Egészség

Koronavírus: óriásit nőtt a szájmaszkok iránti kereslet Magyarországon

A maszkok jelentős részét Kínában gyártják, ahol most a legnagyobb a baj.

Néhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt – mondta Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a G7 Podcastban a napokban globális vészhelyzetté vált koronavírusról szóló hírek itthoni hatásáról.

Feller szerint a koronavírus rámutat a világ gyógyszeriparának a legnagyobb gyengéjére: a gyártók jelentős részben Kínából importálják az alapanyagot és termékeket, köztük az egyszer használatos kórházi eszközöket.

Védőmaszkért állnak sorban vásárlók Hongkongban 2020. január 30-án (Fotó: MTI / EPA / Jerome Favre)

Vagyis a hiánycikknek számító szájmaszk ott készül, ahol most a legnagyobb a baj. A gyártók a másfél milliárdos hazai piacot sem tudják ellátni, nemhogy a globális igényekkel foglalkozzanak. Emiatt a vezérigazgató szerint a koronavírus elleni vakcina legyártása sem lesz problémamentes.

Feller úgy gondolja, bár mostanra sok országból jelentettek megbetegedéseket, a koronavírus Kínán kívüli terjedése viszonylag lassú. Ez esélyt ad a felkészülésre, a mostani folyamatok pedig megmutathatják, súlyosabb járványok esetében hogyan lehet a leghatékonyabban védekezni.

A legfrissebb hírek szerint Kínában 11 791-re nőtt a fertőzöttek száma, és 213-an haltak meg a vírus miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top