Egészség

Egy amerikai tudós már 14 évvel ezelőtt előre jelezte a világjárványt, amit szerinte le lehet győzni

Larry Brilliant már 14 évvel ezelőtt megjósolta, hogy egy járvány söpör végig a világon. Az epidemiológus szerint sokat fog rajtunk változtatni a koronavírus.

Már 14 évvel ezelőtt előre jelezte a világjárvány Larry Brilliant. Az epidemiológus egy TED-konferencián próbálta meg leírni, hogy mire számíthat az emberiség. Szerencsére, nem lett mindenben igaza, ugyanis azt valószínűsítette, hogy akár 100 millió ember is áldozatául eshet a fertőzésnek. Abban ugyanakkor igaza volt, hogy a járványt recesszió követi majd.

A Magyar Hang emlékeztet, hogy a Larry Brilliant volt az, aki a hetvenes évek közepén fontos szerepet játszott a járványos gyermekbénulás megfékezésében. A neves tudós most a Wirednek nyilatkozott, azt mondta, hogy a koronavírus-járvány korunk legjelentősebb járványa.

Larry Brilliant szerint három lehet legyőzni a világjárványt (Fotó: Wikipedia)

Larry Brilliant szerint három lehet legyőzni a világjárványt (Fotó: Wikipedia)

Brilliant szerint sokkal korábban be kellett volna zárkóznia az embereknek, hogy megelőzzék a világjárványt. A tudós elmondta, hogy jelenleg a vírus terjedését megállítani nem, de lassítani lehet, egészen addig, amíg nem készül el az oltóanyag, ami szerinte körülbelül egy-másfél év alatt várható.

A epidemiológus bár már 75 éves, nem fél a megbetegedéstől, és hisz benne, hogy az a megfelelő lépésekkel megállítható. A tudós szerint három lépést kell megtenni a vírus visszaszorítása érdekében:

  1. meg kell bizonyosodni arról, hogy tudunk-e már minden betegről, és elértük-e a fertőzöttség csúcsát,
  2. gyógymódot és oltóanyagot kell kifejleszteni,
  3. egészségügyi dolgozók és a rendfenntartók esetében meg kell győződnünk róla, hogy egészségesek, és nem adják tovább a vírust.

Larry Brilliant úgy gondolja, bármilyen gyorsan vonul le a koronavírus-járvány, az biztosan  megváltoztatja a jelenlegi világunkat.

További koronavírussal kapcsolatos cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top