, pontosabban az emésztőrendszerünk reakciója a koffeinre. A kávé aktív hatóanyaga ugyanis felpörgeti az emésztési folyamatokat, aminek eredményeként több kalóriát égetünk, ez eredményezi a testzsír csökkenését.
Dr. Alperet hozzátette, hogy bár ezt a mennyiséget soknak találhatjuk, a napi négy csésze kávé fogyasztásának még nincsenek hosszú távú egészségügyi kockázatai, mivel ez még belül van az ajánlott mennyiségen. A szakember rámutatott, hogy az átlagos európaiak akár napi hét (!) bögre kávét is megihatnak, míg az átlagos amerikaiaknál napi négy csésze körül alakul az átlagos fogyasztás.
A kísérletben részt nem vevő Connie Diekman, az amerikai Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia korábbi elnöke azonban erről nincs meggyőződve. „A napi négy csésze kávé a napi ajánlott mennyiség felső határát jelenti – mondta –, én nem feltétlenül ajánlanám. A koffein más módon is befolyásolja a szervezetünket, fejfájást, remegést, felgyorsult szívverést és gyomorpanaszokat okozhat.”
Dr. Alperet annyiban egyetértett ezzel, hogy a kávét egyáltalán nem fogyasztók számára nem szerencsés, ha egyből napi négy csészével indítanak, elmondása szerint óvatosan kell hozzászoktatni a szervezetet a koffeinhez. Hozzátette, a pontosabb, részletesebb adatok megszerzése érdekében további kutatásokra lehet szükség.