Egészség

Hiánycikk a kézfertőtlenítő? Így készítsd el házilag!

Természetes alapanyagokból is készíthetünk hatékony kézfertőtlenítőt koronavírus-járvány idején.

Magyarországon a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet hirdettek ki, egyre inkább előtérbe kerül a betegséggel szembeni védekezés. A Hellovidék megosztotta, hogyan készül a kézfertőtlenítő házi változata, arra az esetre, ha végleg kifogyna a boltok polcairól.

Ha kifogyott a boltok polcairól a kézfertőtlenítő, otthon is kotyvaszthatunk - Forrás: Christin Hume on Unsplash

Ha kifogyott a boltok polcairól a kézfertőtlenítő, otthon is kotyvaszthatunk (Forrás: Christin Hume on Unsplash)

A „túléléshez” szükséges termékek listáján nemcsak tartós élelmiszerek, de kézfertőtlenítő, szájmaszk és gyógyszerek is szerepelnek. A Pénzcentrum olvasói felmérése is ezt igazolja. A legtöbben komolyan veszik itthon a fertőzésveszélyt és tesznek óvintézkedéseket: sűrűbben, alaposabban mosnak kezet, kézfertőtlenítőt használnak, beszereztek szájmaszkot, sokan pedig bevásároltak egy karanténtól vagy áruhiánytól tartva. Megint mások egy ideig nem terveznek külföldi utat, vagy lemondták foglalásukat. 

De mit tegyünk, ha a kézfertőtlenítés luxuscikké válik?

Természetesen házilag is el tudjuk készíteni: az alkohol mellé tehetünk különféle illóolajokat is, például kakukkfűt, szegfűszeget, vagy vírusölő teafaolajat, persze csak módjával, mert irritálhatja a bőrt. A hozzávalókat csak össze kell keverni, és már kész is!

Ezekre lesz szükség

  • tál és kanál
  • tölcsér
  • szórófejes, pumpás üveg
  • 2/3 csésze 99%-os izopropil alkohol vagy etanol
  • 1/3 csésze aloe vera gél
  • 8-10 cseppnyi illóolaj (opcionális)

Ahogy azt már megírtuk, a gyógyszerészek szerint is készíthetünk otthon magunknak egyveleget, ami hasonló hatású, mint a boltban kapható kézfertőtlenítő: legyen nálunk a táskában kétharmad alkohol és egyharmad háromszázalékos hidrogén-peroxid keveréke egy szórófejes flakonban. Ezzel lefújhatjuk a kezünket időnként, főleg ha olyan fémfelületet (például kapaszkodót a buszon) fogtunk meg, amit sokan tapiztak előttünk. Illetve nem szégyen az sem, ha kesztyűt hordunk a megelőzés érdekében.

Fontos, hogy a popsitörlő kendőknek minimális a fertőtlenítő hatásuk, az aloe vera spray pedig csak sebgyógyításra alkalmas.

Hasonló témáink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top