Egészség

Koronavírus: a gyógyszerész javaslata a kézfertőtlenítő gélek helyett

Elfogytak a kézfertőtlenítő gélek a drogériákban és patikákban, de nincs ok a pánikra, van más megoldás!

A koronavírus-hírek miatt hiánycikk lett a drogériákban és patikákban a kézfertőtlenítő gél, amit útközben is használhatnánk a kéz tisztán tartására és a kórokozók kiirtására. Ettől még persze nem jön el a világvége, de szeretjük biztonságban érezni magunkat, ezért aztán jó, ha van a táskánkban egy szer, amivel fertőtleníthetjük a kezünket, főleg akkor, ha olyan helyen járunk, olyan tárgyakat kell fogdosnunk, amin sok ember átment már előttünk a kezével.

Egy mentős ismerősöm mondta azt, hogy nem szabad a sok koronavírusról keringő kamuhírnek felülni, amik leginkább a Facebookon terjednek (ilyen például az olasz orvos javaslatai kezdetű opusz), mert csodamódszerek nincsenek, a legtöbb, amit tehetünk a fertőzés megelőzésének érdekében, az a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés.

Mit mond a gyógyszerész?

Az óvodákban már kitették az automata fertőtlenítőadagolókat, ez már egy nagy lépés, főleg ha a sok szülő tényleg kihasználja a lehetőséget, és belépve a kapun veszi a fáradságot a kézfertőtlenítésre. Ez azonban nem áll mindig rendelkezésre, olyan szerre van szükségünk, amit vihetünk magunkkal a táskánkban, és mondjuk miután kijövünk a boltból, ahol megfogtuk a bevásárlókocsit, amit előtte több ezren megtapogattak, akkor legyen mivel lefújni, bekenni a kezünket a fertőtlenítés érdekében. Ehhez kértem tanácsot egy patikus ismerősömtől, hogy mégis mit kenhetnénk magunkra a kézfertőtlenítő gélek helyett. Javaslata szerint készíthetünk otthon is magunknak egyveleget, ami hasonló hatású:

Kétharmad alkohol és egyharmad háromszázalékos hidrogén-peroxid keveréke legyen egy szórófejes flakonban mindig a táskánkban!

Ezzel lefújhatjuk a kezünket időnként, főleg ha olyan fémfelületet (például kapaszkodót a buszon) fogtunk meg, amit sokan tapiztak előttünk. Illetve nem szégyen az sem, ha kesztyűt hordunk a megelőzés érdekében.

koronavírus kézfertőtlenítés gyógyszerész

Útközben is fontos a kézfertőtlenítés (Képünk illusztráció – Forrás: Getty Images)

Az alkohol alatt természetesen nem azt kell érteni, hogy mindig legyen vodka a táskánkban, hanem a gyógyszertárban kapható alkoholról és hidrogén-peroxidról van szó. Szórófejes flakonnak pedig elég egy kisebb fajta, hiszen csak egy-két fújásra van szükség alkalmanként. Ilyen pici flakont legutóbb a 100-as boltban láttam, de jó eséllyel minden műanyagcikket áruló boltban lehet kapni. Túlzásba esni nem szabad ezzel az egyveleggel, mert kiszáríthatja a bőrünket, ezért mindenképp ápoljuk a kezet valamilyen krémmel is a nap végén.

Mit javasol az internet?

Nem kell mindent elhinni, amit olvasunk az interneten, a gyógyszerésznél rákérdeztem azokra a javaslatokra is, amikkel a leggyakrabban találkoztam, miközben a fertőtlenítőszerek után kutattam. Hármat emelnék ki, mert valószínűleg ezekkel próbálkozik a többség a kézfertőtlenítő gélek helyett:

1. A teafaolajat sok helyen lehet olvasni, hogy fertőtlenítő hatású, de csak óvatosan használjuk, mert egyrészt nem igazán hatékony a vírusokkal szemben, másrészt kimarhatja a bőrünket, ha túl nagy dózisban alkalmazzuk.

2. A popsitörlő kendő annyiban jó ötlet, hogy tisztán tarthatjuk vele a kezünket, de csak minimális a fertőtlenítő hatása.

3. Az aloe vera spary pedig nagyon jó, ha sebet akarsz gyógyítani, mást sajnos nem csinál, így aztán, ha fertőtlenítés a cél, akkor felesleges drága pénzért megvásárolni.

Ha tehát alternatívát keresnél te is a kézfertőtlenítő gél helyett, akkor hallgass a gyógyszerészre és keverd ki magadnak otthon azt az egyveleget alkoholból és hidrogén-peroxidból, ami a legjobb esélyekkel indul a fertőzések ellen.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top