Életmód

Ez a kávézólánc jövőre már csak akkor szolgál ki, ha van saját bögréd

A hulladék mennyiségét szeretnék visszaszorítani a 2020-tól bevezetett újítással.

A szóban forgó franchise a Nestlé többségi tulajdonában álló Blue Bottle Coffee, ahol a jövő évtől kezdve már csak úgy lehet majd kávéhoz jutni, ha a vásárlók vagy beviszik magukkal a saját bögréjüket – vagy bármilyen más edényt – vagy, az üvegbetét rendszeréhez hasonlóan bérelnek egyet – írja a BoingBoing.

Az amerikai cég ezzel a műanyag- és papírpoharakból képződő hulladék mennyiségét próbálja csökkenteni. Bryan Meehan vezérigazgató ezzel kapcsolatban most hétfőn egy közleményt is kiadott.

„Nem félünk elismerni, hogy részei vagyunk a problémának – áll a cégvezető írásában. – Nemrég ráébredtünk, hogy az egyébként gyönyörű, bioműanyagból készülő poharainkat és szívószálainkat nem komposztálják, annak ellenére, hogy 100 százalékig alkalmasak erre. Ennek ellenére sokuk a szeméttelepeken végzi, ahol nem tudnak rendesen lebomlani. Emiatt papír szívószálakra és cukornádalapú papírpoharakra váltottunk. Ez azonban még mindig nem elég, mivel így is minden kávézónk havonta körülbelül 15 000 eldobható poharat használ fel, ami évente 12 milliónyit jelent.

Meg akarjuk mutatni a vendégeinknek és a világnak, hogy képesek vagyunk megszabadulni az eldobható poharaktól.

2020-tól nincs papírpohár, hozol vagy bérelsz, kész, passz! (Fotó: iStockphoto)

Ennek érdekében büszkén jelentjük be a következő kísérletet, ami lehet, hogy nem fog beválni, lehet, hogy pénzbe kerül majd nekünk és lehet, hogy a vásárlóink életét is egy picit bonyolítja.
2020 végére az összes amerikai kávézónk „zero waste” lesz, ami a Zero Waste International Alliance szerint azt jelenti, hogy a hulladékunk 90 százaléka elkerüli majd a szemétlerakókat. Annak érdekében pedig, hogy ennél is tovább tudjunk menni, San Francisco környékén tesztelni fogjuk legújabb programunkat, amelynek lényege, hogy nullára szorítsuk az egyszer használatos poharak számát.

Ez azt jelenti, hogy behozhatod a saját bögrédet, vagy használhatsz egyet a sajátjaink közül. Egy gyönyörű bögrében kapod majd a kávédat, amit csekély letéti díj mellett később visszahozhatsz. Emellett a szemes kávéinkat is nagyobb kiszerelésben árusítjuk majd az egyszer használatos zacskók helyett.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top