Egészség

Ebben az országban eszik a legtöbb cukrot a gyerekek Európában

Napi 19 teáskanállal, ami sokszorosa a nemzetközi ajánlásnak.

A lengyel gyerekek eszik a legtöbb cukrot Európában, a 10 éven aluliak napi 19 teáskanál cukrot fogyasztanak – figyelmeztettek csütörtökön a lengyel Egészségügyi Dolgozók Szövetségének családorvosai.

Az úgynevezett cukoradóról szóló törvényt a múlt héten fogadta el a lengyel parlament. Az egészségügyi minisztérium által beterjesztett törvény a túlzott cukorfogyasztás miatt elhízottak rohamosan növekvő számának visszaszorítása érdekében megadóztatja a cukros üdítőket.

A családorvosok közleménye rámutatott, hogy a cukrozott termékek túlfogyasztása számos betegséget okoz, egyebek mellett növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Mint írják, a cukorfogyasztás olyan függőséghez vezethet, akár az alkohol, megzavarja a belső elválasztású mirigyek rendszerét, és emésztési problémákat is okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta legfeljebb 12 teáskanál (50 gramm) cukor a megengedett. Az Amerikai Kardiológusok Szövetsége ennek a felét ajánlja a nők számára és kicsivel többet, 9 kávéskanálnyit (37 grammot) a férfiaknak. A statisztikai adatok szerint egy átlagos amerikai naponta 22 teáskanál cukrot fogyaszt, egy lengyel pedig átlagosan 24 teáskanálnyit – mutattak rá a lengyel családorvosok.

Hozzátették, hogy Európa egyes országaiban már bevezették az úgynevezett cukoradót, és a kutatások szerint érezhetően csökkent a cukros üdítők fogyasztása.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top