Egészség

Koronavírus: új járványt robbanthatnak ki a tünetmentes fertőzöttek

Téved, aki azt hiszi, könnyű lesz a világnak megszabadulni az új koronavírustól.

Míg Európában még csak most van felfutási szakaszban a koronavírus-járvány, Kínában gyakorlatilag már vége, bár új fertőzöttek ott is vannak a mai napig is. Mindenesetre a mostanáig történtekből már fontos következtetésekre juthattak az orvosok – derül ki az Index cikkéből.

A cikk két legfontosabb megállapítása, hogy

  • gyakorlatilag tényként lehet már kezelni, hogy a járványt leginkább a tünetmentes fertőzöttek terjesztik.
  • És mivel a fertőzések akár 80 százaléka is származhat rejtett forrásból, nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az emberek felelősségteljes viselkedése. Magyarul mindenki akkor cselekszik a legokosabban, ha kijárási tilalom nélkül is otthon marad, ha pedig bármiféle tünetei vannak, akkor mindenképp.

A vírus legyőzését nehezíti az is, hogy azoknál, akik bizonyítottan megfertőződtek, még akkor is kimutatható a kórokozó jelenléte, amikor tüneteik már egyáltalán nincsenek.

És további fontos megállapítás, hogy a gyerekek is fertőzhetnek és fertőznek is, csak éppen körükben még magasabb a látencia, vagyis még kevesebben mutatnak tüneteket, mint a felnőttek.

Az egyetlen lehetőség arra, hogy a tünetmentes és az enyhe tüneteket mutató embereket is ki lehessen szűrni, ha tömeges szűrőprogramok indulnak. A koronavírustól tehát nem fogunk könnyen megszabadulni. Minden valószínűség szerint újra és újra előfordulhatnak kisebb-nagyobb koronavírus-járványok bárhol a világon mindaddig, míg a populáció elég nagy hányada nem lesz védett ellene – olvasható a cikkben.

Koronavírus: új járványt robbanthatnak ki a tünetmentes fertőzöttek

Magyar tudósok a koronavírusról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top