Egészség

Több millió forintért kínált „koronavírus elleni vakcinát” egy csaló

Szomorú hírrel indult a mai nap: már három halálos áldozata van a koronavírusnak Magyarországon. Érdemes tehát odafigyelni, hogyan próbálja kezelni a helyzetet az Operatív Törzs.

Az elmúlt huszonnégy óra rossz hírt hozott: 85 főre emelkedett a fertőzöttek száma, és további két idős ember elhunyt: egy 68 és egy 74 éves férfibeteg. Ők egyéb krónikus betegségben is szenvedtek, tehát kiemelt kockázati csoportba tartoztak. Kérem, hogy a 65 éven felettiek maradjanak az otthonukban – ők életkoruknál fogva is veszélyeztetettek – figyelmeztetett Müller Cecília országos tisztifőorvos. – Ugyanez érvényes azokra, akik fiatalabbak, de immunhiányos vagy egyéb krónikus betegségben szenvednek. Ők, ha elkapják a betegséget, sokkal súlyosabb lefolyásra számíthatnak. A fiatalok is megbetegedhetnek, de több mint 80 százalékuknál tünetszegényen zajlik le a kór, és hamarabb túl lesznek rajta. Viszont »hazavihetik« a megbetegedést, tehát most mindenkinek a belátására szükség van. Mivel világjárvány van, sosem tudhatjuk, hordozza-e bárki a vírust, főként a külföldről hazatérők” – tette hozzá Müller Cecília.

Akár pozitív valaki, de enyhe tünetei vannak, akár kontaktszemély vagy hozzátartozó, kötelező otthon maradnia két héten át. „A nyugdíjasokra ez nem igaz, őket nem zárhatjuk be, de kérjük, hogy ők is tegyék meg, amit megtehetnek: válasszák az önkéntes karantént. A fiataloktól azt kérjük, hogy ne bulizzanak, és aki tudja, használja ki a home office lehetőségét” – mondta a tisztifőorvos.

Jó hír: eddig már heten meggyógyultak a koronavírus-okozta megbetegedésből, közülük ketten magyar állampolgárok. Müller Cecília ehhez kapcsolódóan megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját.

Továbbra is hatályban vannak a korlátozó intézkedések – mondta el Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője. – A hazánkba belépő forgalomban nincsenek jelentős fennakadások. A Liszt Ferenc reptéren jelenleg negyvenketten várakoznak tranzitutasként.

Egyre többen szegik meg a hatósági házi karantén szabályait – több mint háromezer embert érint ez, eddig 69-en szabálytalankodtak, többször szabálysértési feljelentésre is sor került. Emellett továbbra is sokan próbálnak meg hasznot húzni a helyzetből, akár hatósági személynek kiadva magukat, így tett például az a nő, aki az „ÁNTSZ munkatársaként” kínált hamis koronavírus elleni vakcinát több millió forintért.

Az üzletbezárások kapcsán is több a bírságolás. ƒ„Hiába az egészségügyi dolgozók munkája, ha mások nem tartják be a szabályokat” – mondta Lakatos Tibor. Kijárási tilalmat, városok lezárását azonban továbbra sem tervezik.

A Magyar Honvédség megkezdte a kulcsfontosságú gazdasági szervezetek felügyeletét azért, hogy az ellátás zavartalanságát segítsék – hangzott még el –, ezenkívül a határvédelemben is részt vesznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top